Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: D3 vs D300

Domyślnie D3 vs D300

Witam forumowiczów!

Temat pewnie wałkowany niejednokrotnie, ale ja nadal mam dylemat co zakupić, dlatego zwracam sie do Was o pomoc
    posiadam wysłuzonego nikona d80, 50mm f/1.4 i 17-55mm f/2.8 - robie portrety+moda zarowno w plenerze jak i w studio; lepszego sprzetu potrzebuje przede wszystkim z uwagi na jakosc (oczywista sprawa) - np. druk wiekszy niz A4

mam 2 opcje:
    -->nikon D3 + 24-70mm f/2.8 (bo niestety moje 2 obiektywy nie beda sie nadawaly przy pelnej klatce do focenia ludzi/portretow i ten stary 17-55 bede zmuszona sprzedac) - ale niestety to wszystko na co moge sobie pozwolic
    -->nikon D300 + 85mm f/1.8 (+moje 2 stare obiektywy nadal zostaja i moge je uzywac) + reszte kasy przeznaczam na analoga - sredni format lub sprzet studyjny (obu rzeczy potrzebuje), lub dokupuje sobie jakies kolejne dobre szkielko...

W zasadzie bylam juz zdecydowana na zestaw d3, ale znajomy uswiadomil mi, ze w moim przypadku i tak nie bede wykorzystywala zalet pelnej klatki (nie robie za duzo szerokich katow), zawrotna szybkosc d3 nie bedzie miala dla mnie az tak duzego znaczenia, a i nawet brak wysokiego ISO powinnam przezyc, bo jednak w przypadku mody korzysta sie raczej z dobrego oswietlenia...(też roznie z tym bywa)

Wielka prośba do Was, która wersje wybralibyscie na moim miejscu... Będe baaaardzo wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi

Domyślnie

No coż - znając Twoje fotografie życzę Ci jak najlepiej - weź D3.
    Aczkolwiek przeczytaj wątek Jacka_Z porównujący w studiu D300, D3, D200 i Canona 5. Myślę, że przydadzą Ci się tam zawarte informacje.

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44358

Wskazany wątek jest dosyć długawy - więc może:

http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...05&postcount=1

http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...4&postcount=97

http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...&postcount=193
    Ostatnio edytowane przez samek ; 26-02-2008 o 16:07

Domyślnie

potrzeba poznać dokładnie Twoje wymagania i charakter pracy, by odpowiedzieć na to pytanie. Jedno jest pewne, jeśli potrzebujesz dodatkowego wyposażenia w studiu (typu oświetlenie itp.), to żaden D3, D4, D...? Ci tego nie zastąpi

Domyślnie

Witamy serdecznie!

Obydwa korpusy nie dadzą w stosunku do D80 zauważalnego wzrostu jakości pod względem ilości uzyskiwanych detali i ostrości rysunku, różnice w rozdzielczości tych matryc są aptekarskie.

W przypadku D3 uzyskasz ładniejszą plastykę, możliwość lepszej izolacji fotografowanego tematu z tła, choć w tej kwestii warto by również polecić portretową 85/1.4, o zdecydowanie doskonalszym bokehu i właściwościach optycznych w porównaniu do 85/1.8. Wadą D3 jest naprawdę spory ciężar, w zestawie z 24-70 i lampą SB-800 to już ponad 3kg...

W przypadku wspomnianych zastosowań również samo 24-70/2.8 jest niegłupim obiektywem - niezależnie od korpusu na jaki się zdecydujesz, to bardzo uniwersalne i przyjemne szkiełko.

Jeślibyś chciała przetestować aparat o 12MP matrycy i jeden z wspomnianych obiektywów, to mogę zaproponować oględziny D2X-a i 24-70/2.8

Domyślnie

Wlasnie tak sobie myslalem - robilem calkiem dobre jakosciowo odbitki wieksze sporo niz A4 z d80 - no chyba, ze wymagania sa naprawde b wysokie.....

Domyślnie

witaj. joasiu - piekne zdjęcia na stronie!

Domyślnie

Joanno sama sobie odpowiedziałaś na zadane pytanie. Po tym co zobaczyłem na Twojej stronie śmiem twierdzić, że wiesz lepiej co Ci jest potrzebne niż ktokolwiek na tym czy innym forum. Kup D300 skoro sama stwierdzasz, że potrzebujesz sprzętu studyjnego oraz analogowego średniego formatu, a z Twojej wypowiedzi wynika, że decyzja o zakupie D3 pozbawi Cię na to funduszy.

Chylę czoła... zapisałem sobie Twoją stronkę i będę czerpał z niej inspiracje. Szczerze podziwiam Twoją pracę...

Pozdrawiam...
    ...dwie stopki rozmiar 43...

Domyślnie

Ja bedac na Twoim miejscu i majac mozliwosci finansowe mocno bym sie jednak zastanowil nad D3. Do portretow plastyka pelnej klatki jest raczej niezastapiona. Ja osobiscie wybralem D300 wiec jakbys chciala jakies sample z 85/1.8 to moge cos podeslac.

Domyślnie

To fakt Joanna ma przepiękne prace Dane było mi śledzić ich rozwój chyba praktycznie od pierwszych początków na jednej z galerii netowych i ciągle jestem pod coraz większym wrażeniem. Oby tak dalej.

Domyślnie

a dajcie linka

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów