Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Nikkor 85/1.8D

Domyślnie Nikkor 85/1.8D

Witam serdecznie!
    Przymierzam się powoli do zakupu Nikkora 85/1.8D. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: czy jest możliwość trafienia "mydlanego" lub obarczonego jakimiś innymi przypadłościami egzemplarza. Pomyślałem, że kupię go u Hesji, ale Cichy kusi podobno sprawdzonymi egzemplarzami, droższymi tylko o kilka pln. Co o tym myślicie. Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=289817378

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2008.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

mam starą wersje bez D, Problem w moim przypadku nie wynika z BF/FF tylko z małej GO i trudności ostrzenia z D70s - wydawało mi się ostrość jest na brwi a nie na oku - odkąd zacząłem ostrzyć na policzku problem przestał istnieć.

A szkiełko na pewno warte zakupu!

Radek
    S5 pro, S8mm, T17-50 2.8mm, N35mm 1.8, N50 1.4D, N85 1.8D, 10-20 sigma, nikon D7100
    https://radoslawsobik.pl/

Domyślnie

Nic mi nie wiadomo, żeby to był jakiś problem u Nikkorów - ew. miejsce produkcji może mieć jakieś znaczenie, że jest np. "made in Japan"

A tak? Mydło? to nie Sigma przecież.
    Z tego co wiem to takie przypadki w Nikkorach są raczej rzadkością.

Moim zdaniem to "chłyt marketingowy", żebyś kupił drożej, myśląc że lepiej.
    A już na pewno Hesja byle czego by Ci nie sprzedał, a w razie jak coś byłoby nie tak pewnie i kłopotów by nie robił.
    Swoją drogą bym jakiemuś gościowi z Allegro nie ufał bardziej niż koledze z Forum..

Jak już sprawdzać to i tak najlepiej przetestować samemu, ze swoim body i wtedy w ogóle problem odpada.

A nie masz jakiegoś zaprzyjaźnionego sklepu gdzie można samemu obejrzeć? Musi być przez Internet?

Pozdrowienia i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2008!

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Generalnie cała ta seria szkieł ma tendencję do frontfocusowania , coś tam w konstrukcji ma pomotane. Trafić na szkło idealne jest bardzo trudno. Nawet te sztuki które użytkownicy twierdza że nie mają problemu z FF często na innym body ogniskują troszkę "przed" , ale i na własnym użytkownika body też można dostrzec , tylko nie każdy wnika w sprawę. Jak będziesz testował szkło to sprawdzaj na dłuższe dystanse rzędu nawet kilkudziesięciu metrów do fotografowanego obiektu. Mój obiektyw który dostałem po wymianie serwisowej właśnie z powodu FF był justowany w zagranicznym serwisie przed wysyłką do mnie no i należy do tych bez FF mimo mojej wnikliwości się nie doszukałem no i raczej nigdy go nie sprzedam.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 13:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Generalnie cała ta seria szkieł ma tendencję do frontfocusowania , coś tam w konstrukcji ma pomotane. Trafić na szkło idealne jest bardzo trudno. Nawet te sztuki które użytkownicy twierdza że nie mają problemu z FF często na innym body ogniskują troszkę "przed" , ale i na własnym użytkownika body też można dostrzec , tylko nie każdy wnika w sprawę. Jak będziesz testował szkło to sprawdzaj na dłuższe dystanse rzędu nawet kilkudziesięciu metrów do fotografowanego obiektu. Mój obiektyw który dostałem po wymianie serwisowej właśnie z powodu FF był justowany w zagranicznym serwisie przed wysyłką do mnie no i należy do tych bez FF mimo mojej wnikliwości się nie doszukałem no i raczej nigdy go nie sprzedam.
    a ja kupiłem używane i żadnych problemów, nawet zaryzykuję stwierdzenie że to najlepsze i najostrzejsze z moich szkiełek. Może nie wnikam w sprawę aż tak dokładnie jak Ty, staram się nie szukać problemów na siłę - moje skromne wymagania spełnia ten obiektyw w 110%.
    Swoją droga tam nie było napisane o minimalnym FF, ale o mydle, a to przy tym obiektywie chyba jednak przesada.

No ale właśnie - to co na pisałem - jak już testować to ze swoją puszką, a nie z magicznym hasłem że ktoś tam testował nie wiadomo jak i nie wiadomo z jakim modelem- ja tam w taki marketing nie wierzę.

Noworoczne pozdrowienia!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    [...]Swoją drogą bym jakiemuś gościowi z Allegro nie ufał bardziej niż koledze z Forum[...]
    Cichy również bywa na forum

Domyślnie

No właśnie pomyślałem o Cichym/Negatyw/, bo to postać znana na naszym forum. Nie spotkałem się, aby ktoś narzekał na obiektywy, którymi handluje.
    Zapytam wprost. Czy teksty typu:

"UWAGA: KAŻDY wysyłany egzemplarz jest testowany i sprawdzana ostrość obiektywu przy świetle 1.8 ! Nie ma możliwości otrzymania "mydlanego" egzemplarza."

to fakt czy marketingowy bełkot, mający na celu wyciągnięcie kilku grosików więcej? Co sądzicie?

Pozdrówka!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    a ja kupiłem używane i żadnych problemów, nawet zaryzykuję stwierdzenie że to najlepsze i najostrzejsze z moich szkiełek....
    Całkiem mozliwe. Zawsze twierdzę, że sztuka sztuce nie równa. Ja też jestem bardzo zadowolony ze swego 85mm który mam po wymianie. Sprawdzałem kilka szkieł, rozmawiałem naprawdę z wieloma doświadczonymi użytkownikami i wszyscy potwierdzali, że szkło (jako model i sztuki u nich )ma tendencje do FF - zawsze to lepiej niż BF

Cichy jak Go poprosisz szkło sprawdzi ze swoim D70s , a poza tym bez problemu wymieni lub kasę zwróci w ekspresowym tempie. No dość reklamy Tylko w glowę zachodze po co Mu ten przydomek Negatyw , móglby sobie dać POZYTYW też termin fotograficzny
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-12-2007 o 13:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Cichy również bywa na forum
    a to sorki nie zajarzyłem, jak to też kolega z forum to insza inszość

a jak parę złotych różnicy...to wtedy lepiej "testowane" choć nie sądzie żeby akurat Hesja byle co sprzedawał

ja tylko tak w to "mydło" jakoś nie wierzę, może trafiają się jakieś różnice (w koncu optyka to nie elektronika)
    ale żeby aż tak..
    no i pytanie wtedy JAK jest każda sztuka testosowana..(metodologia - jak sprawdzane jest co jest mydło a co nie? pomiar MTF? na jakich przesłonach itd, czy raczej subiektywna ocena?)

powtórzę, że moim zdaniem nie ma jak własne testy - jak dla nas jest OK z naszą puszką, to wtedy naprawdę jest OK. Bo różnie to bywa.
    czasem warto zaryzykować (ja kupiłem swoją w super cenie wysłkowo i trochę w ciemno) ale zdecydowanie optykę wolę kupować osobiście. A mam już zaprzyjaźniony sklep gdzie praktycznie mogę robić co chcę (opróćz wynoszenia sprzętu na zewnątrz) Ostatnio bawiłem się ze 2 godziny D300 z kilkoma obiektywami. A także obiektywami (łącznie z nowym N14-24) z moją D80.
    Naprawdę warto. O ile tylko jest taka możliwość, bardzo pomaga w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam noworocznie

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Generalnie cała ta seria szkieł ma tendencję do frontfocusowania
    Chyba Ci się obiektywy pomyliły.

A co do sedna sprawy: bardzo przyjemny obiektyw. Ładne oddanie (uciekające w pastelowe) kolorów i konstrastu, przyjemne rozmycie tła. Jego minusem są dość spore aberracje, szczególnie przy duzych otworach przysłony. Generalnie, 85 1.8 nie był nigdy i nie jest problematycznym obiektywem.
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 31-12-2007 o 14:13

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów