Szukaj
tak. W portrecie chce konkretnie wiedziec gdzie mam ostrość. Przy przysłonie 2,0 to ma znaczenie.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-01-2008 o 02:07
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
w zasadzie to chyba obaj macie rację...
wyobraźmy sobie ten sam kadr w, np twarz zajmującą całą powierzchnię matrycy, w D3 i D300 - w D3 pola AF będą tylko na środku twarzy, w D300 na całej, ale dla uzyskania identycznego kadru aparaty muszą być w różnej odległości od modela ( lub mieć różne obiektywy )
jeżeli ustawimy je w takiej odległości, aby w obu ta twarz zajmowała obszar DX, to umiejscowienie czujników będzie identyczne ( na całej twarzy ), ale w D3 będziemy mieli dodatkowy obszar kadru ( tło, szyję i ramiona ) oprócz tego, co będzie "widział" D300
na to mi przynajmniej wygląda
Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 13-01-2008 o 11:24
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
uwzględniam ten sam kadr i to, że z ta sama ogniskowa z FF będę stał bliżej. Właśnie wtedy obowiązuje to co napisałem:
gdyby się nie oddalać z D300 od obiektu - to wyjdzie podobnie duże pole Afa co w d3 (może o to chodziło jomawitu?), ale obejmowany kadr będzie inny - mniejszy.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-01-2008 o 15:16
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A jak to sprawdzisz Jacku?
Po pierwsze aby wykonać taki test na "oko" z kryciem autofokusa na brew i oko, musisz mieć te same ustawienia sprzętowe - w tym wypadku jest to niewykonalne:
1. Puszki posiadają inne pryzmaty i matówki, a także inny punkt oczny.
2. Przy tej samej ogniskowej obiektywu obie puszki mają inne pole widzenia.
3. Jeżeli ustawisz sobie to samo pole widzenia na jednym i drugim body to wtedy puszki będą w różnej odległości od oka i brwi.
4. Różne odległości z kolei dadzą różne odworowanie w wielkości obrazu.
5. Crop D300 "powoduje" rozłożenie czujników autofocusa na całej powierzchni kadru.
W związku z powyższym nie można określić inaczej niż tylko fizycznie lub procentowo do powierzchni widzianego kadru wielkości punktów autofocusa.
Skontaktuj się z nami