85% zdjec jakie robie ta sa imprezy typu airshow itp, do tego celu używam nikora 70-300 VR i jestem z niego bardzo zadowolony, niestety jak się nie ma prasówki to 300 czesto jest "za krótko"... niezawracał bym sobie tym głowy teraz, ale moj znajomy zaproponowal ze moze mi zrobic zakupy w hong-kongu a tam ceny.... Niestety nikon ma luke w zestawie szkielek to tego sportu... 80-400 VR odrzucilem prawie od razu przez śrubokret, poza tym widziałem zdjecia osoby która wczesniej miała sigme 100-300 F/4 (zdjecia ostre jak...) i przesiadła sie na N80-400VR (przy sigmie to bardzo ubogo....). Idealnie szkło to ogniskowa ok 70-400(500) nie za ciemne i ostre na długim koncu. VR bardzo przydatny (paning,rozmyte smigła itp.) niestety 100-400L nie da się doczepić do nikona. Przeglądałem forum od lewa do prawa czytalem głownie o tele sigmy... i tak
100-300/F4 -- super szkło, lepsze światło ale brak VR no i dalej "tylko" 300
AF APO 50-500mm f4-6.3 EX DG RF HSM -- słyszałem/czytałem ze raczej ok, brak VR
AF APO 80-400mm/f4.5-5.6 EX DG OS -- o tym szkle wiem najmniej, jest OS ale to chyba śrubokręt... patrzyłem tez za szkłami xx-200 2,8 -- swiatło kusi,ale 200 to juz bardzo krótko... stałki hmm zdecydowanie za drogie.
te sigmy mógł bym miec za ok 2100 - 2400zl, jak sądzicie warto sobie wogule zawracać tym glowe... czy może zostawic 70-300VR (pewnie i tak bym go zostawił) i kupić "zastępce kita", lampe,cokolwiek innego....![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami