Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nin Zobacz posta
    ale tez trzeba przyznac ze wiloma parasolkami idzie uzyskac efekt super swiatla (samymi parasolkami) tylko komu by sie chcialo to ustawiac lepiej dowalic softboxy i po sprawie
    Z softboxami też jest trochę problemów - taki o powierzchni dużej parasolki kosztuje majątek i jest wydupiaszczo wielki i ciężki. Nie jest to zatem rozwiązanie zbyt mobilne i dobre do małego studia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Z softboxami też jest trochę problemów - taki o powierzchni dużej parasolki kosztuje majątek i jest wydupiaszczo wielki i ciężki. Nie jest to zatem rozwiązanie zbyt mobilne i dobre do małego studia...
    Zapomniałeś dodać iż mocowań owego szpeju jest tyż trochę i za cholere jedno z drugim nie kce pasować. A parasol to i sznurowadłem się przyklajstruje od bidy
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

oj się naczytałem i najbardziej mnie rozśmieszyło, że parasolka jest gorszym rozwiązaniem, a więc zaczynam
    WADY - podstawowa wada parasola to sianie na bok światła, ale, przy włączonych pilotach oddalając i zbliżając parasol do lampy widać kąt rozsyłania i można nad tym zapanować, poza tym są parasola "głębsze" które po odbiciu dają prawie równoległe światło
    ZALETY - możliwość łatwego przewożenia, cena zakupu, większa uniwersalność (białe błyszczące, białe matowe, srebrne błyszczące i matowe, złote błyszczące i matowe, przepuszczalne) czyli można się zaopatrzyć w kilka różnych i używać w zależności od sytuacji i zamierzonego efektu, można osiągnąć bardzo miękkie światło dodatkowo zakładając na klosz lampy folie dyfuzyjne, wykorzystuję też parasole jako blendy odbijające nie tylko zakładając je bezpośredni na lampę
    POSUMOWANIE - jeśli ktoś ma stałe studio i może sobie pozwolić na kilka różnych softboksów to niech je używa, jeśli tak jak ja często studio przewozi, to parasol jest idealnym rozwiązaniem, (choć z boxami też jeździłem) i za te same pieniądze mam ich większą ilość (zróżnicowaną) - a pozostała dyskusja to wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, a ewenementem jest, aby ktoś oglądając zdjęcia pytał mnie się czy używałem boxu czy parasoli
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Ja też jeździłem z sobolami i efekt jest taki, że rozpieprzyłem je w drobny mak Choć wolę lubię mięciutkie światełko z softboxa, które świeci tam gdzie trzeba.

Bonzo
    Gość

Domyślnie

a jak wam sie podoba taki softbox z parasolki ? to moje żeby nie było

Edit: ma nawet wewnętrzny dyfuzor

Ostatnio edytowane przez Bonzo ; 22-12-2007 o 01:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Znaczy masz taką (ostatnia) ?
    http://tinyurl.com/ys8qty (istnieje jeszcze negatyw, tego rozwiązania)
    Czy mógłbyś rozwinąć o jakie wady chodzi?
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Góra/Wrocław

Domyślnie

Chodziło chyba o negatyw jako "odwrotność" a nie w znaczeniu "wada"
    +RIP+ Nikkor stopiątka tu spoczywa... wypadł z torby... tak bywa +RIP+

Domyślnie

też mam taką nadzieję, Krzysztof zapewne rozwieje wątpliwości.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonzo Zobacz posta
    a jak wam sie podoba taki softbox z parasolki ? to moje żeby nie było

Edit: ma nawet wewnętrzny dyfuzor
    nie jest to doskonałe, bo i tak świeci mocno na boki, ale to wiele lepsza wersja niż nieosłoniety parasol bez dyfuzora.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Bonzo
    Gość

Domyślnie

tak z ciekawości zrobie test tego świecenia na boki postawie i parasol ten ze zdjęcia i softbox w tym samym położeniu i zrobie fotki sam jestem ciekawy rezultatów

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów