Witam forumowiczów!
Temat pewnie wałkowany niejednokrotnie, ale ja nadal mam dylemat co zakupić, dlatego zwracam sie do Was o pomoc
posiadam wysłuzonego nikona d80, 50mm f/1.4 i 17-55mm f/2.8 - robie portrety+moda zarowno w plenerze jak i w studio; lepszego sprzetu potrzebuje przede wszystkim z uwagi na jakosc (oczywista sprawa) - np. druk wiekszy niz A4
mam 2 opcje:
-->nikon D3 + 24-70mm f/2.8 (bo niestety moje 2 obiektywy nie beda sie nadawaly przy pelnej klatce do focenia ludzi/portretow i ten stary 17-55 bede zmuszona sprzedac) - ale niestety to wszystko na co moge sobie pozwolic
-->nikon D300 + 85mm f/1.8 (+moje 2 stare obiektywy nadal zostaja i moge je uzywac) + reszte kasy przeznaczam na analoga - sredni format lub sprzet studyjny (obu rzeczy potrzebuje), lub dokupuje sobie jakies kolejne dobre szkielko...
W zasadzie bylam juz zdecydowana na zestaw d3, ale znajomy uswiadomil mi, ze w moim przypadku i tak nie bede wykorzystywala zalet pelnej klatki (nie robie za duzo szerokich katow), zawrotna szybkosc d3 nie bedzie miala dla mnie az tak duzego znaczenia, a i nawet brak wysokiego ISO powinnam przezyc, bo jednak w przypadku mody korzysta sie raczej z dobrego oswietlenia...(też roznie z tym bywa)
Wielka prośba do Was, która wersje wybralibyscie na moim miejscu...Będe baaaardzo wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami