Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie SYSTEM AF W D3 vs D300

Witam wszystkich forumowiczow

przymierzam sie do przesiadki z d200 na d300 lub d3.
    przegladalem instrukcje obsugi od obu tych body i co zwrocilo moja uwage to pokrycie klatki przez punkty Auto focusa. tzn w d300 pokrywaja one wieksza czesc klatki i mozliwe jest ostrzenie na elementy blizej krawedzi klaki, natomiast w d3 sa one skoncentrowane na srodku klatki i nastawienie na ostrzenie przy krawedzi jest mozliwe tylko z MF. jest to prawdopodobnie spowodowane zatosowaniem w d3 systemu AF zaprojektowanego do mniejszego sensora (DX). czy ktos jeszcze na to zauwazyl i tu pytanie do wlascicieli D3 - czy tak jest w rzeczywistosci?
    D200|17-55 f/2.8|105 f/2.8 MICRO|70-300 f/4.5-5.6G VR |50 f/1.8|18-70 F/3.5-4.5|MBP 17'' 2.4GHz Hi-Res

Domyślnie

Dawno temu, odrazu to zauwazylismy i stwierdzilismy ze to duza wada tego autofokusa
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

PHANTOMEK masz moze link do tego watku, chetnie bym poczytal. sorry za powtarzanie tematu...
    D200|17-55 f/2.8|105 f/2.8 MICRO|70-300 f/4.5-5.6G VR |50 f/1.8|18-70 F/3.5-4.5|MBP 17'' 2.4GHz Hi-Res

Domyślnie

niie było osobnego wątku na ten temat (coś wspomniane było w wątku b.długim o D3 i o D300) - ale wszyscy to wiemy i nie ma tak naprawdę o czym pisać. Fakt przyjęty do wiadomości.

EDIT:
    o d3 - uwaga 47 stron !!!! http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42732
    o D300 - jeszcze więcej 212 stron !!!! http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34712
    gdzieś tam ktoś wspomniał. Ale nie było co do dokładniejszego omawiania. Po prostu pada tam gdzieś takie stwierdzenie i tyle. Nie warto tego czytać dla takiego jednego zdania. Ale warto dla reszty
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-01-2008 o 01:13
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

wynika to z formatu klatki w D3 FF w D300 DX a czy to że pozornie są bardziej skoncentrowane w D3 powtarzam POZORNIE bo koncentracja jest taka sama tylko że D300 z racji formatu DX ma mniejsze pole widzenia więc wydaje się że są bardziej rozproszone po klatce, pola maja taką samą wielkość i tak samo są rozstawione względem siebie w obydwu korpusach

jak jest z działaniem to nie wiem nie sprawdzałem ale miałem D80 i mam D200 (teoretycznie ten sam AF CAM-1000) jednak w D200 wydaje się pracować lepiej nie ma jakichś kolosalnych różnic ale jednak wydaje mi się że w D200 ostrzy pewniej

Domyślnie

Może ktoś posiada informację, więc podpne się z pytaniem:
    Czy jest jakakolwiek różnica w szybkości działania / trafności / pewności itp. AF w D3 i D300??

Btw. Zdziwił mnie tekst na optycznych, w którym stwierdzili ze AF w D200 działał odrobinę szybciej niż w D300 - czy ktoś może to potwierdzić?

Pozdrawiam
    AK
    => całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez life Zobacz posta
    pola maja taką samą wielkość
    Chyba jednak nie. Ktos to zbadał i ma pewne info? Na matówce pola D3 są drobniejsze, a biorąc pod uwagę ile widzi aparat po cropie to pojedyńcze pole AF D300 obejmuje większy obszar zdjęcia niż gdy zdjęcie robi się D3. Kłopot w tym, że to co na matówce a rzeczywistośc to mogą byc dwie rózne sprawy. Np w canonie 5D pola AF na matówce sa mikroskopijne, ale uzytkownicy mówią, że obejmuja o wiele więcej i biorą na to poprawkę.
    Piszę to cały czas z myslą o pojedyńczym polu AF! a nie o całym obszarze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-zu Zobacz posta
    czy ktos jeszcze na to zauwazyl i tu pytanie do wlascicieli D3 - czy tak jest w rzeczywistosci?
    tak, tak jest.
    ma to jeden plusik - punkty AF w D3 są mniejsze (tzn obejmują mniejsze pole) niż w D300. Ostrzenie powinno być precyzyjniejsze.

Uprawnienia umieszczania postów