wyprzedziles mnie![]()
Szukaj
wyprzedziles mnie![]()
no cos Ty, skad mogles wiedziec.Po prostu potrzebuje troche pomocy w doborze filtrow. ktos polecal mi szary do bardzo jasnych sytuacji, a Wy polecacie polowkowy. Stad moje pytanie, jak uzywac tego polowkowego i dlaczego jest lepszy od szarego.
Widzisz, szary jest... cały szary, Czyli, inaczej mówiąc, powoduje, że do obiektywu dociera mniej światła - całego ogiektywu. Potrzebny jest, jeśli nie możesz ustawić w puszce właściwej ekspozycji. Na przykład chcesz pracować na przysłonie 2.8, wybrałaś najniższe ISO, jakie masz w puszce, a światłomierz pokazuje Ci prześwietlenie, mimo iż wybrałeś najkrótszt czas. Wtedy musisz :
- albo przymknąć szkło - ale chciałaś duży otwór względny ze względu na GO - więc Twoja artystyczna wizja poszła..., no wiesz, nie da się jej zrealizować,
- albo założyć na obiektyw filtr szary, co spowoduje, że na matryce/film dotrze mniej światła, co pozwoli Ci na zrealizowanie swego pomysłu, bo możesz dłużej naświetlać.
To tak w skrócie. Filtr szary przydaje się też, gdy chcesz stosować długie czasu naświetlania w celu uzyskania efektu rozmycia np. fal morskich - ostatnio modne.
Pozdr, QuadMan
Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....
Pedagog ze mnie żaden, ale myślę, że zrozumiałaś idee stosowania filtrów szarych : potrzebne są wtedy, gdy masz za dużo światła, nie możesz skrócić czasu ekspozycji, nie możesz zmniejszyć ISO i nie możesz/ nie chcesz zwiększyć przysłony.
Filtr połówkowy szary jest "u góry" szary , a właściwie bardzo ciemny, a "u dołu" całkiem przeźroczysty. Przejście między tymi dwoma obszarami może być łagodne, lub ostre, zależnie od rodzaju filtra. "Stopień" szarości też zależy od rodzaju ( typu ) filtra, np ND1.2, ND0.9 itd. Takie ustrojstwo nadaje się super do krajobrazów - bo niebo jest zwykle bardzo jasne w stosunku do ziemi.
Pozdr, QuadMan
Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....
QuadMan- o! super wyjasnienie. Dziekuje. Czyli ze polowkowy nastawiam tak zeby jego ciemna strona znajdowala sie na najjasniejszej fotografowanej czesci? Tak ? Zazwyczaj jest to pewnie niebo...
Reasumujac- nie mam zadnych filtrow. Musze kupic UV, Polarized, i polowkowy.
Hmm, jeszcze o tym polowkowym...Chyba lepszy jest taki ze stopniowym przejsciem od ciemnego do przezroczystego. Sa gdzies jakies foty przykladowe z zastosowaniem polowkowego?
Skontaktuj się z nami