Close

Strona 12 z 20 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 195

Wątek: D300 - 40d

Domyślnie d300 a 40d

Panowie sprawa jest taka - proszę o w miarę możliwości rzetelne info osoby, którym zdarzyło się fotografować, względnie porównywać wyniki pracy obu tych puszek w dość szerokim zakresie warunków pogodowych oraz we wnętrzach.

Nie zmierzam do żadnej wojny ani nie mam na myśli nic takiego. d300 po omacaniu przyznaję, że jest cudowny natomiast no cenowo sprawa wygląda jak wygląda więc rozmyślam nad 40d.

Głównie to co mnie interesuje to praca WB i kolorystyka fot prosto z puch - załóżmy, że chodzi mi o JPG choć i tak pstrykam tylko RAW. Ale w pewnym, wyśmianym przez wielu wątku d50 a 30d, zrozumiałem dokładnie o co chodziło tamtemu koledze. Mam nadzieję sobie ustawić swoje ulubione parametry obrazu w body i tego się trzymać, nie zamierzam jednak wielce cudować z każdą fotą i stąd ustawienie automatyczne ustawienie przez body właściwego WB, kontrastu i ładna kolorystyka dużo dla mnie znaczy.

Ma ktoś może taką wiedzę ?

ps. właściwie pyt.2 brzmi też tak - jako, że mogę trochę poczekać jak myślicie na ile d90 zbliży się do 40d. Gdyby dostał CMOS, wyświetlacz z d300, trochę podrasowany AF to nawet bez żadnych uszczelek też by mi się nadał. Będzie myślicie d90 podchodził pod 40d czy raczej będzie to jednak body sytuowane zauważalnie niżej ?
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 23-02-2008 o 23:58

Domyślnie

40-ka to b solidna puszka , macalem , pstrykalem ,z obiektywami USM , bardzo szybka i sprawna ,
    osobiscie mam 300-ke , natomiast slyszalem , ze szumy z 40-ki sa mniejsze niz z 300-ki a JPG-i sa bardzo dobre
    sam myslalem nad ta opcja , szczegolnie z dwoma obiektywami 16-35 2,8 i 70-200 2,8 ...
    przy nizszym budzecie nie zastanawialbym sie dlugo tylko bral

Domyślnie

40d nie miałem i nie mam, ale D300 w przebiegu 3,5 tysiąca zdjęć nie pomylił się ani razu przy ustawieniu Auto WB, bo w ramach martwego sezonu z ciekawości testuję AWB. O niebo lepiej w porównaniu np. z D70.
    Krzysztof Paszkiewicz

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Się zapoznałem z 40D, się spodobał i szkła do niego fajne są. Brak tylko tego co lubię czyli porządniejszego wykonania, ale i tak jest spoko. Jak na D300 Cię kieszeń boli to chyba alternatywy nie ma według mnie jeśli chcesz mieć porządną jakość obrazowania.
    W D90 CEMOSa bym się nie spodziewał. Oferty Canona i Nikona zazwyczaj "półkowo" się rozmijają JPG ładniejsze z D300 moim zdaniem.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 24-02-2008 o 00:39

Domyślnie

Sorry za mało OT, ale:

jak to się dzieje, że niektórzy porównują c40d do d300 (co wg mnie ma sens) a inni do c40d porównują d80 i przy tym poważnie zastanawiają się nad wyborem?

Domyślnie

Mz bardzo dobrze porownuja , poniewaz te puszki daja podobna jakosc obrazka , 40-ka ma nieco mniejsza matryce , a jesli mialbym polozyc na szali 40-ke z D80 albo nawet D200 to zdecydowanie waga przechylilaby sie na korzysc Canona

Domyślnie

egoiste, właśnie o tym pisałem i zastanawiam się, co kieruje ludźmi zastanawiając się nad wyborem między d80 a c40d??

sv
    Gość

Domyślnie

w cenie d300 mozesz kupic 5d (700 zł zwrotu od canona po 1.03)

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomtytus Zobacz posta
    egoiste, właśnie o tym pisałem i zastanawiam się, co kieruje ludźmi zastanawiając się nad wyborem między d80 a c40d??
    Chyba to, że Nikon od zawsze robił dobre aparaty, a Canon dobre zdjęcia

Strona 12 z 20 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów