Szukaj
panowie co tu za jatka bezemnie : P
nie wiem co lepsze najlepiej miec jedno i drugie
softboxy miekko swieca i duzo a parasolki ladnie doswietlaja
mam manie patrzenia w oczy modelka z gazet tylko po to by sprawdzic czym bylo doswietlane (taka mania)
w wiekszosci przypadkow to parasolke widac w oku a pewnie inne swiatla to boxy
Ostatnio edytowane przez nin ; 21-12-2007 o 13:12
on (fotouśmieszek) napisał to dość niewyraznie, odnosił to do postu motyla. Można to było dwojako zrozumieć. Resztę wniosków miał OK, bo oczywiście oddalając parasolkę nie ma się bardziej rozproszonego światła, a wręcz odwrotnie, chyba, że .... studio ma małe i białe i praktycznie pracuje nie tym co leci przez parasolkę, a światłem odbitym, bładzącym po pomieszczeniu. Dlatego ja w studiu (i motyl też) nie używamy parasolek, a softboxy.
Najgorsze jest to, że większość początkujących kupuje sobie na początku parasolki, bo są tanie, małe po złożeniu. Ale nie dają fajnego światła, sieją mocno po bokach. Słabo się je kontroluje.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Oj tam najgorsze. Nie każdy może sobie wymalować ściany na czarno i zamotnować w pokoju pare uchwytów na lampy studyjne tudzież statywy oświetleniowe porozkładać. Od czegoś trzeba zacząć. A jak ma się 1 źródło światła wogóle, to błądzące światło z parasolki jest jak znalazł.A światło jak na mój gust dają fajne. Wiem, wiem: "popracuj na sofboxie, to zrozumiesz". Póki co przesiadłem się z "flash w sufit + bouncecard" na parasolkę i jestem uchachany rezultatami.
to jest akurat oczywiste ze zadna parasolka nie da tego samego efektu co softbox
choc gdzies kiedys widzialem parasolki na ktore od wew strony mozna bylo zalozyc jakis material ze to niby imitacja softboxu moze one lepiej jakos swiecily niz
ale tez trzeba przyznac ze wiloma parasolkami idzie uzyskac efekt super swiatla (samymi parasolkami) tylko komu by sie chcialo to ustawiac lepiej dowalic softboxy i po sprawie
Znaczy masz taką (ostatnia) ?
http://tinyurl.com/ys8qty (istnieje jeszcze negatyw, tego rozwiązania)
pozdrawiam Krzysiaczek