Witam. A jak sie mają pierscienie do 70-300 vr? Czy można i czy warto? Pozdrawiam adam
Szukaj
Witam. A jak sie mają pierscienie do 70-300 vr? Czy można i czy warto? Pozdrawiam adam
Można, ale czy warto? Raczej nie (zbyt ciemno ).
chmm do samolotów nikonem ....hmm zostaje 70-300 VR jedyny słuszny wybór , ewentualnie 70-200VR ale cena i krótki,80-400 VR optycznie 1klasa ale W O L N Y jak.. żółw ze złamaną nogą... jest jeszcze jedno rozwiązanie 100-400 IS L ale to już obrzydliwy canon
... tak więc 70-300 VR i nie marudzić
) ...
ps są jakieś przecieki że ma powstać w Nikonie coś z ale 80-400 VR ??? z silnikiem ???
Wolny, ale pewny. Szybkość zupełnie wystarcza w większości sytuacji. Ponieważ razem z Qną rozważamy wszeleki samolotowe teleobiektywy, poszukałem trochę lotniczych zdjęć robionych z 80-400 VR. Jutro postaram się wszystko zebrać do kupy i podrzucę Wam linki.
Miałem okazję robić tym szkłem pare fotek i byłem bardzo zadowolony z jakości:
http://www.jetphotos.net/viewphoto.p...886944&nseq=56 ta fotka to prawie cropp 1:1 - naprawde jest ok.
Prawdopodobnie 6 stycznia będę miał drugi raz to szkło do testów, tak więc postaram się także coś napisać.
Pozdrawiam - Piotrek.
Ostatnio edytowane przez Zdun ; 28-12-2007 o 00:23
faktycznie mendrkujemy intensywnie od kilku dnipowoli zaczynam zmieniac zdanie o 80-400VR http://www.airliners.net/search/phot...er&thumbnails= link podesłany przez Piotrka jak dla mnie cacy. Mozliwe ze skusze sie na sigme 50-500, ale 70-300 VR chyba zostawie, jak Nikon wypusci następce 80-400VR to pewnie sprzedam oba i....
.
Aviation Photography by Qna
Grillowane marchewki, alpejskie szerszenie w bitej śmietaniei wulkan w sosie bałkańskim
a jak ta sigma przy 500 ?
ale nie..... ja nie lubie niezaleznych.....![]()
maniak ciemniowy minoltowy
ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
spotter.pl
cześćwitaj Qna stary druchu
więc podłączę się do wątku, gdyż wymieniono tu 2 obiektywy, które posiadam oraz widzę to o czym myślałem, czyli przesiadka na Canona
a więc posiadałem do tej pory Sigme 100-300 f/4 Qna wie od kogo kupiona
po uszkodzeniu się w Axalp, zostałem bez długiego zooma długo myślałem czym go zastąpić, aż nieśmiało zamówiłem u Hesji 70-300VR na czas długiej naprawy sigmy, powiem tak porównując te 2 szkła do siebie: w Sigmie strasznie robi mi f/4 zdjęcia wychodzą naprawdę piękne i jest szybka, za to Nikkor wcale po przymknięciu nie pozostaje w tyle, no może lekko na 300mm
ale to szczegół, waga Nikkora to wielki + szybkość oczywiście też + no i VR, którego użylem 1 raz w życiu, za to aż ++
ogólnie nie płaczę nad Nikkorem jest ciemniejszy, ale szybki i stabilizacja, robienie ostrych fotek na 300mm przy czasie 1/60 to dla Mnie rewelacja. Szkoda, że jak wspomnieliście nie ma Nikkora 80-400 AF-S VR lub , że Sigma nie wstawia do 100-300 i 50-500 swojej stabilizacji OS
był by to świetny ruch nie tylko marketingowy
co do wspomnianej L 100-400 IS, na forum CB ktoś robił szeroki test porównawczy z Sigmą 80-400, przeczytałem cały wątek widzialem sample i sigma nie odstawała z tylu jedynie na 400mm byla ciut gorsza, więc myślę że w Nikkorze 80-400 wystarczy dodać AF-S i bylo by super, jeszcze lepiej gdyby coś optycznie wykombinowali i zrobili stałkę f/4 ale cenę możemy sobie wyobrazić
Myślałem nad zmianą systemu na Canona i to bardzo intensywnie, lecz po wszystkich za i przeciw, doszedłem do wniosku, że dla 1 szkła tego nie zrobię, choć przyznam szczerze, że rynek szkieł dla amatora w Canonie jest lepiej rozwinięty niż w Nikonie jesteśmy zaniedbywani Panowie
no ale cóż należy wierzyć, że Nikon coś wykombinuje tak jak pisaliście prędzej, jeśli nie pozostaje nam wiara w producentów niezależnych, którzy nie śpią
Pozdrawiam Jaca
hmmm znając nikona to znowu nasadzą bez sensownych krótkich szkieł a o zoomach tradycyjnie zapomną ...szkoda że w nikonie nie siedzi ktoś i nie monitoruje rynku.. można by zrobić dużo... 80-400 VR z AFSem marzenie... ale chyba się nie doczekamy... ciekawe co nikon zaproponuje w 2008r ????
dlatego zostawiam 70-300VR ,50-500 tylko na palniki przy dobrym słoneczku i czasy w okolicy 1/1000taki mam mniej wiecej plan. i czekanie na 80-400 VR AF-s. o ile uciułam na sigme... zmiana na canona hmm raczej nie wirze ze nikon wypuści cos konkurencyjnego...
Musashi_Miyamoto witammialem pisac do Ciebie czy bawileś się moze 50-500? bo pisałeś mi kiedyś o tym szkle.
Ostatnio edytowane przez Qna ; 28-12-2007 o 22:48
Aviation Photography by Qna
Grillowane marchewki, alpejskie szerszenie w bitej śmietaniei wulkan w sosie bałkańskim
Skontaktuj się z nami