Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Domyślnie

wyprzedziles mnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Szkoda, że jesteś na Forum dlatego, że jesteś świeża w temacie.
    a jaki jeszcze powod moze istniec? Jestem nowa w tym temacie i chce sie czegos dowiedziec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    - filtr polaryzacyjny - nim trza kręcić .
    QuadMAn- no z tego zdaje sobie sprawe. O polaryzacji wiem dosc duzo. Jestem optykiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aniaa Zobacz posta
    QuadMAn- no z tego zdaje sobie sprawe. O polaryzacji wiem dosc duzo. Jestem optykiem
    No to sorry za mój tekst, myślałem że nie wiesz, jak stosować polara, chciałem pomóc.
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

no cos Ty, skad mogles wiedziec. Po prostu potrzebuje troche pomocy w doborze filtrow. ktos polecal mi szary do bardzo jasnych sytuacji, a Wy polecacie polowkowy. Stad moje pytanie, jak uzywac tego polowkowego i dlaczego jest lepszy od szarego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Edit:
    QuadMan to co piszesz to z praktyki wiesz czy Wizje masz !
    Staary, daj spokój, nie ośmieszaj się . To że filtry powodują poprawę wyglądu fotek, wcale nie oznacza że poprawiają własności optyki.

Pozdr, QuadMan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aniaa Zobacz posta
    no cos Ty, skad mogles wiedziec. Po prostu potrzebuje troche pomocy w doborze filtrow. ktos polecal mi szary do bardzo jasnych sytuacji, a Wy polecacie polowkowy. Stad moje pytanie, jak uzywac tego polowkowego i dlaczego jest lepszy od szarego.
    Widzisz, szary jest... cały szary , Czyli, inaczej mówiąc, powoduje, że do obiektywu dociera mniej światła - całego ogiektywu. Potrzebny jest, jeśli nie możesz ustawić w puszce właściwej ekspozycji. Na przykład chcesz pracować na przysłonie 2.8, wybrałaś najniższe ISO, jakie masz w puszce, a światłomierz pokazuje Ci prześwietlenie, mimo iż wybrałeś najkrótszt czas. Wtedy musisz :

- albo przymknąć szkło - ale chciałaś duży otwór względny ze względu na GO - więc Twoja artystyczna wizja poszła..., no wiesz, nie da się jej zrealizować,
    - albo założyć na obiektyw filtr szary, co spowoduje, że na matryce/film dotrze mniej światła, co pozwoli Ci na zrealizowanie swego pomysłu, bo możesz dłużej naświetlać.

To tak w skrócie. Filtr szary przydaje się też, gdy chcesz stosować długie czasu naświetlania w celu uzyskania efektu rozmycia np. fal morskich - ostatnio modne .

Pozdr, QuadMan

Domyślnie

Pedagog ze mnie żaden, ale myślę, że zrozumiałaś idee stosowania filtrów szarych : potrzebne są wtedy, gdy masz za dużo światła, nie możesz skrócić czasu ekspozycji, nie możesz zmniejszyć ISO i nie możesz/ nie chcesz zwiększyć przysłony.

Filtr połówkowy szary jest "u góry" szary , a właściwie bardzo ciemny, a "u dołu" całkiem przeźroczysty. Przejście między tymi dwoma obszarami może być łagodne, lub ostre, zależnie od rodzaju filtra. "Stopień" szarości też zależy od rodzaju ( typu ) filtra, np ND1.2, ND0.9 itd. Takie ustrojstwo nadaje się super do krajobrazów - bo niebo jest zwykle bardzo jasne w stosunku do ziemi.

Pozdr, QuadMan

Domyślnie

QuadMan- o! super wyjasnienie. Dziekuje. Czyli ze polowkowy nastawiam tak zeby jego ciemna strona znajdowala sie na najjasniejszej fotografowanej czesci? Tak ? Zazwyczaj jest to pewnie niebo...

Domyślnie

Reasumujac- nie mam zadnych filtrow. Musze kupic UV, Polarized, i polowkowy.

Hmm, jeszcze o tym polowkowym...Chyba lepszy jest taki ze stopniowym przejsciem od ciemnego do przezroczystego. Sa gdzies jakies foty przykladowe z zastosowaniem polowkowego?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów