Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39
    autograf
    Gość

Domyślnie Jaki filtr do 18-200VR

Czolem Koledzy i Kolezanki.
    To ze 72mm to jest jasne. Ale jaki filterek zalecacie do 18-200VR? I w jakiej cenie sie zakupi?
    Przede wszystkim chodzi o ochrone szkla.

Myslalem o:
    1. HOYA UV HMC Super
    2. HOYA UV HMC
    3. HOYA UV Seria Standard
    4. HOYA UV Seria G

Jaka jest roznica miedzy tymi filterkami, i czy (uzasadnienie) warto zaplacic wiecej za wyzsza polke?

Dziekuje za odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez autograf ; 31-01-2008 o 23:18

Domyślnie

BYŁO!!!!
    Ale niech będzie
    Jedziemy od dołu:

4. G jak to g
    3. niewiele lepiej
    2. poziom akceptowalny, szczególnie dla takiej optyki jak N18-200
    1. dobre filtry, IMHO nieco za drogie jak dla N18-200, szczególnie że specjalnych różnic między 3 i 4 nie zauważyłem.

Oczywiście można jeszcze przejżeć test na optycznych i przeczytać dłuuugaśny wątek o tym teście. Reszta zależy już tylko od Ciebie.

Domyślnie

zasada jest dość prosta im droższy tym lepszy. Ja bym nie oszczędzał. Osobiście mam założony nikonL37C. Moim zdaniem jest bardzo dobry.

Domyślnie

To ja się podłącze pod wątek.

Chciałbym do mojego 18-200 założyc polara, stąd mam kilka pytań:

Czy przy ogniskowej 18 nie będą one winietowac?
    Do wyboru mam:
    1. Hoya HMC 72
    2. Marumi CPL WPC 72mm H.Q.
    Marumi jest wersją z dwoma gwintami, więc bez problemu będzie można założyc na niego dekielek? Na osłonę przeciwsłoneczną raczej nie będzie miał wpływu prawda? Ona jest zakładana nieco dalej na obudowę?
    A jak jest z komfortem pracy? Jest to wersja slim, dobrze będzie się nim operowac?

A może polecilibyście coś innego w tej granicy cenowej.

--
    Pozdrawiam i dziękuje
    Piotrek

Domyślnie

1. Dołóż trochę i kup filtr 77 mm + adapter na 72 mm. To będzie bardziej przyszłościowy wybór, kiedy będziesz chciał kupić szkło o większej średnicy.
    2. Ja używam polarów Heliopana i Nikona, slimów, ale bez zewnętrznego gwintu. Heliopan zapewnia nieco lepszą ostrość, ale daje nieco zimniejsze kolory. To jest widzialne tylko na dużych powiększeniach. Niestety komfort pracy ze slimami niższy niż przy normalnej szerokości filtrach, chociaż może to zależeć od wielkości i grubości palców. Ja mam często kłopoty z selektywnym uchwyceniem zewnętrznego pierścienia, a i przy dokręcaniu na szkło trzeba się nabiedzić, bo łapy jak u niedźwiedzia.
    3. Oba filtry (Hoya i Marumi) nie powinny winietować na DX przy 18 mm.

Domyślnie

Hmm, adapter i 77 to chyba nie najlepszy wybór, musiałbym dołożyc ok 1/3 ceny filtra
    W przyszłości jak już zdecyduje się na szkło za ok 4-5 tyś to dodatkowe 300 na filtr nie będzie miało znaczenia. Wolałbym drugi filtr niż bawic się z przekładaniem.
    Najbardziej jednak interesuje mnie winietowanie, gdyż słyszałem różne opienie. Wolę się upewnic...

Domyślnie

Marumi nie winietuje nawet na 12 mm, podobnie powinno być z Hoyą, jeśli to slim.

Domyślnie

Moze i ja dolacze do pytan. (18-200)
    Wybieram sie na Bermudy czyli dosc jasne, sloneczne okolice. W jaki filter sie zaopatrzec? Myslalam o szarym HOYA, ale ktory?

Domyślnie

Weż filtr polaryzacyjny dobrej jakości + połówkowy szary (np. z systemu Cokin P). Szary raczej mało przydatny.

Domyślnie

markB- problem w tym ze jestem na tym forum, bo jestem strasznie swieza w temacie Poprosze jasniej. Polaryzacyjny dobrej jakosci, to np. jaki? I czy bede potrafila uzywac polowkowy? (bo nim trzeba chyba troche krecic,nie?)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów