Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Nikon D80

Domyślnie

"Matryca w D80 i D200 ma co prawda tyle samo pikseli i jest tego samego formatu; jednak w D200 posiada dwa razy więcej nóżek odprowadzających sygnał z matrycy do puszki. Dzięki temu jest mniej zakłóceń w wyniku mniej szumów..."

To ja moze nieco doprecyzuje...

Ktos juz wspomnial wczesniej o szybkosci i oczywiscie mial racje,
    ale bardziej konkretnie -

D80 - 3kl/s
    D200 - 5kl/s

Wieksza ilosc nozek potrzebna jest wiekszej ilosci kanalow przesylowych i to wsio.
    Z zaszumieniem nie ma absolutnie nic wspolnego, przeciez transfer jest CYFROWY.
    Mialoby to znaczenie, gdyby dane przesylano analogowo, a polowa nozek stanowilaby ekran.
    Tak jednak NIE JEST.

Pozostale roznice miedzy matrycami D80 i D200 sa niewielkie, co bylo juz dawno walkowane (jeden producent, jedna epoka i jedna technologia).

Dodaj teraz do tego rozne filtry optyczne i rozne algorytmy przetwarzania obrazu w dalszych ukladach, a roznice (poza szybkoscia) zupelnie znikna.
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 29-12-2007 o 20:54
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

krayn A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas nowiutkiego D80 i chciałem kupić wczoraj drugi obiegtyw NIKON 14-24 Mm F/2,8g Ed Af-s. Jednak nie zrobiłem tego, a to za sprawa sprzedawcy który powiedział mi ze ten obiektyw nie do konca współpracuje z d80 jak trzeba. Mówił cos o ogniskowych. Czy to prawda?? a Jeśli tak to w czym problem ?? Jestem amatorem wiec prosze wyjaśnić w miare po chlopsku .

Obiektyw 14-24 i 24-70 są przeznaczone do pełnej klatki a mianowicie D3 D300. Jak chcesz kupić szkiełko do D80 to musisz szukać w formacie DX.

ps. w Białogardzie masz Euroland udaj się do nich niech ci pomogą . . .
    POZDRAWIAM !
    ŁUKASZ SZIN
    D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ŁUKASZ SZIN Zobacz posta
    Jak chcesz kupić szkiełko do D80 to musisz szukać w formacie DX.

Nieprawda.
    Ja na przyklad.mam dwa szkła, kóre wspolpracuja takze z pełną klatką (Nikkor 50mm 1.8 i Sigma 70-200 2.8 HSM).

krayn A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas nowiutkiego D80 i chciałem kupić wczoraj drugi obiegtyw NIKON 14-24 Mm F/2,8g Ed Af-s. Jednak nie zrobiłem tego, a to za sprawa sprzedawcy który powiedział mi ze ten obiektyw nie do konca współpracuje z d80 jak trzeba. Mówił cos o ogniskowych. Czy to prawda??
    Sprzedawcy pewnie chodziło o to, ze w DX bedziesz mial zakres 36-105.
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 30-12-2007 o 14:01

Domyślnie

Jak chcesz kupić szkiełko do D80 to musisz szukać w formacie DX.
    to się nadaje do cafe humor
    D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natura2008 Zobacz posta
    to się nadaje do cafe humor
    hehehe...
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 30-12-2007 o 13:51

Domyślnie

Obiektyw 14-24 i 24-70 są przeznaczone do pełnej klatki a mianowicie D3 D300. Jak chcesz kupić szkiełko do D80 to musisz szukać w formacie DX.
    hmm D300 to pełna klatka... ciekawe, bardzo ciekawe
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

krayn A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas nowiutkiego D80 i chciałem kupić wczoraj drugi obiegtyw NIKON 14-24 Mm F/2,8g Ed Af-s. Jednak nie zrobiłem tego, a to za sprawa sprzedawcy który powiedział mi ze ten obiektyw nie do konca współpracuje z d80 jak trzeba. Mówił cos o ogniskowych. Czy to prawda?? a Jeśli tak to w czym problem ?? Jestem amatorem wiec prosze wyjaśnić w miare po chlopsku .
    sprzedawca gadał głupoty... ogniskową w obiektywach przy matrycach formatu DX mnożysz razy 1,5 ze względu na crop tu masz to wytłumaczone http://nikonklub.pl/poradnik4.htm

ciekawe, a to czemu? D300 to DX nie FX jak D3. Wiele osob używa tych szkieł w d300 d200 czy d80

ps. w Białogardzie masz Euroland udaj się do nich niech ci pomogą . . .
    noo tam to nawet przysłony od migawki nie odróżniają a aparat zachwalają bo ma "duży wyświetlacz LCD i duuży zoom"
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów