Panowie sprawa jest taka - proszę o w miarę możliwości rzetelne info osoby, którym zdarzyło się fotografować, względnie porównywać wyniki pracy obu tych puszek w dość szerokim zakresie warunków pogodowych oraz we wnętrzach.
Nie zmierzam do żadnej wojny ani nie mam na myśli nic takiego. d300 po omacaniu przyznaję, że jest cudowny natomiast no cenowo sprawa wygląda jak wygląda więc rozmyślam nad 40d.
Głównie to co mnie interesuje to praca WB i kolorystyka fot prosto z puch - załóżmy, że chodzi mi o JPG choć i tak pstrykam tylko RAW. Ale w pewnym, wyśmianym przez wielu wątku d50 a 30d, zrozumiałem dokładnie o co chodziło tamtemu koledze. Mam nadzieję sobie ustawić swoje ulubione parametry obrazu w body i tego się trzymać, nie zamierzam jednak wielce cudować z każdą fotą i stąd ustawienie automatyczne ustawienie przez body właściwego WB, kontrastu i ładna kolorystyka dużo dla mnie znaczy.
Ma ktoś może taką wiedzę ?
ps. właściwie pyt.2 brzmi też tak - jako, że mogę trochę poczekać jak myślicie na ile d90 zbliży się do 40d. Gdyby dostał CMOS, wyświetlacz z d300, trochę podrasowany AF to nawet bez żadnych uszczelek też by mi się nadał. Będzie myślicie d90 podchodził pod 40d czy raczej będzie to jednak body sytuowane zauważalnie niżej ?
Szukaj

Skontaktuj się z nami