Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Nikkor 85/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Całkiem mozliwe. Zawsze twierdzę, że sztuka sztuce nie równa. Ja też jestem bardzo zadowolony ze swego 85mm który mam po wymianie. Sprawdzałem kilka szkieł, rozmawiałem naprawdę z wieloma doświadczonymi użytkownikami i wszyscy potwierdzali, że szkło (jako model i sztuki u nich )ma tendencje do FF - zawsze to lepiej niż BF

Cichy jak Go poprosisz szkło sprawdzi ze swoim D70s , a poza tym bez problemu wymieni lub kasę zwróci w ekspresowym tempie. No dość reklamy Tylko w glowę zachodze po co Mu ten przydomek Negatyw , móglby sobie dać POZYTYW też termin fotograficzny
    No NEGATYWA to ja już na forum spotkałem, teraz wszystko JASNE a Cichy to mi sie zupełnie z kimś innym kojarzy. RzeczywiśCie do transakcji internetowych marketingowo lepsze byłoby POZYTYW.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Chyba Ci się obiektywy pomyliły.
    Na 85f1,4 mnie nie stać, a mówiłem o zwykłej 85tce, o której wadach wspominają też na optycznych i na zagranicznych portalach. Niedowierzałem bo w slowo pisane nie wierzę, sam sprawdzałem 3 sztuki od ludzi. Problem dotyczy wielu sztuk, ale jak widać znam już przynajmniej 3 które są OKi, oraz w sumie z 4 (poza tymi co sam sprawdzałem) które miały problem z małym, a jednak FF.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 14:19 Powód: ortograf

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Ja też o zwykłej, a mam już drugą. Nigdy nie slyszalem o jakimś masowym problemie z tym obiektywem, więc nie wprowadzaj w błąd.

Domyślnie

Ja też o zwykłej, a mam już drugą. Nigdy nie slyszalem o jakimś masowym problemie z tym obiektywem, więc nie wprowadzaj w błąd.
    No proszę, dzięki za poparcie tego co napisałem na początku
    I wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2008, ja zaraz robię log-out
    następny pewnie dopiero w przyszłym roku

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Wiesz kurde, że na przykład ja o czymś nie słyszałem to nie znaczy, że tego nie ma . W błąd nie wporwadzam. Sam sprawdzałem co też robili inni użytkownicy.
    Że obiektyw jest świetny optycznie to potwierdzam, ale że sporo sztuk ma problem z FF też niestety potwierdzam.
    Teraz już nie możesz powiedzieć, że nie słyszałeś
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 14:57

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Słyszałem też że Elvis żyje, i inne takie Nie potwierdzam że sporo sztuk ma problemy z frontfocusem. Twoja wypowiedź świadczyła o tym że problem w tym obiektywie jest masowy, co nie jest prawdą. Poza tym problemy z ostrzeniem nie zawsze są winą obiektywu.

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Można by dywagować co to problem masowy. W statystycznej kontroli jakości na jakiej oparty jest dzisiejszy przemysł wprowadzonej w latach drugiej wojny światowej przez Amerykanów 5% wadliwych lub źle działjacych urządzeń to już katastrofa z dużymi skutkami dla producenta. Zakupiłem szkło z FF co mnie bardzo zdziwiło bo była to moja pierwsza stalka nikkora z tym felerem. Wiec miałem 100% wadliwego towaru jestem dociekliwy i sprawdziłem po fakcie parę sztuk na pólkach sklepowych bywając w stolicy , jeden w stodole w ciemnościach , jakieś od znajomych ziomków fotografów trafiłem. Potem rozpisałem się do ludzi- doświadczonych userów naszego forum też. No i każdy potwierdzał, że jego sztuka ma malutkie problemy z FF . Potwierdza to także serwis NP przynajmniej miły doświadczony niby technik z ulicy "Podstępu" że nie bardzo wiedzą dlaczego tak jest, że te szkło na analogu chodzi OKi a na cyfrze lubi mieć FF. Panowie testerzy z optycznych też trafili na 100% towaru czyli obiektyw który testowali też miał FF. W podsumowaniu testu to napisali. ja miałem 2 puszki bez żadnych problemów z FF czy BF na obu sprawdzane szkła 85mm zachowywały się tak samo, niestety. Na photozone czy gdzieś indziej też to czytałem. Ale najważniejsze jest to ,ze sam to sprawdziłem i wiem, że szkła 85mm bywają często felerne. Nie jestem dzieckiem neostrady i nie powielam zasłyszańców. Sprawdzam sam, ustalam konsultuje, porownuje ze znajomymi i wtedy mam coś do powiedzenia. Jednak trzeba mieć do tego dystans i sporo nabytego przez doświadczenia obiektywizmu. Ja uwielbiam te szkiełko na przemian z 35mm to są moje " najukochańsze" obiektywy ale ........... patrz powyżej
    każdemu kto chce kupić takie szkło polecam dokładne go sprawdzenie i nie na krótkich dystansach portretowych 2-4mm ale na dłuższych. Jak ma FF to wyjdzie jak BYK .
    Niech żyją stałki 85mm !!!!
    Aaaaa i żeby byla jasnośc nie namawiam i nie przekonuje. Napisałem do czego doszedłem powiedzmy po wnikliwym zbadaniu tematu.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 18:17

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Rozumiem że sprawdziłeś sam wszystkie 85 1.8 dostępne na rynku? Pogratulować cierpliwości, mi by się chyba nie chciało

PS: mi Pan z NP zdradził że Twoje D300 ma 3 hotpiksele
    PS2: ja wcale nie kocham tego obiektywu, wolę się kochać z kobietami
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 31-12-2007 o 18:24

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

I Ty się robin102 jeszcze dziwisz, że nikt ci N24-70/2.8 sprzedać nie chce?...

Pozdrawiam

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Rozumiem że sprawdziłeś sam wszystkie 85 1.8 dostępne na rynku? Pogratulować cierpliwości, mi by się chyba nie chciało ...
    Wystarczyło kilka sztuk, poza tym sporo ludzi ma te szkło więc ich doświadczenia są bezcenne. Ale dla miłej noworocznej atmosfery możesz przyjąć, że miałem PECHA -giganta kilka szkieł na 2 bagnety i każde z mniejszym lub większym FF. Body bez zarzutów najmniejszych. Cóż takie te szkła są, ups te z którymi ja i moi znajomi i panowie z optycznych mieli doświadeczenia . Zapewne reszta jest super hiper biper sprawna i tego wszystkim życze, sobie też bo mam już nowiutkie bez wad szkiełko po szybkiej wymianie.
    Coś czuję że sie zakręciliśmy w spór bez końca ja z argumentami, a Ty tym razem bez . Obaj lepiej wyluzujmy . bo mi jakieś ostrzeżenie wlepisz za spór z MODEm. Cholercia zapomniałem, że MOD ma zawsze rację

Kolego VADIM nie każdego stać na obiektywizm nawet jak się ma jasne obiektywy
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 18:42

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów