Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69
    pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No widzisz. Miałem rację.
    Eeee.... a z czym? Z tym, że nie przystoi, czy czymś innym?

nin
    Gość

Domyślnie

panowie co tu za jatka bezemnie : P
    nie wiem co lepsze najlepiej miec jedno i drugie
    softboxy miekko swieca i duzo a parasolki ladnie doswietlaja

mam manie patrzenia w oczy modelka z gazet tylko po to by sprawdzic czym bylo doswietlane (taka mania)
    w wiekszosci przypadkow to parasolke widac w oku a pewnie inne swiatla to boxy
    Ostatnio edytowane przez nin ; 21-12-2007 o 13:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nin Zobacz posta
    panowie co tu za jatka bezemnie : P
    nie wiem co lepsze najlepiej miec jedno i drugie
    softboxy miekko swieca i duzo a parasolki ladnie doswietlaja

mam manie patrzenia w oczy modelka z gazet tylko po to by sprawdzic czym bylo doswietlane (taka mania)
    w wiekszosci przypadkow to parasolke widac w oku a pewnie inne swiatla to boxy
    Moim skromnym zdaniem to parasolka w oku wygląda lepiej niż softbox. Jakoś tak pardziej koresponduje z owalem źrenicy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez bukowy

mnie sie zawsze zdawalo, ze niezaleznie od tego z jakim zrodlem swiatla mamy do czynienia to obowiazuje zasada: blizej - bardziej miekko, dalej - bardziej twardo/ostro. niby dlaczego z parasolka jest inaczej?
    nie jest inaczej. Tylko tu nie chodzi o odległośc parasolka - obiekt, a o odległość palnik lampy - parasolka. A rysunek pokazuje jak parasolka sieje światłem po pomieszczeniu. W przypadku parasolki srebrnej - odbijającej.
    Jacku - sprawdz jeszcze raz do czego sie odnosilem - kolega wyraznie wspomnial o odleglosci parasolka-obiekt, a nie parasolka-lampa.

Domyślnie

on (fotouśmieszek) napisał to dość niewyraznie, odnosił to do postu motyla. Można to było dwojako zrozumieć. Resztę wniosków miał OK, bo oczywiście oddalając parasolkę nie ma się bardziej rozproszonego światła, a wręcz odwrotnie, chyba, że .... studio ma małe i białe i praktycznie pracuje nie tym co leci przez parasolkę, a światłem odbitym, bładzącym po pomieszczeniu. Dlatego ja w studiu (i motyl też) nie używamy parasolek, a softboxy.
    Najgorsze jest to, że większość początkujących kupuje sobie na początku parasolki, bo są tanie, małe po złożeniu. Ale nie dają fajnego światła, sieją mocno po bokach. Słabo się je kontroluje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Najgorsze jest to, że większość początkujących kupuje sobie na początku parasolki, bo są tanie, małe po złożeniu. Ale nie dają fajnego światła, sieją mocno po bokach. Słabo się je kontroluje.
    Oj tam najgorsze. Nie każdy może sobie wymalować ściany na czarno i zamotnować w pokoju pare uchwytów na lampy studyjne tudzież statywy oświetleniowe porozkładać. Od czegoś trzeba zacząć. A jak ma się 1 źródło światła wogóle, to błądzące światło z parasolki jest jak znalazł. A światło jak na mój gust dają fajne. Wiem, wiem: "popracuj na sofboxie, to zrozumiesz". Póki co przesiadłem się z "flash w sufit + bouncecard" na parasolkę i jestem uchachany rezultatami.

nin
    Gość

Domyślnie

on (fotouśmieszek) napisał to dość niewyraznie, odnosił to do postu motyla. Można to było dwojako zrozumieć. Resztę wniosków miał OK, bo oczywiście oddalając parasolkę nie ma się bardziej rozproszonego światła, a wręcz odwrotnie, chyba, że .... studio ma małe i białe i praktycznie pracuje nie tym co leci przez parasolkę, a światłem odbitym, bładzącym po pomieszczeniu. Dlatego ja w studiu (i motyl też) nie używamy parasolek, a softboxy.
    to jest akurat oczywiste ze zadna parasolka nie da tego samego efektu co softbox
    choc gdzies kiedys widzialem parasolki na ktore od wew strony mozna bylo zalozyc jakis material ze to niby imitacja softboxu moze one lepiej jakos swiecily niz

ale tez trzeba przyznac ze wiloma parasolkami idzie uzyskac efekt super swiatla (samymi parasolkami) tylko komu by sie chcialo to ustawiac lepiej dowalic softboxy i po sprawie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nin Zobacz posta
    to jest akurat oczywiste ze zadna parasolka nie da tego samego efektu co softbox
    choc gdzies kiedys widzialem parasolki na ktore od wew strony mozna bylo zalozyc jakis material ze to niby imitacja softboxu moze one lepiej jakos swiecily niz
    Mam taką. Dokładnie jest to parasolka dyfuzyjna z nakładaną na to warstwą refleksyjną. Nie wiem, czy lepiej świeci, bo ... nie mam porównania.

Domyślnie

Znaczy masz taką (ostatnia) ?
    http://tinyurl.com/ys8qty (istnieje jeszcze negatyw, tego rozwiązania)
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Znaczy masz taką (ostatnia) ?
    http://tinyurl.com/ys8qty (istnieje jeszcze negatyw, tego rozwiązania)
    Raczej ta pierwsza.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów