Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 86

Domyślnie

A jak wygląda praktycznie kalibracja szkieł w D3 ? czy identycznie jak w D300 (nie wiem ale ponoć trochę małe widełki) czy też inaczej. No i chyba do D3 podpina się trochę lepsze szkiełka więc może ten sam zakres jak D300 starczy. Ile szkieł zapamiętuje i czy tylko skrajne położenia dla zooma czy też może więcej punktów dla szkła ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    czyli D3 ma wiele drobniejsze pole AF. Jest jeszcze bardziej precyzyjny.
    Matówka w D300 to nic innego jak crop matówki z D3 (czyli obcięte brzegi). Robiąc zdjęcie na D300 z odległości 3m punkt AF pokrywa ten sam wycinek kadru co D3 z odległości 2m. To, że widzimy punkt AF mniejszy w D3, wcale nie oznacza, że pokrywa on mniejsze pole przy założeniu oczywiście jednakowego kadru w D300 i D3.
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eko-mar Zobacz posta
    ...Robiąc zdjęcie na D300 z odległości 3m punkt AF pokrywa ten sam wycinek kadru co D3 z odległości 2m....
    nie. Wtedy punkt AF z D300 pokrywa większy obszar.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

nie. Wtedy punkt AF z D300 pokrywa większy obszar.
    nie zgadzam się z tym
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

nie mam obu body pod ręką - ale tak by to z logiki wynikało, że d3 ma mniejsze. Skoro on ma (widząc ten sam kadr) skupione 51 na mniejszej powierzchni matówki niz d300.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

a nie wystarczy włączyć sobie w D3 tryb DX i porównać widok z D300 - przy tej samej odległości powinny być takie same, w obu body czujniki znajdują się tylko na obszarze DX
    dlaczego w D3 miałyby dodatkowo być mniejsze?
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 12-01-2008 o 17:42
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Nie jest możliwe (jest możliwe przy zmiennej wielkości pola AF, ale tak tego chyba nie skomplikowano), by D3 w cropie i bez cropa, miało te same proporcje punktu af do powierzchni całej klatki, tak?
    Jesli tak, to kiedy D3 ma takie same proporcje jak D300? Wtedy gdy pracuje na crope, czy wtedy gdy pracuje na FF? Pozycja 1 i 2 nie są możlwe równocześnie.
    1. Ja sądze, że wtedy, gdy pracuje na cropie, więc gdy pracuje na FF to ma mniejsze pola.
    2. Jesli ma te same proporcje, gdy pracuje na FF to znaczy, że pracując na DX ma większe pola AF niz D300

Domyślnie

A nie uprawiacie tutaj sporu akademickiego?

Nie mam ani jednego, ani drugiego aparatu, ale z tego, co się naczytałem, to:

1. Jeśli mierzymy w mm2 -> pole AF w D3 pokrywa taki sam obszar kadru, co pole D300
    2. Jeśli mierzymy w % -> pole AF w D3 pokrywa mniejszy obszar kadru, niż analogiczne pole w D300
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

nie mam obu body pod ręką - ale tak by to z logiki wynikało, że d3 ma mniejsze. Skoro on ma (widząc ten sam kadr) skupione 51 na mniejszej powierzchni matówki niz d300.
    Układ autofocus w D3 - D300 jest dokładnie ten sam, przecież producent to podaje. Różnica polega na tym, że D3, skoro jest FX, ma większe lustro i większą matówkę i może się wydawać, że punkty autofocus są mniejsze ( to także kwestia pryzmatu) ale ostatecznie fizyczne wymiary punktów autofocusa pozostają jednakowe w obu aparatach, a właściciele D3 dostają dodatkową przestrzeń dookoła

Domyślnie

To jest napisane w kazdym materiale reklamowym.
    układy AF są prawie takie same, mają nawet inne oznaczenie.
    jomawitu - skoro do pewnej powierzchni dodaje się sporo pustego, to powierzchnia zajęta przez punkty AF procentowo sie zmniejsza. Tak jak napisał grissley (krótko, a prosciej niż mój wywód ).

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów