Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Domyślnie d300 i autofokus

witam.
    mam pytanie do uzytkownikow a nie teoretykow d300.

jak wam sie zachowuje autofokus w warunkach slabego oswietlenia??? np pokoj ok 20 m2 i zarowka 100w
    bo odnosze wrazenie ze moj lekko, a czasami powaznie sie gubi... nie lapie albo jezdzi w te i wewte. a do odleglosci minimalnej ostrzenia jeszcze daleko... obiekt raczej kontrastowy, bo kratka farelki...

sprawdzalem na nikkor 50 1.8, nikkor 28-85 3.5-4.5, na kitowyn nikkorze i tym 18-50 jesli dobrze pamietam tez kitowym. W zasadzie tylko na kitowych popelnia najmniejsza ilosc bledow

w warunkach bojowych przy nikkorze 28-85 tez czasmi sie gubil - zdjecia "teatralne" - czyli mocna swiatla punktowe + czarne tlo tez nie za duzo swiatla - ale wystarczajaco zeby zlapac bez problemu ostrosc- tak mi sie
    przynajmniej wydaje

w studio przy 50mm tez sie czasami gubil... a nie powinien, bo swiatla stalego bylo lacznie jakies 1500w

w dzien na zewnatrz raczej bez problemow. ale zaczynam sie martwic czy trafilem felerny egzemplarz czy tak po prostu jest, ze fokus sie czasami gubi... nie mam mozliwosci porownania z innym egzeplarzem wiec stad to pytanie

moze to kwestia, ze to obiektywy "srubokrety" - i to normalna reakcja. bo przy kicie/kitach a tam jest SWM jest o wiele lepiej.

jest sposob na przetestowanie w jakis sposob mechanizmu autofokusa oprocz oddania go w lapy serwisantow, na ktorych wszyscy tu psy wieszaja...? poza tym raczej nie usmiecha m isie oddawac aparat na miesiac by na 80% otrzymac odpowiedz ze wszystko jest ok...

ma ktos jakis pomysl, albo spotkal sie z podobnym zachowaniem aparatu?
    pozdr
    d700|d300|F801|N 24-70 2.8|N 70-200 2.8 VR II|N 17-55 2.8|mir 20 3.5|SB800
    www.chilistudio.pl | www.wmfoto.pl

Domyślnie

Wydaje mi się czy coraz więcej "baboli" wychodzi z tym D300?
    Ostatnio miałem okazję robić 50-tką podpiętą pod mój D80 kilka fotek w warunkach studyjnych i odsetek nietrafień AF był znikomy.

ps. Ale ja już więcej nie pisze, bo nie mam D300, a pytanie było do użytkowników tego korpusu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartekM Zobacz posta
    jak wam sie zachowuje autofokus w warunkach slabego oswietlenia???
    Mi się sprawuje bardzo dobrze. Ostatnio w weekend robiłem zdjęcia w teatrze gdzie oświetlenie sceny było bardzo kiepskie ale AF radził sobie doskonale. Mam tylko narazie mieszane uczucia co do działania śledzenia 3D ale zbyt mało go używałem aby powiesić na nim psy .
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    O jakich to babolach piszesz? Nie zauważyłem żadnego, ale jak wymienisz to poszukam

Mój D300 łapie z 14-24 i 24-70 ostrość szybko i pewnie nawet w beznadziejnych warunkach oświetleniowych.
    ...dwie stopki rozmiar 43...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Dobrześ rzekł - wydaje Ci się.
    D300 ostrzy w ciemnościach prawie grobowych, o ile jest na czym złapać kontrast. Może masz, autorze wątku, jakieś paprochy pod lustrem albo na lustrze pomocniczym? Opisywano niedawno taki przypadek.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 12-02-2008 o 11:23
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

środkowe punkty spisują się dobrze nawet w kiepskim oświetleniu, jednak z krańcowymi już nie jest tak słodko, co do śledzenie 3D w zdjęciach statycznych używany przy przekadrowaniu wszystko jest ok trochę gorzej przy śledzeniu ruchomego celu, często się zdarza wyjść poza obręb śledzonego obiektu
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Tak, tak pisząc o śledzeniu 3D miałem na myśli ruchomy cel.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Dobrześ rzekł - wydaje Ci się.
    Ale łatwo Was sprowokować
    Dziwicie się użytkownikom D40(x), że skaczą do gardła tym, którzy źle piszą o ich ukochanych sprzetach, a sami sie niezdrowo podniecacie
    Spoko, tak jakoś mi sie skojarzyło, ze ktos pisał o jakiś pasach na zdjeciach, że komuś padł D300 po 200 zdjeciach, teraz ze ktoś narzeka na AF... Moj tekst to taka mała prowokacja, nic wiecej
    Oczywistym jest, ze zawsze mogą zdarzać sie jakies wady w niektorych egzemplarzach.
    eot

Domyślnie

Może masz, autorze wątku, jakieś paprochy pod lustrem albo na lustrze pomocniczym? Opisywano niedawno taki przypadek.
    a masz jakis namiar na to? link?
    z gory dziekuje

Domyślnie

(...) teraz ze ktoś narzeka na AF...
    do narzekania mi daleko
    potrzebuje tylko porownania z odczuciami/doswiadczeniami innych.
    a ze felerne sztuki sie zdarzaja to jasne jak slonce...
    pzdr

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów