Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69

Domyślnie

Zibi, co to ma za znaczenie? A kto jest producentem śrubek do Nikona?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    wejdz na strone dpreview i potem na testy D300 i A700. poogladaj matryce pokazane tam w obu modelach i powiedz ze to nie sa tak samo wygladajace elementy. nie wiem czemu tak bardzo sie zarzekacie ze nikon wszystko sam robi, projektuje, buduje, czy to jakas ujma dla was?

Gdzie ja coś takiego napisałem? Z tego co pamiętam, zawsze wspominałem że współpraca z SONY wychodzi Nikonowi tylko na + i obecnie ma dostęp do najnowszych rozwiązan Sony, plus własnych. Sony też wszystkiego samo nie robi - min całą aparaturę do produkcji półprzewodników, robi dla nich też Nikon Poza tym to, że Sony robi matryce, nie oznacza że automatycznie będzie robić dobre aparaty.

A co do specjalistycznych fabryk....to jeteś troche nie na czasie. CMOS to nie CCD - te matryce nie wymagają specjalistycznych linii. Min dlatego wszystko idzie w CMOS - taniej i prościej.
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 02-01-2008 o 12:01

Domyślnie

Jacek,

jeszcze nie tak dawno zarzekaliscie sie ze nikon sam produkuje swoja matryce. teraz czesc z was juz nie neguje tego ze jest inaczej.

chodzi o to ze wspolpraca pomiedzy sony a nikonem jest bardzo znaczaca i obie firmy pewnie czerpia z siebie nawzajem a zarzekanie sie ze to co najlepsze to tylko nikon moze wyprodukowac i nikt inny to takie dziecinne.

Kaleid ewidentnie nie lubi sony/a700 ale niech jego niechec nie przeslania faktow ze oba aparaty d300 czy a700 to jakby "jedna rodzina", wiele elementow i zalorzen tech. jest wspolnych.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

jeszcze nie tak dawno zarzekaliscie sie ze nikon sam produkuje swoja matryce. teraz czesc z was juz nie neguje tego ze jest inaczej..
    Proszę, wskaż miejsca gdzie zarzekamy się że Nikon wszystkie swoje matryce produkuje sam. Owszem, niektóre robi, ale nie wszystkie.

chodzi o to ze wspolpraca pomiedzy sony a nikonem jest bardzo znaczaca i obie firmy pewnie czerpia z siebie nawzajem a zarzekanie sie ze to co najlepsze to tylko nikon moze wyprodukowac i nikt inny to takie dziecinne.
    Proszę Cię, nie wmawiaj mi czegoś czego nie napisałem.

Kaleid ewidentnie nie lubi sony/a700 ale niech jego niechec nie przeslania faktow ze oba aparaty d300 czy a700 to jakby "jedna rodzina", wiele elementow i zalorzen tech. jest wspolnych.
    Nigdzie nie napisałem że nie lubię A700, znowu nadinterpretujesz. Napisałem jedynie że przed SONY jeszcze daleka droga w systemie DSLR, i temu nie zaprzeczysz.

Domyślnie

Jacek,

jeszcze nie tak dawno zarzekaliscie sie ze nikon sam produkuje swoja matryce. teraz czesc z was juz nie neguje tego ze jest inaczej.
    ja nie wiem kto je robi. Na Roadshow D3 D300 ludzie z Nikon Polska sami zaczeli mówic na ten temat, uprzedzając ewentualne pytania. I powiedzieli, że nie ma na temat informacji, na razie się tego nie ujawnia. To tyle.
    Podkreślali za to jedno - jest to konstrukcja własna nikona. I to jest chyba najistotniejsze. W takich przypadkach ktoś, kto je produkuje nie może sobie ich tak po prostu wziąć dla siebie. To jest chronione umowami, patentami itp.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kaleid,
    nie zmuszaj mnie do wertowania forum z przed 3 m-cy.

wczesniej napisales ze w D3 nie ma matrycy sony wiec czyja ?

Jacku czy poprzednie matryce stosowane w w tych wczesniej wymienionych aparatach tez byly autorskimi konstrukcjami nikona ??? bo jak pamietam to przy d80 i d200 tez firma sie zarzekala ze to matryce nikonowe a potem wyszlo ze to matryce sonego (i tu nie chodzi producenta).

Kaleid
    Gość

Domyślnie

W D3 jest matryca Nikona, podobnie jak w D2h D1x, D1, itd. W przypadku D80 i D200 nigdy Nikon się nie zarzekał że wyprodukował te matryce samodzielnie, coś pokręciłeś.

Domyślnie

ok Kaleid,

poprosze o zdjecie takowej matrycy z D3, parametry tech. adres fabryki ktora to produkuje i porownamy z tym co zaoferuje sony i na koniec pytanie skad to wiesz ??? od marketingowcow nikona ??? czy rozbierales aparat ze wiesz ?
    Ostatnio edytowane przez Zibi1970 ; 02-01-2008 o 13:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ja nie wiem kto je robi. Na Roadshow D3 D300 ludzie z Nikon Polska sami zaczeli mówic na ten temat, uprzedzając ewentualne pytania. I powiedzieli, że nie ma na temat informacji, na razie się tego nie ujawnia. To tyle.
    Podkreślali za to jedno - jest to konstrukcja własna nikona. I to jest chyba najistotniejsze.
    To mi przypomina taka zabawną sytuację z mojej branży, chyba większość z tu obecnych wie co to za firma HILTI (powiedzmy taki Nikon elektronarzędzi profesjonalnych - najczęściej dla budowlańców), do tego dodamy firme BOSCH (takie Sony - mydło widło i powidło - AGD, elektonarzedzia itd).

Parę lat temu w ofercie HILTI zaczęła się pojawiać nowa linia szlifierek kątowych, oscylacyjnych, pilarek i wyzynarek, każdy kto wczesniej używał Boscha dostrzegał wyraźne podobieństwo na obudowie, zgrubsza ten sam kształt, wymiary tylko kolor plastiku inny oraz drobne detale (jakas dodatkowa gumka itd.).

NA uwagę, że to chyba Bosch panowie z HILTI byli gotowi człowiekowi do gardła skoczyć!
    Ależ skąd, to nasza produkcja trele morele itd.

Gdy po jakimś czasie faktycznie wyszło że to Bosch to panowie sobie wymyślili ze w ich modelach montowane sa wytrzymalsze łożyska, przekładnie itd. stąd taka różnica w cenie.

Ubaw miałem po pachy, teraz z resztą tez mam, bo zamiast patrzec przez pryzmat religii systemowej na ta całą sprawe wystarczy spojrzec okiem księgowego - to jest czysty biznes dla obu firm, tym bardziej ze Sony to tylko szyld skupiajacy pod sąbą siostry społki z których każda jest na własnym rozrachunku!!

Kaleid
    Gość

Domyślnie

ok Kaleid,

poprosze o zdjecie takowej matrycy z D3, parametry tech. adres fabryki ktora to produkuje i porownamy z tym co zaoferuje sony i na koniec pytanie skad to wiesz ??? od marketingowcow nikona ??? czy rozbierales aparat ze wiesz ?
    A Ty rozbierałeś aparat że wiesz? Czy od marketingowców Sony ? Ja się powołuję na informacje samej firmy, która nie kryje skad pochodzi ich dana matryca.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów