Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Nikon D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martur Zobacz posta
    Jeżeli by mnie było stać to też bardzo chętnie kupiłbym szkiełko 12-24 lub 24-70 do mojego D80 - body można zawsze zmienić (i jest łatwiej niż wymieniać szklarnię) a takie szkiełko kupuje się na lata. Ja wolałbym mieć 12-24 + 24-70 + D80 niż D300 + 18-70.

Porządne szkiełko warto mieć i basta

pozdrawiam
    Ok, nie mam nic przeciwko temu, ale jezeli sprzedawca przekonał potencjalnego nabywcę, że ten obiektyw do D80 się nie nadaje, bo jest problem z ognikowymi, a ten potencjalny klient nie wie o co chodzi to obawiam się że nie wykorzystałby tego szkła i że 18-70 byłoby jednak lepszym wyborem.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Jak kupowałem D80 też myślałem że to taka sama matryca i z szumami będzie jak w D200. Prawda jednak była inna. ISO 640 było dla mnie granicznym; porównując z kolegi D200 odpowiednio dla ISO 800-1000. D80 uzyskuje podobne parametry zaszumienia w wyniku odszumiania zaszytego w sofcie aparatu. Z tąd to załamanie krzywej przy 400 ISO. Tracą się przez to szczegóły na zdjęciu.
    D300; 17-55; 18-200VR; 50mm1,4, SB600. EOS500N, 28-105II USM; Speedlight380.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario_Scott Zobacz posta
    Jak kupowałem D80 też myślałem że to taka sama matryca i z szumami będzie jak w D200. Prawda jednak była inna. ISO 640 było dla mnie granicznym; porównując z kolegi D200 odpowiednio dla ISO 800-1000. D80 uzyskuje podobne parametry zaszumienia w wyniku odszumiania zaszytego w sofcie aparatu. Z tąd to załamanie krzywej przy 400 ISO. Tracą się przez to szczegóły na zdjęciu.
    Stary, przeciez wszystko jest wytłumaczone wlasnie na przytoczonych przez Ciebie optyczne.pl i dpreview...
    Szumy są niemalne identyczne, zakres tonalny równiez...
    Róznice jesli są to labolatoryjne, rowniez porownywalem poziom szumów na zwykłych zdjeciach z D200 i roznicy praktycznie zadnej nie było.
    Co do szczegolow to tez moznaby polemizować i długo gadac.. W D200 jest mocniejszy filtr przed matrycą, przez co obraz wydaje sie niektórym mydlany itd...itd...

Domyślnie

Filtr nie wim może i ten sam.
    D80 to na prawdę bardzo fajny i ergonomiczny aparacik. Jak się robi w dobrych warunkach oświetleniowych do 400ISO nie ma problemu. W cieiach i pomieszczeniach nie jest już tak kolorowo
    Tu są zdjęcia tych 2 matryc.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=3
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3612&p=3
    dwukrotnie większa ilość wyjść sprzyja prędkości przesyłanych danych oraz mniejszych ich zakłuceń a co za tym idzie szunów. Podobnie jest jeśli podłączymy kolumny do wzmacniacza dwoma kablami a 4 (bewire) na wysokie i niskie tony jakość dźwięku się poprawia. To prawda, że tu i tu jest CCD więc różnice nie są aż tak znaczące jak przy CMOS-ie ale są moim zdaniem na poziomie około 15%.

Domyślnie

heh... Ty dalej swoje
    OK, eot

ps.
    Filtr nie wim może i ten sam.
    Nie ten sam. Czytaj dokładnie

Domyślnie

Przepraszam, że nie doczytałem;
    ale kolega wcześniej pisał że to ta sama matryca, więc ta ta wycieczka personalna trochę nie na miejscu.
    A wracając do tematu to czy nie warto dołożyć 999 i mieć nowy D200?
    http://www.allegro.pl/item289707464_..._wysylka_.html

Domyślnie

ale kolega wcześniej pisał że to ta sama matryca, więc ta ta wycieczka personalna trochę nie na miejscu.
    ????
    Teraz to nie wiem o czy piszesz.... Pewnie, ze w D80 i D200 jest ta sama matryca (produkcji Sony).
    Czy o cos innego Ci chodzi?

Domyślnie

(.....)
    dwukrotnie większa ilość wyjść sprzyja prędkości przesyłanych danych oraz mniejszych ich zakłuceń a co za tym idzie szunów. (....)
    Jednak może byś zapodał jakieś źródło tych informacji, bo mam wrażenie, że jedno z drugim nie ma żadnego związku.

(.....)
    Podobnie jest jeśli podłączymy kolumny do wzmacniacza dwoma kablami a 4 (bewire) na wysokie i niskie tony jakość dźwięku się poprawia. (....)
    To zupełnie inna niepasująca sytuacja do tego wielce dyskusyjna.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

D200 posiada dwa razy więcej nóżek odprowadzających sygnał z matrycy do puszki. Dzięki temu jest mniej zakłóceń w wyniku mniej szumów, oraz lepsza rozpiętość tonalna.
    Muszę Cię niestety poinformować, że to jest bzdura. Żadne zakłócenia (poprawniej - zaburzenia) nie mają tutaj wpływu, a szumy to kwestia samej matrycy, a nie jej połączenia z układami elektronicznymi aparatu.

Proponuję zrobić NEFy z dwóch puszek i porównać. Miałem D80, właściwie nawet dwa, teraz mam D200 - większych różnic w NEFach nie widzę.

Podobnie jest jeśli podłączymy kolumny do wzmacniacza dwoma kablami a 4 (bewire) na wysokie i niskie tony jakość dźwięku się poprawia.
    Czy naprawdę uważasz, że to jest proste jak budowa cepa i można to tak porównywać ? Czy jak procesor ma dwa razy więcej nóżek to znaczy że działa dwukrotnie szybciej ?

Domyślnie

dwukrotnie większa ilość wyjść sprzyja prędkości przesyłanych danych
    o wlaśnie i dlatego matryca d200 ma większą ilość nóżek bo ma jeszcze raz tyle kanałów transmisyjnych dla zwiększenia prędkości przepływu danych z matrycy do elektroniki aparatu

oraz mniejszych ich zakłuceń a co za tym idzie szunów. Podobnie jest jeśli podłączymy kolumny do wzmacniacza dwoma kablami a 4 (bewire) na wysokie i niskie tony jakość dźwięku się poprawia. .
    to nie jest tak - szumy powstają poprzez samą pracę matrycy gęstośc upakowania i bliskość pikseli oraz ich wzajemny wpływ na siebie (to tak w uproszczeniu - na necie masz wszystko o pracy i budowie elementów światłoczułych) , sama ilość połączeń nie ma tu znaczenia - co najwyżej bliskość tych złącz i innych elementów w aparacie - bo mogą na siebie wzajemnie wpływać i wprowadzać zakłócenia.
    Nawet jakby były tylko dwie nóżki miało by to marginalne znaczenie dla ilości szumów - tutaj chodzi o ich bliskość umieszczenia jak już. Ale główną ilość szumów wprowadza sama praca elementu światłoczułego.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów