Szukaj
Na 85f1,4 mnie nie stać, a mówiłem o zwykłej 85tce, o której wadach wspominają też na optycznych i na zagranicznych portalach. Niedowierzałem bo w slowo pisane nie wierzę, sam sprawdzałem 3 sztuki od ludzi. Problem dotyczy wielu sztuk, ale jak widać znam już przynajmniej 3 które są OKi, oraz w sumie z 4 (poza tymi co sam sprawdzałem) które miały problem z małym, a jednak FF.
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 14:19 Powód: ortograf
Ja też o zwykłej, a mam już drugą. Nigdy nie slyszalem o jakimś masowym problemie z tym obiektywem, więc nie wprowadzaj w błąd.
Wiesz kurde, że na przykład ja o czymś nie słyszałem to nie znaczy, że tego nie ma. W błąd nie wporwadzam. Sam sprawdzałem co też robili inni użytkownicy.
Że obiektyw jest świetny optycznie to potwierdzam, ale że sporo sztuk ma problem z FF też niestety potwierdzam.![]()
Teraz już nie możesz powiedzieć, że nie słyszałeś![]()
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 14:57
Słyszałem też że Elvis żyje, i inne takieNie potwierdzam że sporo sztuk ma problemy z frontfocusem. Twoja wypowiedź świadczyła o tym że problem w tym obiektywie jest masowy, co nie jest prawdą. Poza tym problemy z ostrzeniem nie zawsze są winą obiektywu.
Można by dywagować co to problem masowy. W statystycznej kontroli jakości na jakiej oparty jest dzisiejszy przemysł wprowadzonej w latach drugiej wojny światowej przez Amerykanów 5% wadliwych lub źle działjacych urządzeń to już katastrofa z dużymi skutkami dla producenta. Zakupiłem szkło z FF co mnie bardzo zdziwiło bo była to moja pierwsza stalka nikkora z tym felerem. Wiec miałem 100% wadliwego towarujestem dociekliwy i sprawdziłem po fakcie parę sztuk na pólkach sklepowych bywając w stolicy , jeden w stodole w ciemnościach , jakieś od znajomych ziomków fotografów trafiłem. Potem rozpisałem się do ludzi- doświadczonych userów naszego forum też. No i każdy potwierdzał, że jego sztuka ma malutkie problemy z FF . Potwierdza to także serwis NP przynajmniej miły doświadczony niby technik z ulicy "Podstępu" że nie bardzo wiedzą dlaczego tak jest, że te szkło na analogu chodzi OKi a na cyfrze lubi mieć FF. Panowie testerzy z optycznych też trafili na 100% towaru czyli obiektyw który testowali też miał FF. W podsumowaniu testu to napisali. ja miałem 2 puszki bez żadnych problemów z FF czy BF na obu sprawdzane szkła 85mm zachowywały się tak samo, niestety. Na photozone czy gdzieś indziej też to czytałem. Ale najważniejsze jest to ,ze sam to sprawdziłem i wiem, że szkła 85mm bywają często felerne. Nie jestem dzieckiem neostrady i nie powielam zasłyszańców. Sprawdzam sam, ustalam konsultuje, porownuje ze znajomymi i wtedy mam coś do powiedzenia. Jednak trzeba mieć do tego dystans i sporo nabytego przez doświadczenia obiektywizmu. Ja uwielbiam te szkiełko na przemian z 35mm to są moje " najukochańsze" obiektywy ale ........... patrz powyżej
każdemu kto chce kupić takie szkło polecam dokładne go sprawdzenie i nie na krótkich dystansach portretowych 2-4mm ale na dłuższych. Jak ma FF to wyjdzie jak BYK .
Niech żyją stałki 85mm !!!!
Aaaaa i żeby byla jasnośc nie namawiam i nie przekonuje. Napisałem do czego doszedłem powiedzmy po wnikliwym zbadaniu tematu.
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 18:17
Rozumiem że sprawdziłeś sam wszystkie 85 1.8 dostępne na rynku? Pogratulować cierpliwości, mi by się chyba nie chciało
PS: mi Pan z NP zdradził że Twoje D300 ma 3 hotpiksele
PS2: ja wcale nie kocham tego obiektywu, wolę się kochać z kobietami![]()
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 31-12-2007 o 18:24
I Ty się robin102 jeszcze dziwisz, że nikt ci N24-70/2.8 sprzedać nie chce?...
Pozdrawiam
Wystarczyło kilka sztuk, poza tym sporo ludzi ma te szkło więc ich doświadczenia są bezcenne. Ale dla miłej noworocznej atmosfery możesz przyjąć, że miałem PECHA -gigantakilka szkieł na 2 bagnety i każde z mniejszym lub większym FF. Body bez zarzutów najmniejszych. Cóż takie te szkła są, ups te z którymi ja i moi znajomi i panowie z optycznych mieli doświadeczenia
. Zapewne reszta jest super hiper biper sprawna i tego wszystkim życze, sobie też bo mam już nowiutkie bez wad szkiełko po szybkiej wymianie.
Coś czuję że sie zakręciliśmy w spór bez końca ja z argumentami, a Ty tym razem bez. Obaj lepiej wyluzujmy
. bo mi jakieś ostrzeżenie wlepisz za spór z MODEm. Cholercia zapomniałem, że MOD ma zawsze rację
Kolego VADIM nie każdego stać na obiektywizmnawet jak się ma jasne obiektywy
![]()
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 18:42
Skontaktuj się z nami