Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motyl Zobacz posta
    Pal licho proporcje rysunku. Sam się teraz zastanawiam czy R to promień czy średnica. Można popróbować z ustawieniami przyjmując R raz jako promień, raz jako średnicę. Myślę, że najważniejsza jest to, co obrazuje rysunek, że zmieniając położenie parasolki można uzyskać różne światło.
    Pozostaje jeszcze kwestia jak mierzyć promień parasolki (czy to jest promień kuli, jakiej przybliżonym wycinkiem jest parasolka, czy też jest to promień koła, które powstaje jako rzut parasolki na płaszczyznę). Ale rysunek z grubsza sugeruje jakich efektów się spodziewać ustawiając palnik blisko i daleko od czaszy.

EDIT: Po bliższej analizie ryskunku: to chyba chodzi o promień kuli. Jak palnik jest w odległości R, to promienie powinny się na nim skupiać. Tak więc R/2 zdaje się być sensowną odległością, przy której promienie światła biegną równolegle.
    Ostatnio edytowane przez milo_ja ; 20-12-2007 o 12:11

Domyślnie

ale caly czas trzeba pamietac o waznym czynnikudleglosci od modela/obiektu. oddalajac parasolke dyfuzyjna moge uzyskac mieciutkie swiatelko,takie jak np.w duzym softboxie..
    mnie sie zawsze zdawalo, ze niezaleznie od tego z jakim zrodlem swiatla mamy do czynienia to obowiazuje zasada: blizej - bardziej miekko, dalej - bardziej twardo/ostro. niby dlaczego z parasolka jest inaczej?

I druga zasada: zarowno parasol jak i softbox pracuja tym lepiej im wieksza maja powierzchnie.
    mz. nie tyle lepiej, co po prostu daja bardziej miekkie swiatlo - inaczej po co istnialyby male softy i parasolki - tylko dla oszczednosci?

i tak manewrując wielkoscia/powierzchnia swiecenia,odlegloscia palnika i odlegl. od obiektu mozna wyegzekwowac rezultat ktorego sie oczekuje
    true.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Pozostaje jeszcze kwestia jak mierzyć promień parasolki (czy to jest promień kuli, jakiej przybliżonym wycinkiem jest parasolka, czy też jest to promień koła, które powstaje jako rzut parasolki na płaszczyznę). ........

To jeszcze lepsze.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta

To jeszcze lepsze.
    Widzę, że swoje na czarnej liście odpokutowałem.

Domyślnie

Treaz trafiłeś na wesołą.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Treaz trafiłeś na wesołą.
    Lepiej bawić, niż gniewać.

Domyślnie

heh - a w srebrnych ustach juz byles?...

to bedziesz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    heh - a w srebrnych ustach juz byles?...

to bedziesz
    Staram się, ale konkurencja duża.

A tak a propo średnic parasolki, to naprawdę miałem zagówzdkę jak rozumieć parametr parasolki "promień 120cm". Jak ją otrzymałem, to jakbym nie mierzył wychodziło albo więcej, albo mniej niż 120. :/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta

A tak a propo średnic parasolki, to naprawdę miałem zagówzdkę jak rozumieć parametr parasolki "promień 120cm". Jak ją otrzymałem, to jakbym nie mierzył wychodziło albo więcej, albo mniej niż 120. :/
    Z wielkością parasolek to jest cyrk. Zamówiłem 150 cm, otrzymałem ok 128,00 cm. Po reklamacji przysłali taką co ma 155 cm, no ale tu się nie buntowałem

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów