Close

Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 195

Wątek: D300 - 40d

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Zbyszku nawet jak GO małpkowa to ja na swoich fotach zawsze wiem gdzie miałem ogniskowane. Nie żebym miał coś do Canona lubię go ostatnio nawet ale jakoś tak dziwnie to wygląda. Bym pokazał, ale foty do swojego oglądania tylko dostałem. Słowo u mnie droższe pieniądza. Widziałem trochę fotek Fatmana robionych 5D tego problemu nie przyuważyłem.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 30-12-2007 o 15:57

Domyślnie

Może AF był niedokalibrowany? A może nie przyzwyczajony jesteś do mocnego filtra AA jaki jest w 20/30D? Nie wiem, jakie jest D80 (chyba taki masz). No sam nie wiem

AHA - co do szumów 20D / 30D. Czułość jest zaniżona o 1/3EV, więc ISO3200 w 20D równe jest ISO4000 z D300. W 40D czułości ISO są już prawidłowe. Tym bardziej widać, że stare cropy Canona wtedy nie miały konkurencji. Teraz jednak mają. I w końcu może skończą się głupawe wojenki
    Ostatnio edytowane przez miklo ; 30-12-2007 o 15:48
    Pusta torba team
    BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    * zdjęcia miały mniej wyraziste kolory, jakby "przydymione"
    * co do ostrości to lepsze wrażenie sprawiały również fotki z D70 (krople wody były bardziej krystaliczne czyli takie jak powinny być naprawdę)
    * jednyną sprawą gdzie D70 ustępował pola, to szumy w czerniach, jednak po wydruku na papierze okazywało się to zaletą a nie wadą.
    Wydruk na papier z canona .... format już od 13x18 nikon bije o głowę.

Od tamtej pory nawet nie zawracam sobie głowy niczym co nazywa się canon, nieważne czy tańsze czy droższe.
    Po prostu nie widzę sensu skupiać się na ocenie szumów gdy podstawa jest generalnie skopana.
    To jest moje zdanie subiektywne oczywiście z którym kazdy ma prawo się nie zgadzac i może mieć inne wyobrażenia o tym co naprawdę liczy się na fotografii ....

Sam dość długo używałem D70 i prawdą jest, że po tym korpusie już nic nie będzie dla nas ostre - nieodszumiane fotki z tego body to była totalna brzytwa !
    Co do reszty - kolory, odbitki, szumy... szanuję Twoje subiektywne zdanie ale... dawno takich pierduł nie czytałem

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Teraz jednak mają. I w końcu może skończą się głupawe wojenki
    głupkowate wojenki nie skończą się nigdy...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 30-12-2007 o 17:09
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Może to i dobrze. Nudno nie będzie
    Pusta torba team
    BLOG

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Sam dość długo używałem D70 i prawdą jest, że po tym korpusie już nic nie będzie dla nas ostre - nieodszumiane fotki z tego body to była totalna brzytwa ! ....
    To se ne vrati. Przeglądam często swoje stare i nowe fotki ze wszystkich korpusów które miałem i mam, takiej ostrości i zadziorności obrazu w pozytywnym słowa znaczeniu już nie mogę spotkać jak ta z D70 czy 70S. Żeby nie ten wizjerek jak dziurka od klucza i słaby WB to jeszcze dziś byłby świetnym sprzętem choć w sumie i jest.
    Kurde szkoda.
    ..

Domyślnie

Sam dość długo używałem D70 i prawdą jest, że po tym korpusie już nic nie będzie dla nas ostre - nieodszumiane fotki z tego body to była totalna brzytwa !
    Co do reszty - kolory, odbitki, szumy... szanuję Twoje subiektywne zdanie ale... dawno takich pierduł nie czytałem

hehe ... ciezko zaakcetować czyjeś doświadczenia "organoleptyczne", prawda ?
    ... akurat tak się złozyło że mam dostęp do 30D i D70 (od momentu pojawienia sie ich na rynku), jak też robić dwoma tymi aparatami zdjęcia i porównywać wyniki na odbitkach
    nie zamierzam też zmieniać niczyich zamiłowań na tym forum niech kazdy wybiera co mu odpowiada
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Tu nie chodzi o zamiłowania, tylko o nieopowiadanie bajek. Skoro D300 jest teraz porównywalny szumami do 20D / 30D, a D70 jest wypada wg Ciebie od nich lepiej, to znaczy, że Nikon zrobił krok w tył?
    Pusta torba team
    BLOG

Domyślnie

sorry nie moja to wina że nie umiesz dokładnie przeczytać i nie rozumiesz niz z tego co napisałem

po prostu kup i testuj sobie, i pisz posty i znów testuj i znów pisz i znów się zastaniawaj ... tak jak wielu
    a jak już masz to przekonuj siebie i innych że sensownie wydałeś swoje pieniązki, na fotkach i tak nie będzie widać różnicy tych wydanych kilku/kilkunastu więcej tysięcy ... jesli nie robisz tego profesjonalnie a jedynie amatorsko ... no chyba że również podnieca Ciebie oglądanie cropów

jednocześnie autor tego wątku powinien był wydać minimum 60% kasy na dobre szkła. po co inwestować w puszki przy miernych szkłach ? i co tam takiego przez te "butellki" da się zobaczyć ? efekt zawsze będzie mierny.
    to tak jak do hi-endowego wzmacniacza kupić budżetowe kolumny ...i coś porównywać ... buahahaha
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 30-12-2007 o 21:27
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Nie muszę nic udowadniać. Mam starą puszkę. Kupiłem ją używaną za śmieszne pieniądze. Ustępuje pod bardzo wieloma względami zarówno 40D, jak i D300. Ale jakość obrazowania oferuje zbliżoną.

Przypomnijmy Twoje tezy:
    - debeściakiem jest D70, bo daje lepsze kolory, a szumy tylko pozornie są większe (tylko w JPG) i na odbitce szumy są zaletą
    - każdy Canon jest do dupy, bo to Canon i ma "skopane podstawy"

1. Pokazałem Ci ISO3200 bez odszumiania z RAW. Ogromne te szumy są? Widać, że nie było odszumiania - artefaktów brak. Nie widać przewagi nad D70?
    2. Kolorki zależne są od wołaczki RAW. W C1 są jak trzeba. W ACR trzeba dokalibrować, bo faktycznie czerwienie wychodzą dziwaczne.
    3. Legendarna ostrość D70 jest spowodowana dość słabym filtrem AA, przez co wzrasta podatność na morę. Poza wrażeniem ostrości D70 nie rejestrował więcej szczegółów niż konkurencja 6mpix. Dla przypomnienia 20D / 30D mają 8mpix. 40D jeszcze więcej. I ilość szczegółów też jest większa.
    4. W D200 filtr AA też był już mocny. Nie wiem, jaki jest w D300. Nie zwróciłem uwagi przy trzepaniu RAW... Podejrzewam, że nadal jest mocny.
    5. D300 dogoniło cropowe Canony w rejestracji szumów. W szczegółach jest również podobnie.

Wyciągając wnioski z Twojego wywodu:
    - D70 jest nr 1 w klasie
    - 20D / 30D / 40D mniej szumią, ale odbitki przez to są gorsze
    - Canony mają z dupy kolory
    - D300 zbliżył się do Canona przez co Nikon umocnił pozycję D70

Ktoś tu bredzi Lubię Nikony, wiele osób w trudnych dla niego czasach przekonywałem o jego zaletach (AF i iTTL to klasa sama w sobie). Nie jestem zatwardziałym Canonierem (poczytaj moje wypowiedzi choćby o D300 i D3). Nie lubię jednak, gdy ktoś zakłada klapki na oczy i bez wgłębienia się w temat klepie 3 po 3.
    Pusta torba team
    BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Tu nie chodzi o zamiłowania, tylko o nieopowiadanie bajek. Skoro D300 jest teraz porównywalny szumami do 20D / 30D, a D70 jest wypada wg Ciebie od nich lepiej, to znaczy, że Nikon zrobił krok w tył?
    nie, D70 szumiał na wysokich iso, ale za to miał ostrzejsze zdjęcia i pewnie o to mu chodzi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów