Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Robienie VRa w krotkich jasnych sklach jest bez sensu.
    Do dłuższych ekspozycji i tak potzeba statywu.
    A ludzi z czasem 1/4 sek trudno focić.
    VR pomaga w długich szkłach, czasach circa 1/40 sek. A taki utrzyma się na krótkim szkle...
    ok, jest to jakieś wytłumaczenie

ale co np. o robieniu krajobrazu z kiepskimi warunkami oświetlenia, np wczesnym wieczorkiem... ja bym chciał zrobić sobie coś z ręki i do tego przydałby się VR
    Ostatnio edytowane przez kh29228 ; 20-12-2007 o 18:53
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulv Zobacz posta
    Ok, da się, tylko jakie rozmiary uzyskasz takiego szkła? Popatrz sobie na formułe optyczną jasnych stałek, to jest 4, 5 soczewek, zoom to kilkanaście, bliżej 20 niż 10. Im większa jasność tym też konieczny większy rozmiar szkieł, tym większa waga i konieczność stosowania solidniejszych materiałów, bo i helikale głębsze i tubus solidniejszy. Z tym wiąże się też AF, który albo będzie w takim rozwiązaniu wolny, albo nabije wagę rozmiarem i silnikiem. I tak dalej...

Pozdrawiam
    Ulv
    ja tam bym chciał takiego jasnego zoom'a nawet pomimo wagi, wielkości itd. to oczywiście zmniejsza wygodę pracy, ale i tak ja jestem na "tak"
    Mamiya + Sony

Domyślnie

kolego, zostales wystarczajaco poinformowany i problem zostal wyczerpany. po co ciagnac bezsensowny temat?

Domyślnie

prądu aż tak dużo VR nie zużywa, a przy krótkich ogniskowych takich jak 17-55 czy 24-70 i przy świetle 2. to VR IMHO nie jest aż tak potrzebny - ostrość obrazu zaje..... już na pełnej dziurze.
    nikon wypuścił ostatnia szkło 18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX Zoom-NIKKOR, ale jest ciemniejsze od ww i pewnie dla uzyskania odpowiedniej jakości trzeba to szkiełko jeszcze przymknąć.

reasumując jeżeli takowe by się pojawiło to też bym nie miał przeciwko temu

pozdrawiam
    D80 | Nikkor 18-70 | Nikkor 70-300 VR | 1GB SanDisk Extreme III | 2GB SanDisk Ultra II | CHĘCI DO NAUKI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Po to, żeby cena na wersję bez VR, spadła od jakieś dwa tysiące pln...

Pozdrawiam
    To by było coś pięknego!!!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Po to, żeby cena na wersję bez VR, spadła od jakieś dwa tysiące pln...

Pozdrawiam
    vodki mu vodki hehehehe
    tooo jest naprawdę dobry pomysł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    ok, jest to jakieś wytłumaczenie

ale co np. o robieniu krajobrazu z kiepskimi warunkami oświetlenia, np wczesnym wieczorkiem... ja bym chciał zrobić sobie coś z ręki i do tego przydałby się VR
    Takich rzezy nie robi się z ręki, tak jak nie robi się zdjęć z założonym deklem na obiektyw.
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
    Takich rzezy nie robi się z ręki, tak jak nie robi się zdjęć z założonym deklem na obiektyw.
    E.. tam się nie robi. Pewnie że się robi i nie raz mi się stabilizacja wtedy przydała. Zwłaszcza że do takich zdjęć trzeba szkło choć trochę domknąć. Do tego w górach często człowiek jest zmęczony, ręce drżą także jak najbardziej ma to sens nawet w krótkich szkłach.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ..... ma to sens nawet w krótkich szkłach.
    No niby racja. Krótkie szkła na VR są dla turysty najważniejsze - maksymalnie 50-tka, bo większe pojemności w górach są raczej mało poręczne.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No niby racja. Krótkie szkła na VR są dla turysty najważniejsze - maksymalnie 50-tka, bo większe pojemności w górach są raczej mało poręczne.
    Im więcej tych 50-tek, tym VR bardziej potrzebny. Stąd wniosek, że VR ma sens zawsze i wszędzie.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów