To ja (bez prowokacji) życzę AF D300 wszystkim posiadaczom 5D...
Szukaj
To ja (bez prowokacji) życzę AF D300 wszystkim posiadaczom 5D...
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
mam jeszcze jedno pytanie - jest mozliwosc zresetowaina aparatu? przywrocic mu ustawienia fabryczne...?
moze to by pomoglo...?
ps.
i chcialbym wszystkich prosic, ktorzy nie maja nic do powiedzeniea w tym watku o nabijanie sobie postow na cafe albo na innym forum, bo temat odbiega po malu w zwykly forumowy bigos, a wojenki typu canon vs. nikon mnie nie interesuja, ani nikogo kto wchodzi w ten temat, bo ma podobny problem... potem trzeba czytac 20 stron p... o d... maryny i potem sie dziwicie ze ludzie nie uzywaja opcji "szukaj"
dziekuje
d700|d300|F801|N 24-70 2.8|N 70-200 2.8 VR II|N 17-55 2.8|mir 20 3.5|SB800
www.chilistudio.pl | www.wmfoto.pl
Szybkość i czułość AF w D300 to rewelacja. Mam porównanie tylko do D50 i nie w ciemnym pokoju a w ciemnym lesie. O świecie kiedy D300 śmigał sobie pięknie z AFS300/4, D50 ani nie drgnął albo jeździł i nic nie łapał. Oczywiście porównanie robiłem na jednym, środkowym polu AF. Pozostałe tryby oprócz punktowego też działają dobrze. Przy bardzo słabym oświetleniu 3D czasami musi "pomyśleć" ale trwa to nie dłużej niż 1s.
Czasami AF jest aż za czuły, bo wychwytuje cieniutkie źdźbła trawy pomiędzy aparatem a fotografowanym obiektem ale z tego tylko się cieszyć można.
nie mam D300, ale się wypowiem, bo przymierzałem sie do zakupu i dość długo testowałem D300 w sklepie z różnymi obiektywami (zarówno własnymi jak i takim z "górnej półki).
A co niektórzy strasznie coś marudzą..
AF na tych samych obiektywach (np 35/2) jest wyczuwalnie, znacząco szybszy niż w D80 (miałem oba w tym samym czasie w tych samych warunkach z TYMI SAMYMI szkłami) żadnych różnic w celności AF nie zauważyłem.
A same warunki nie były dobre - było dość ciemno w pomieszczeniu.
Inną rzecz jaką zauważyłem to że róznica w jakoścu zdjęć o ile nie jest zupełnie ciemno i nie przekraczamy ISO 1600 nie jest jakaś powalająca. A przy dobrych warunkach (czy np z lampą) były praktycznie nie do odróżnienia.
(ale D300 było dla mnie nowośćią, więc może nie wykorzystałem w pełni jego potencjału..)
Natomiast sama szybkość ergonomia, trzymanie w ręku (zwłaszcza z lampą i dużym cięzkikm obiektywem) - rożnica kolosalna na korzyść D300w stosunku do D80. Nawet abstrahując od matrycy i wyświetlacza.
Czy naprawdę są tacy co żałują zmiany na D300? Nie był to świadomy wybór, czy też coś jest nie tak z poszczególnymi egzemplarzami ?
A może Wy chcecie po prostu nastraszyć i zniechęcić innych, żeby ta puszka była bardziej elitarna?
Albo po prostu tradycyjnie lubicie po polsku narzekać, bo znalazłem też już wątek narzekających na D3..
ale ze co?A może Wy chcecie po prostu nastraszyć i zniechęcić innych, żeby ta puszka była bardziej elitarna?
Albo po prostu tradycyjnie lubicie po polsku narzekać, bo znalazłem też już wątek narzekających na D3..
jest tak:
pracuje z aparatem. mam problem/watpliwosc wiec sie pytam. nie robie z aparatu w oltarzyku i nie caluje go w obiektyw przed wyjsciem z domu. mam aparat jaki potrzebuje badz na taki jaki mnie stac. i tyle. a co to d3 to jakas swietosc? jak komus cos nie pasuje to moze sobie pisac ile wlezie. a jak mu sie aparat spieprzyl to trzeba na niego ekskomunike nalozyc bo o tym pisze? swiety d3 sie nie psuje??? prosze cie...
jak chcesz to kupuj. nie chcesz nie kupuj.
na nascie postow kilka jest konkretnych i za te dziekuje.
pozdr
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47621
I jakbyś tak mógł, drogi Kolego, nie napominać tak bardzo innych za psucie wątku, który, według mnie, nie zdryfował tak bardzo od zwyczajowego tu sposobu rozmowy.
Więcej uśmiechu życzę...
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 12-02-2008 o 16:23
Krzysztof Paszkiewicz
hehe, ale spokojnie, nie ma powodów do stresu..żartowałem, ale jak widać w piśmie łatwo o inną interpretację.
A może jednak zraniłem czyjąś "świętość"?
ja tylko zauważyłem że niektórzy lubią całe wątki tworzyć dla narzekaczy - Ty chciałeś dobrze, pytasz konkretnie, ale potem wpada tu wszystko, wszystkie żale..i wątek trwa w nieskończoność. Takie typowe polskie "jojczenie".
Najlpierw kupuje się sprzęt w ciemno, nawet zanim testy się pojawią, owczy pęd, kolejki społeczne, a potem się człowiek dziwi - jak to, taki super miał być a tu to, śmo i owamto.
A nie lepsza odwrotna kolejność? Co innego jak się psuje (najlepszym się zdarza), a co innego jak ktoś w ręku sprzętu nie miał, kupił w ciemno i teraz marudzi, że nie tak w ręku leży , nie tak działa, tego i tamtego brakuje itd itp.
Co to komu pomoże oprócz wzajemnego nakręcania się?
Dlatego nawet napisałem, że zapewne coś z tym egzemplarzem nie tak.
Szkoda że nie zauważyłeś też, ze napisałem konkrety o AF w nowym, dobrym D300? Że jest szybszy niż w D80 i nie działa gorzej z tańszymi szkłami tylko lepiej? To trzeba mieć D300 pół roku, żeby móc to zauważyć? Kilka godzin nie wystarczy???
Swoją drogą - można narzekać, to nie można innych opini wyrażać?
Nigdzie nie prosiłem o pomoc w zakupie, a tylko zażartowałem, jeśli kogoś jeszcze ten żart zranił i wziął go za bardzo do siebie, obraził jego sprzęt, jego godność i co tam jeszcze, to strasznie przepraszam, kajam się i uciekam z tego wątku, skoro nie jestem tu mile widziany
I weź tu człowieku komuś pomagaj..jak to się mówi "każdy dobry uczynek zostanie ukarany" ech.
Skontaktuj się z nami