Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (....)
    te firmy były niszowe i same sie wpędziły w kłopoty. Robiły bdb, ale za drogi sprzet, a zarabia sie na masówce. Kodak zrobił 14 MPx FF dawno temu - i co? Zamiast jako prekursor być dwie długości z przodu to sobie odpuścił. A Canon wszedł z 300D, nikon z D70 i wygrał. Sony tez pewnie widzi, że kasa jest w tanich body, kitowych szkłach i nie wiem czy będzie chciało robić cos profi.
    MF tez na gwałt łaczy siły, Bronica padła - wygrywa masówka.
    No to z tego wniosek, że tylko strach się bać jak się Sony zacznie chcieć .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

O możliwości wykorzystania stabilizacji w sonych pisano już niejednokrotnie. W jednym z serwisów zastanawiali się nad tym bardzo dokładnie, te przemyślenia można poczytać tutaj:
    http://alphatracks.com/archives/90
    http://alphatracks.com/archives/Can%...0frame%20dSLR?
    http://alphatracks.com/archives/Opti...SLR%20question
    http://alphatracks.com/archives/Sony...on%20continues
    Przyszłość pokaże nam jak to się ułoży, ale raczej na pewno to będzie stabilizowana matryca w pełnej klatce. Jeśli coś sie pojawi z dodatkowych efektów to w rogach w postaci bardzo niewielkiej winiety, a tym to by się zajął już np soft. Tak czy siak czas pokaże co będzie dalej kiedyśtam
    W nikonie jest inny problem za to - mianowicie wedle niektórych mądrych głosów niemożliwe jest np stworzonie stabilizacji do szieł takich jak 85/1.4 ze względu na zbyt wielkie siły które musiałyby działać na zbyt wielkie soczewki. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, możliwe że z czasem systemy stabilizacji się zdublują po prostu, ale będą sobie z sobą gadać i dawać w sumie coś lepszego i oby tak właśnie było.

The3big: co do planów sony i wprowadzenia pełnej klatki - tak sobie czytuję czasem dpreviu i jest tam taki gość, który zawsze prorokuje pewne rzeczy, oczywiście można by rzec, że głupoty plecie, ale gdzieś się wypaplał, że jego kuzyn pracuje w sonym i czasem rozmawiają na takie tematy. To co mówił wcześniej się perfekcyjnie sprawdzało. Gdzieś wspomniał, że sony ma umowę z nikonem mniej więcej taką, że dają matrycę FF i obiecują, że przez rok nikomu innemu (nawet sobie). Zaraz po tym wyszło właśnie D3, natomiast w rok później wyjdzie pewnie właśnie A900. Przekonamy się - konkurencja jest dobra dla wszystkich.

Kaleid: dziwi mnie Twoje ogromne stanowisko anty-sony i widać to w każdym akapicie. Jak wspominałem wyżej konkurencja jest dobra dla wszystkich. Rozwój sonego i ich matryc za to wyjątkowo dobry dla nikona. Sony pomimo braku tradycji fotograficznych ma potencjał. Przejęcie minolty bylo świetnym krokiem by mieć jakąś bazę do dalszego rozwoju. I to jest właśnie super. Jak zastanawiałem się co kupić to w porównaniu A100 do d80 zdecydowanie lepszym wyborem był ten pierwszy na początek za sprawą wielu drobnostek, a w niewiele więcej niż pół roku pojawiło się dalej drugie body i trochę szkieł i nigdzie nie czuję, że czegoś mi brakuje strasznie bardzo, no może poza tańszym 85/1.4 ale chyba zdecyduję się na zeissa tutaj po prostu. A700 też jest tańsze w stosunku do d300 jak i olka e-3, a zdecydowanie lepsze od c40D. A co do szkiełek to zapominasz o sporej bazie jeszcze tych z czasów minolty - nie tylko nowymi wszyscy żyją.

Jacek: masz 100% racji, że to w tanich body drzemie siła, ale też system jako taki musi dodatkowo mieć możliwość jakiegoś rozwoju. A100 było tak pilotowo i pokazywało firmie czy warto się w to bawić, ale wielu nie słyszało wcześniej o sony w tej dziedzinie, wiele też widząc jedno body tak o, nie chciało wchodzić w system. A700 większości da możlwiości rozwoju teraz, a i o marce więcej wiadomo od tym względem, chociaż dalej to przecież początki są wciąż. Prawdziwa jednak siła jest właśnie w przyzwyczajeniach ludzi i tym co kupują na początku - dobre tanie body to podstawa wszystkiego. Drogie wyższe modele są tylko prestiżowo.
    To tak z komórkami - nikt na prawdę nie zarabia na UMTS jeszcze, nikt też nie bierze na serio oglądanie telewizora poprzez komórkę. Ale... leci to w każdej reklamie jaka to sieć nowoczesna i w ogóle. Po prostu sprzedaż to nie tylko to co się kupuje, ale też i nadzieja na kiedyś coś lepiej.

Kolekcjoner: sony jako jedyny producent ma możliwość klepania wszystkich elementów samodzielnie. Nie muszą kupować ekranów, matryc, procesortów, kart pamięci, a nawet taniej optyki. Nie wiem jak sprawa z migawkami czy podobnymi, ale też i nie wiem czy któryś z producentów też to może sam robić. W każdym razie te najdroższe i najbardziej wymagające pracy elementy są na wyciągnięcie ręki, dlatego można zrobić coś w ciekawej cenie. Z czasem jeszcze dojdzie integrowany GPS (sony produkuje całkiem niezłe chipy z tym) a może jakiś IR LV (nightshot w wszelkich kamerkach sonego) - i to też sony może mieć "ot tak".

W każdym razie to dopiero początek i raptem dwa modele z czego dopiero jeden dłużej. Dodam dalej - dwa świetne modele w rozsądnych cenach i miejmy nadzieję, że to będzie ciekawa konkurencja dla pozostałych firm i możliwość agresywniejszej konkurencji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    The3big: co do planów sony i wprowadzenia pełnej klatki - tak sobie czytuję czasem dpreviu i jest tam taki gość, który zawsze prorokuje pewne rzeczy, oczywiście można by rzec, że głupoty plecie, ale gdzieś się wypaplał, że jego kuzyn pracuje w sonym i czasem rozmawiają na takie tematy. To co mówił wcześniej się perfekcyjnie sprawdzało. Gdzieś wspomniał, że sony ma umowę z nikonem mniej więcej taką, że dają matrycę FF i obiecują, że przez rok nikomu innemu (nawet sobie). Zaraz po tym wyszło właśnie D3, natomiast w rok później wyjdzie pewnie właśnie A900.
    Nie mam kuzyna w SONY, ale tego, że producentem matryc obecnych w D300 i D3 jest SONY jestem pewien. Dlaczego jest to pewność, a nie przypuszczenie to już inna kwestia Tak więc nie ma segmentu profi Nikona bez znaczącego udziału SONY Sympatycy Nikona powinni być szczęśliwi, że SONY ma ambicje tworzenia produktów profi bo w innym wypadku byłby spory problem.

SONY bardzo mocno współpracuje z Nikonem. Z czasem będzie to widoczne nie tylko po LCD
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 02-01-2008 o 04:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    (....)

Kolekcjoner: sony jako jedyny producent ma możliwość klepania wszystkich elementów samodzielnie. (....)
    (...)
    A czy ja pisałem, że nie ?
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    (...)

SONY bardzo mocno współpracuje z Nikonem. Z czasem będzie to widoczne nie tylko po LCD
    Tak BTW. Ten LCD to technologia i patenty Samsunga także też nie bardzo .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Każdy widzi co chce zobaczyć. Ja widzę firmę o wielkich możliwościach i kapitale, wyspecjalizowanej w sprzedaży masowej, sprawnym marketingu, świetnych technikach manipulowania zachowaniami klientów. W produktach również ten potencjał widzę. SONY zaczyna praktycznie od zera bo po KM został tylko smród, niesmak oraz troszkę sentymentów. 24-70 ZA SSM to kolejny ruch w dobrym kierunku.
    Fakt że po Minolcie został smród i niesmak ale Sony ma ciągle wiele problemów organizacyjnych łapie się wielu rzeczy (nie wiem czego z elektroniki jeszcze nie produkuje) i często pomysły i inwestycje Sony stają się niewypałem. Sony póki co może walczyć ale tylko o nowych klientów w branży foto którzy dopiero zaczynają. Sony po Minolcie ma technologię ale i serwis i masę wadliwych aparatów Minolta D5D i D7D, myslę że ok 70% całej produkcji trafiło do serwisu. Kiedyś Minolta to była marka a dziś już mało kto chce słyszeć o tym po złych doświadczeniach.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 02-01-2008 o 08:37
    NIKON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Sony póki co może walczyć ale tylko o nowych klientów w branży foto którzy dopiero zaczynają.

Sądzisz, że z profi da się wyżyć?

Stworzenie puszki pro, do tego jakieś szkła pro nie uczyni systemu profesjonalnym i w Sony sobie z tego doskonale zdają sprawę, puszka i szkła to dopiero połowa drogi do tego należy zbudować jeszcze profesjonalny system obsługi zawodowców a tego nie zrobi się w 2 lata!

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Nie mam kuzyna w SONY, ale tego, że producentem matryc obecnych w D300 i D3 jest SONY jestem pewien.
    Kula w płot, D3 to nie matryca Sony

Kolejna kula w płot - technologia i patenty Samsunga.

Kaleid: dziwi mnie Twoje ogromne stanowisko anty-sony i widać to w każdym akapicie.
    Nie jestem anty-Sony. Nie podzielam jednak pewnego hurra-optymizmu w stosunku do tej firmy. Fakt, nikt nie przeczy ze Sony ma potencjał. Ale sam potencjał to tylko jeden z czynników - i bynajmniej nie jest gwarancją sukcesu. Przypomnę też że wiele rzeczy za które Sony się brało, okazało się kompletnym niewypałem.

A700 też jest tańsze w stosunku do d300 jak i olka e-3, a zdecydowanie lepsze od c40D.
    W czym niby jest tak zdecydowanie lepsze?

A co do szkiełek to zapominasz o sporej bazie jeszcze tych z czasów minolty - nie tylko nowymi wszyscy żyją.
    Nie zapominam. Dla ludzi budujących system od podstaw, stare srubokretowe mułowate tele to żadne pocieszenie....

następnym razem, gdy bedziesz się po stadionie rozglądał czy goście od Canona maja dłuższe lufy odpuść sobie i zwróć uwagę jakich kamer używaja goście z TV
    Jest sporo Sony, nie brakuje tez Panasonicow czy nawet..Canonów. Osiągniecia Sony w dziedzinie kamer cyfrowych znam. Nie sądze jednak by SONY skierowało cały swój potencjał na lustrzanki. Gdyby tak było, pewnie wypusciliby pełny system w kilka miesięcy. Póki co - poruszaja sie po działce DSLRów bardzo ostroznie. I nie robi zby wiele by ludzi do siebie przyciągnąć.

To że jakaś tam firma ma potencjał, to jedno. Drugie - jak go wykorzystuje.

Domyślnie

Kaleid,

wejdz na strone dpreview i potem na testy D300 i A700. poogladaj matryce pokazane tam w obu modelach i powiedz ze to nie sa tak samo wygladajace elementy. nie wiem czemu tak bardzo sie zarzekacie ze nikon wszystko sam robi, projektuje, buduje, czy to jakas ujma dla was? mysle ze gdyby na odwrocie tych matryc pisalo sony to ty i tobie podobni nadal by twierdzili ze to nie mozliwe. jesli wiec sony robilo matryce dla nikona od modelu D70,poprzez D70s, D50, D80, D200 to dlaczego nagle mialby zrezygnowac z takiej wspolpracy ??? i pchac sie zakup matryc od innej firmy, bo w to ze nikon ma fabryke matryc to chyba nie wierzysz. skoro sony zaprezentowalo nowe matryce cmos i po jakims czasie wychodza korpusy nikona z matryca cmos o takich samych rozdzielczosciach i takim samym wygladzie fizycznym to moglibyscie w koncu pogodzic sie z tym a nie stawac okoniem na zasadzie nie bo nie.

Domyślnie

Sęk w tym, że Sony te matryce projektuje wg projektu Nikona i na jego stepperach.
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów