Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Firma przez PUP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Z tego, co pamiętam, to większość dotacji inwestycyjnych dla prowadzących działalność polega na układzie 50/50, czyli Ty pół i oni pół - tylko najpierw Ty wykładasz całość, a oni Ci później refundują te 50%. Ale pewnie są też inne...
    dzięki
    a no właśnie, czyli nie jest z tym rak różowo. 50/50 jezczeOK, ale wyłożewnie całości z góry?
    jakbym miał pełną kwotę, to bym sam sobie poradził, choć pewnie zawsze miło jak to ktoś potem połowę odda. Tylko że mi nie całkiem o to chodziło. W tej sytucji to mogw wziąć kredyt - szybciej i łatwiej, a pod hipotekę, to jeszcze i całkiem tanio.

Mam nadzieję że są jeszcze inne opcje - może Przemo w końcu uchyli rąbka tajemnicy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta

i co, mimo to są odrzucane? Może masz na myśli firmy, które te wnioski przyjmują..
    A tu chodziło o takie, co pomogają tak napisać wniosek żeby go przyjęli i zaakceptowali..

Wnioski przyjmuje panstwowa komisja. Nie pamietam nazwy. Odsiew polega wlasnie na tym, ze najpierw sprawdzaja
    czy ktos w podaniu nie pominal, kropki, srednika, zredagowal godnie z normami. (serio mowie)

Zadaza sie,ze swietne projekty na biznes za kilkaset tys. euro odpadaja w ten sposob. Pamietacie sprawe Owsiaka kontra Ojciec Dyrektor? Owsiak wlasnie nie dostal zdaje sie 1mln na fundacje ratowania zycia (bo zle zostala przeliczona kwota, a ojczulkowi przyznali 15 baniek na wody termalne). O tym mowie wlasnie

Czy działalność obowiązują inne prawa? a może właśnie miałęś na myśli to zdrowotne o którym pisał kolega post wyżej?
    Tak wlasnie o tym myslalem. Nie wiedzialem tylko czy zdrowotne, czy spoleczne itp.
    >>> Pozdrawiam <<<

Domyślnie

A mógłbyś rozwinąć ten temat? (chyba nie ma co osobnego wątku zakładać..)
    Masz może jakieś namiary na te firmy? Jakich pieniędzy można się spodziewać? Intersuje mnie dość spora kwota(nawet jak częściowo zwrotna, zawsze lepsze to niż kredyt).
    Zagadaj z Filkiem - powinien mieć jakieś info z tego co wiem.

Domyślnie

Tak może trochę z innej beczki. Ja kiedyś chciałem zrobić bazę fotograficzną dokumentującą moje miasto na przełomie lat 2007-2009. Wiec byłyby zdjecia dom po domu, ulica po ulicy. Na taki projekt można było wyciągnąć kasę z ministerstwa kultury i to nie malą. Sam bym się zajechał w tym temacie, a nie mogłem znależć nikogo chętnego na taki projekt. No i pomysł upadł.
    D80 + MB-D80 | T 17-50 2,8 | S 70-200 2,8 | SB-800 + klamoty do fot. bezcieniowej

Domyślnie

Co do zamykania firmy, nawet jak sprzęt jest kupowany na firmę, to racja, że przy zamykaniu działalności trzeba odliczony wat zwrócić, można zawsze """"sprzedać"""" sprzęt przed zamknięciem, a jak wiadomo sprzet foto-komputerowy, po roku czy dwóch jest wart duuuużo mniej, wiec oddajesz vat od wartości """sprzedanego""" towaru.
    P.S - ze mnie nie jest zaden przekret, ale jak czytam co niektóre posty to mam wrażenie, że wszyscy na tym forum to przykładni obywatele i nikt nie kombinuje jak tu jak najmniej oddać skarbówce
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Domyślnie

Co do trudności wnisoków to włąśnie wiem, Przemo pisał coś o firmach które te wnioski robią za kogoś..
    i co, mimo to są odrzucane? Może masz na myśli firmy, które te wnioski przyjmują..
    A tu chodziło o takie, co pomogają tak napisać wniosek żeby go przyjęli i zaakceptowali..
    te firmy pomagające we wnioskach biorą za to kase i to niemałą i nie gwarantują, że wniosek będzie załatwiony pozytywnie. część z nich bierze % od przyznanej kwoty - więc te firmy się muszą starać.
    Ja temat rozeznawałem i sobie odpuściłem - nie spełniał bym niektórych kryteriów - np sprzęt który chciałem kupic nie był produkcji UE (mogłbym go kupić gdyby taki w ogóle nie był produkowany w UE), nigdy nie spłaciłem żadnego kredytu w banku (bo nigdy nie wziełem kredytu w banku ) no i to działa na minus, itd, itd.
    Są rózne środku pomocowe i różne kryteria, to co ja próbowałem było dla mnie bezsensowne i sobie odpuściłem starania. Może wy macie inny sprzęt do kupowania niż ja planowałem i z innych środków unijnych niz ja będziecie próbować zdobyc kasę, więc sobie nie odpuszczajcie starań przez to co napisałem
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    te firmy pomagające we wnioskach biorą za to kase i to niemałą i nie gwarantują, że wniosek będzie załatwiony pozytywnie. część z nich bierze % od przyznanej kwoty - więc te firmy się muszą starać.
    Tak, oczywiscie, ze biorą za to kase...
    Przewaznie jest to 10% kwoty o jaką sie staramy.
    Osoba, która taki wniosek pisze musi wniknąć w daną dziedzine i to bardzo konretnie, by potem konretnie cos takiego napisac.
    Co do firm to chyba nikt nie bedzie mial problemow, ze znalezieniem w swoim regionie.. Jest tego sporo na rynku.

Intersuje mnie dość spora kwota(nawet jak częściowo zwrotna, zawsze lepsze to niż kredyt).
    Nie ma dla nich pojecia "sporych kwot" Ja kiedys rozmawialem z osoba, ktora takie wnioski pisze... I jak jej napomknąłem, ze ja na male studio foto potrzebowalbym moze z... 50 tys. pln (strzelilem, bo nie wiem ile tak naprawde bym potrzebował) to się tylko usmiechnęła... (w sensie, ze bardzo mało)
    Takie firmy wyciągają z UE naprawde ogromne sumy
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 30-12-2007 o 21:48

Oszczędny w słowach Awatar Noe
    Miasto
    Żyrardów, Grodzisk Maz.

Domyślnie

Pracuje w PUP, więc jeśli ktoś by chciał uzyskać trochę informacji - służę pomocą.
    Wiem jak odbywa się zatwierdzanie wniosków, jak równiez mam kolegów, którzy starali sie o dotacje i takowe dostali.
    D300, S10-20, S30/1.4, N35/1.8, T90/2.8, SB-900, MF 055ProB, GP YH301, Naneu Pro Alpha, Beta

Domyślnie

A ja chciałem zadać pytanie z trochę innej beczki.
    Czy ktoś się orientuje, czy student (uczeń) szkoły fotograficznej i zarazem osoba niepełnosprawna może starać się o taką dotację?

Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o "biurokrację" i większości z tego co piszą nie rozumiem.

Wiem natomiast, że jako osoba niepełnosprawna mógłbym starać się o jakieś dofinansowanie z Pfron'u (Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych).

Problemem jest to, że nie jestem bezrobotny, tylko pracuje (dorywczo, ale jestem zarejestrowany) i nie wiem, czy mogę się o takie dofinansowanie ubiegać.

Będę bardzo wdzięczny za info.
    Pozdr.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    optymiści, nie wiem czy wiecie, ale jak zamykacie firmę, a macie sprzęt na stanie, to musicie za to też zapłacić skarbówce. Powinnście go sprzedać, to co za to dostaniecie to wasz opodatkowany dochód, trzeba też oczywiście odprowadzic VAT od sprzedanych sprzętów. Ludzie kombinują i sprzedaja go na niby i za przysłowiowe grosze, ale to może powodowac kontrolę US.
    Akurat w tym temacie się znam w przeciwieństwie do innych tego forum (fotograficznych) i się całkowicie mylisz. Tak jak wyjaśnia kolega Don_Pedro, bierzesz wszystko na fakturę imienną a nie firmową, żeby nie odliczać dofinansowania jeszcze od podatku. W praktyce wygląda to tak, że najważniejszym warunkiem jest opłacanie przez rok wszystkich składek i nic więcej, po roku żadnych windykacji sprzętu ani jakiegokolwiek roszczenia o niego nie ma. A biznesplany w niektórych miastach są przyjmowane dosyć entuzjastycznie ze względu na duże braki w wykorzystaniu środków unijnych w Polsce. W wielu UP nawet urzędnicy namawiają do składania wniosków.

Jacek_Z sprzęt nie był produkowany w UE? Czyli rozumiem, że chodzi Ci o jakąś chińszczyznę itd? Ale przecież większość sprzętu elektronicznego nie jest produkowana a 30% środków idzie przeważnie na takowy sprzęt.
    Co do tych kredytów to w Twoim UP postawili takie wymagania??? Bo pierwszy raz słyszę żeby coś takiego ktoś o tym wogóle wspominał. To nie moja sprawa ale mogłeś spróbować naprawdę nie jest problem z otrzymaniem tego.
    Ostatnio edytowane przez Ram ; 02-01-2008 o 15:34

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów