Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motyl Zobacz posta
    Zwyczajnie. Zrobić zdjęcie i zobaczyć jak się rozkładają światła i cienie i manewrować tak ustawieniem parasolki względem palnika aż uzyskamy zadowalający nas efekt.
    Ale tak z teoretycznego punktu widzenia, to bliższe położenie palkina wzglądem lampy da większą intensywność światła w środku i szbko spadające jego natężenie ku brzegom, a dalsze da w miarę równe rozłożenie natężenia na całej powierzchni, a dotatkowo obracając palinikiem na lewo i prawo przesuwamy "punkt ciężkości", względem którego ten spadek natężenia następuje, dobrze myślę?
    Bo tak się zastanawiam, do czego takie efekty mogłyby się senswonie nadać (poza zastosowaniami w stylu "test bajeru").

Domyślnie

Przecież różna charakterystyka światła daje różne efekty na zdjęciu, a to przecież nie można nazwać „testem bajeru”
    Palnikiem to możesz kręcić na prawo lub lewo jak parasolkę „przypinasz” do lampy reporterskiej np. SB 600 Ja parasolek używam z lampami studyjnymi Elfo. Jak nie wiesz jakie daje efekty zmiana położenia parasolki względem lampy, to zrób test. Oświetl jakiś przedmiot z różnymi położeniami parasolki względem palnika. Raz bliżej raz dalej i sam zaobserwuj efekty.

Domyślnie

Przecież różna charakterystyka światła daje różne efekty na zdjęciu, a to przecież nie można nazwać „testem bajeru”
    Palnikiem to możesz kręcić na prawo lub lewo jak parasolkę „przypinasz” do lampy reporterskiej np. SB 600 Ja parasolek używam z lampami studyjnymi Elfo. Jak nie wiesz jakie daje efekty zmiana położenia parasolki względem lampy, to zrób test. Oświetl jakiś przedmiot z różnymi położeniami parasolki względem palnika. Raz bliżej raz dalej i sam zaobserwuj efekty.
    Ja używam parasolki z SB-800, więc teoretycznie mogę sobie bardziej "pokręcić". No coż. Nie pozostaje nic innego, jak się pobawić.

Domyślnie

Myślę, że najbardziej to widać, gdy światło z lampy będzie odbijane od parasolki.

Domyślnie

Zwyczajnie. Zrobić zdjęcie i zobaczyć jak się rozkładają światła i cienie i manewrować tak ustawieniem parasolki względem palnika aż uzyskamy zadowalający nas efekt.
    ale caly czas trzeba pamietac o waznym czynnikudleglosci od modela/obiektu. oddalajac parasolke dyfuzyjna moge uzyskac mieciutkie swiatelko,takie jak np.w duzym softboxie..I druga zasada: zarowno parasol jak i softbox pracuja tym lepiej im wieksza maja powierzchnie. i tak manewrując wielkoscia/powierzchnia swiecenia,odlegloscia palnika i odlegl. od obiektu mozna wyegzekwowac rezultat ktorego sie oczekuje

powodzenia
    st.
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    ale caly czas trzeba pamietac o waznym czynnikudleglosci od modela/obiektu. oddalajac parasolke dyfuzyjna moge uzyskac mieciutkie swiatelko,takie jak np.w duzym softboxie..I druga zasada: zarowno parasol jak i softbox pracuja tym lepiej im wieksza maja powierzchnie. i tak manewrując wielkoscia/powierzchnia swiecenia,odlegloscia palnika i odlegl. od obiektu mozna wyegzekwowac rezultat ktorego sie oczekuje

powodzenia
    st.
    Bardzo dobra uwaga.

I jeszcze rysunek, który przedstawia sposób świecenia parasolki w zależności od odległości źródła światła od jej powierzchni.

pebees
    Gość

Domyślnie

Na tym rysunku literka R co oznacza? Promień parasolki? Jeśli tak, to rysunek jest nieproporcjonalny. Jeśli nie, to dla mnie jest niezrozumiały

Domyślnie

Bardzo dobra uwaga.

I jeszcze rysunek, który przedstawia sposób świecenia parasolki w zależności od odległości źródła światła od jej powierzchni.

O taki rysunek mi chodziło. Tylko to R/2 jest jakoś dziwnie zaznaczone (o ile R to promień parasolki).

Domyślnie

Pal licho proporcje rysunku. Sam się teraz zastanawiam czy R to promień czy średnica. Można popróbować z ustawieniami przyjmując R raz jako promień, raz jako średnicę. Myślę, że najważniejsza jest to, co obrazuje rysunek, że zmieniając położenie parasolki można uzyskać różne światło.

Domyślnie

Pal licho proporcje rysunku. Sam się teraz zastanawiam czy R to promień czy średnica. ........

Dobre.
    Jacek

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów