Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 86

Domyślnie

[QUOTE=gdyby się nie oddalać z D300 od obiektu - to wyjdzie podobnie duże pole Afa co w d3 (może o to chodziło jomawitu?), ale obejmowany kadr będzie inny - mniejszy.[/QUOTE]

Być może się nie zrozumieliśmy - mówiąc o fizycznym rozmiarze punktów autofocusa miałem na myśli to jaki one mają rozmiar w czujniku wmontowanym w środku body a nie jakie wywierają złudzenie w wizjerze. Jeżeli są takie same to zawsze będą odbierały te same informacje z obiektywu i będą kryły te same powierzchnie na fotografowanym przedmiocie, ale w D300 część pola obrazowego obiektywu (widoczna w D3) będzie waliła w puszkę, a nie na matrycę ani w czujniki AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jomawitu Zobacz posta
    A jak to sprawdzisz Jacku?
    Po pierwsze aby wykonać taki test na "oko" z kryciem autofokusa na brew i oko, musisz mieć te same ustawienia sprzętowe - w tym wypadku jest to niewykonalne.
    wykonalne. Miałem w studiu D3 i d300. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44358
    Wystarczy miec na d3 obiektyw o ogniskowej 1,5 raza dłuższej i juz sie jest w tej samej odległości od modelki.

Być może się nie zrozumieliśmy - mówiąc o fizycznym rozmiarze punktów autofocusa miałem na myśli to jaki one mają rozmiar w czujniku wmontowanym w środku body a nie jakie wywierają złudzenie w wizjerze.
    z tym ich identycznym rozmiarem czujnika się zgodzę. Z tym, że to "złudzenie" w wizjerze nie jest złudzeniem, tylko one tyle obejmują.

Jeżeli są takie same to zawsze będą odbierały te same informacje z obiektywu
    nie

i będą kryły te same powierzchnie na fotografowanym przedmiocie,
    nie

ale w D300 część pola obrazowego obiektywu (widoczna w D3) będzie waliła w puszkę, a nie na matrycę ani w czujniki AF.
    no właśnie. Dlatego w momencie, gdy obserwujemy identyczny kadr to czujniki w d3 obejmują mniej modelki
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

poszukujac w internecie odpowiedzi na pytanie jak temacie zetknalem sie z opinia ze na rozmieszczenie sensorow w centrum kadru ma wplyw to, ze kiedy sa one blizej srodka kadru swiatlo pada na nie pod innym katem niz gdy sa one przy brzegu kadru. wynika z tego, ze sensory nie moga byc bizej krawedzi kadru, ze wzgledu wlasnie na to. i jest to prawdopodobnie jedyna przyczyna, druga moze byc to, ze D3 moze korzystac z obiektywow DX i gdyby punkty AF znajdowaly sie blizej krawedzi klatki FX, to znajdowaly by sie poza kadrem podczas gdy uzywany obiektywow DX. to spowodowalo by utrate punktow AF podczas uzywania obiektywow DX i wymusilo by inna zasade dzialania pomiaru matrycowego itp, a co za tym idzie zmiany w oprogramowaniu i sposobie dzialania samego AF.
    D200|17-55 f/2.8|105 f/2.8 MICRO|70-300 f/4.5-5.6G VR |50 f/1.8|18-70 F/3.5-4.5|MBP 17'' 2.4GHz Hi-Res

Domyślnie

w d2X jak zrobisz cropa 2x to obcinasz sobie 2 skrajne punkty AF. Z 11 punktów zostaje 9. AF jakoś dalej działa, to kwestia przewidzenia tego w sofcie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

To ja tylko tak dla przypomnienia. FX to nie DX. DX robi fotki tylko w centrum kadru FX. A poza tym centrum kadru rozdzielczość obiektywów spada. I to niejednokrotnie spada znacznie. Mydło w rogach kadru FF, to cecha dużej części obiektywów ze średniej półki i praktycznie wszystkich obiektywów budżetowych. A wy chcecie, żeby tam były czujniki AF. Przecież to by zwyczajnie nie chciało prawidłowo działać.
    Jacek

Domyślnie

Zweryfikowałem swoje zdanie na temat wielkości punktów AF w kadrze i niniejszym przedstawiam mój pogląd za pomocą skromnego i mizernego obrazka własnoręcznej roboty. Mam nadzieję, że rozwieje to wszelkie wątpliwości.

"...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

Zgadza się.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-01-2008 o 02:24

Domyślnie

Wszystko, co było wątpliwe, wyjaśniono już w tym wątku po dziesięć razy.
    Od co najmniej parunastu wpisów bezsensownie nabijacie transfer, wałkując o tym samym, tyle, że różnymi słowami.
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Wszystko, co było wątpliwe, wyjaśniono już w tym wątku po dziesięć razy.
    Od co najmniej parunastu wpisów bezsensownie nabijacie transfer, wałkując o tym samym, tyle, że różnymi słowami.
    Po dziesięć razy to wałkowano bzdury... poczytaj sobie ile było sprzecznych lub chybionych opinii....włącznie z twoją

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta

1. Jeśli mierzymy w mm2 -> pole AF w D3 pokrywa taki sam obszar kadru, co pole D300
    2. Jeśli mierzymy w % -> pole AF w D3 pokrywa mniejszy obszar kadru, niż analogiczne pole w D300
    Ostatnio edytowane przez eko-mar ; 15-01-2008 o 16:51
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

ekomar...
    Po pierwsze primo - "Twoją", a nie "twoją".
    Po drugie - prawdziwość lub fałsz każdego twierdzenia zawartego w tym wątku zależy wyłącznie od tego, jak sobie zdefiniujemy jednostki (względne lub nie) oraz kadr.
    Ja akurat się walnąłem i napisałem kadr, myśląc o matówce.
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów