Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motyl Zobacz posta
    Pal licho proporcje rysunku. Sam się teraz zastanawiam czy R to promień czy średnica. Można popróbować z ustawieniami przyjmując R raz jako promień, raz jako średnicę. Myślę, że najważniejsza jest to, co obrazuje rysunek, że zmieniając położenie parasolki można uzyskać różne światło.
    chyba rysunek jest przejrzysty.nie wydziwiajcieczlowiek sie postaral wiadomo o co chodzi.przy okazjiolecam parasolki dyfuzyjne.chyba uniwersalne - IMO.
    pzdr
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    chyba rysunek jest przejrzysty.nie wydziwiajcieczlowiek sie postaral wiadomo o co chodzi.
    No to jeśli wiesz, to napisz, czy R to średnica, promień, czy okręgu na wycinku kuli, czy jeszcze jakoś inaczej mierzone ... napisz wprost, bo ja po prostu jestem nieuk i nie wiem.

Domyślnie

to nieistotne. Z trzech powodów
    1 - jak się ustawia światło, to się patrzy na efekt, jaki się osiągnęło, a nie na odległości w mocowaniu.
    2 - parasolki nie zawsze są wycinkami kuli, czasami mają bardziej paraboliczne kształty, czasami bardziej płaskie. Rysunek pokazuje ideę.
    3 - nie widziałem tak długich prętów parasolek jak średnica parasolki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    mnie sie zawsze zdawalo, ze niezaleznie od tego z jakim zrodlem swiatla mamy do czynienia to obowiazuje zasada: blizej - bardziej miekko, dalej - bardziej twardo/ostro. niby dlaczego z parasolka jest inaczej?
    nie jest inaczej. Tylko tu nie chodzi o odległośc parasolka - obiekt, a o odległość palnik lampy - parasolka. A rysunek pokazuje jak parasolka sieje światłem po pomieszczeniu. W przypadku parasolki srebrnej - odbijającej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    1 - jak się ustawia światło, to się patrzy na efekt, jaki się osiągnęło, a nie na odległości w mocowaniu.
    2 - parasolki nie zawsze są wycinkami kuli, czasami mają bardziej paraboliczne kształty, czasami bardziej płaskie. Rysunek pokazuje ideę.
    3 - nie widziałem tak długich prętów parasolek jak średnica parasolki.
    Istotne jest z 2 powodów: chyba dobrze mieć na pręcie zaznaczone miejce, od którego mniejwięcej następuje zmiana zachowania światła odbijanego od parasolki i dobrze jest znać teorie bez względu na to, że i tak trzeba sobie później wypraktykować na swoim egzemplarzu parasolki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Istotne jest z 2 powodów: chyba dobrze mieć na pręcie zaznaczone miejce, od którego mniejwięcej następuje zmiana zachowania światła odbijanego od parasolki i dobrze jest znać teorie bez względu na to, że i tak trzeba sobie później wypraktykować na swoim egzemplarzu parasolki.
    zmiana jest płynna. Zaznaczanie jakiegokolwiek miejsca na parasolce jest zbędne i bez sensu, bo na (prawie) każdej sesji światło się ustawia inaczej. No, chyba że chcesz robić zawsze tak samo - np zdjęcia legitymacyjne.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (..)
    Ja nie pytam, czy istotne czy nie. Po prostu kolega stwierdził, że dla niego rysunek jest oczywisty, a dla mnie nie jest, więc proszę go o rozwianie moich wątpliwości.

Domyślnie

Pebees, nie rób z siebie ....... Moderatorowi nie przystoi.
    Jacek

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Pebees, nie rób z siebie ....... Moderatorowi nie przystoi.
    Co moderatorowi nie przystoi? Moderator to taki woźny/sprzątaczka, nie musi wszystkiego wiedzieć
    Notabene niewyspanym, ale świeżym okiem spojrzałem na ten rysunek, i już wiem co to R, i co to za odległości.

Domyślnie

No widzisz. Miałem rację.
    Jacek

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów