Szukaj
camera obscura i ta i ta...
parę fotek
to nieistotne. Z trzech powodów
1 - jak się ustawia światło, to się patrzy na efekt, jaki się osiągnęło, a nie na odległości w mocowaniu.
2 - parasolki nie zawsze są wycinkami kuli, czasami mają bardziej paraboliczne kształty, czasami bardziej płaskie. Rysunek pokazuje ideę.
3 - nie widziałem tak długich prętów parasolek jak średnica parasolki.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Istotne jest z 2 powodów: chyba dobrze mieć na pręcie zaznaczone miejce, od którego mniejwięcej następuje zmiana zachowania światła odbijanego od parasolki i dobrze jest znać teorie bez względu na to, że i tak trzeba sobie później wypraktykować na swoim egzemplarzu parasolki.
Pebees, nie rób z siebie ....... Moderatorowi nie przystoi.
Jacek
Skontaktuj się z nami