Close

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 153

Wątek: D40 czy D40x

Boguszch
    Gość

Domyślnie

No to zakup dokonany...
    Padło na D40x
    Przeważyło to, że jest nowszym modelem w którym (moim zdaniem) zawsze coś poddano ulepszeniu (modyfikacjom).
    Dzięki wszystkim tym, którzy udzielali konkretnych porad/sugestii

A swoją drogą : czytając instrukcję stwierdzam, że funkcji to on ma i tak ponad moje potrzeby...
    Na razie chcę po prostu trochę popstrykać nie wgłębiając się za bardzo w ustawienia.
    W związku z tym lepiej to robić na "auto" czy na "P" ? Bo nie za bardzo łapię różnicy w tych programach...

I jeszcze jedno : jako ochronę soczewek obiektywu lepiej użyć zwykłego filtra UV czy może SKYLIGHT o jakiejś konkretnej numeracji...Jakie firmy polecacie ?

To takie pytanka trochę poza tematem ale proszę wybaczcie "podjaranemu"...

Domyślnie

Poczytaj instrukcje. Od razu wylapiesz w czym sie one roznia. Na zielonym nie masz zbyt wielu mozliwosci. Na P mozna to i owo zmienic. Instrukcja nikona jest bardzo prosta i lopatologicznie objasnia wszystko.
    Filtr na taki tani obiektyw (kit) nie ma wiekszego sensu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boguszch Zobacz posta
    I jeszcze jedno : jako ochronę soczewek obiektywu lepiej użyć zwykłego filtra UV czy może SKYLIGHT o jakiejś konkretnej numeracji...Jakie firmy polecacie ?
    O filtrach poczytasz tu:
    http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=75

ps. Gratuluje zakupu Oby Ci dobrze służył

Domyślnie

Aż muszę się pochwalić - kupiłem przed chwilą D40x + kit
    Aparat jest na prezent (nawet nie ode mnie - ja tylko zostałem oddelegowany) - zapłaciłem 1940-kilka, w tym była książka i 2 x 1GB Sandisk Ultra (w fotodżołkerze).

Generalnie powiem tak - wycofuję wszystko złe, co napisałem lub powiedziałem na ten aparat !!!!!! Jest to słodziutka, milutka i fajniutka lustrzanka, którą sam będę pożyczał od teścia gdy będę szedł np. na rower albo na wycieczkę. Na pewno jest bardzo dobra dla początkujących - polskie menu i pomoc rozbudowana do granic możliwości (np. przykładowe zdjęcia dla różnych czułości, itp.). Brawo Nikon !

Boguszch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Filtr na taki tani obiektyw (kit) nie ma wiekszego sensu.
    Z tego co wiem to filtry UV likwidują też w pewnych warunkach ewentualne "zamglenie" i zaniebieszczenie zdjęć.
    A co do sensu - to dla mnie jest. Nic bardziej mnie nie drażni niż "oplute" czy "opyłkowane" szkło...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Aż muszę się pochwalić - kupiłem przed chwilą D40x + kit
    Aparat jest na prezent (nawet nie ode mnie - ja tylko zostałem oddelegowany) - zapłaciłem 1940-kilka, w tym była książka i 2 x 1GB Sandisk Ultra (w fotodżołkerze).

Generalnie powiem tak - wycofuję wszystko złe, co napisałem lub powiedziałem na ten aparat !!!!!! Jest to słodziutka, milutka i fajniutka lustrzanka, którą sam będę pożyczał od teścia gdy będę szedł np. na rower albo na wycieczkę. Na pewno jest bardzo dobra dla początkujących - polskie menu i pomoc rozbudowana do granic możliwości (np. przykładowe zdjęcia dla różnych czułości, itp.). Brawo Nikon !

Ale się uchachałam
    Jestem w szoku!
    Miłym
    Twe słowa są balsamem dla mojej duszy

pozdrawiam
    Maja

Ps. tylko nie mów, że zrobiłeś teściowi psikusa
    Pozdrawiam
    Maja

Domyślnie

To prezent od teściowej dla teścia, która mnie wysterowała do zakupu. Przed chwilą się pobawiłem jeszcze trochę - ogólnie jestem rozpuszczony z jasnymi szkłami i przydałyby się takie do D40 również, ale i tak wrażenia mam bardzo pozytywne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    To prezent od teściowej dla teścia, która mnie wysterowała do zakupu. Przed chwilą się pobawiłem jeszcze trochę - ogólnie jestem rozpuszczony z jasnymi szkłami i przydałyby się takie do D40 również, ale i tak wrażenia mam bardzo pozytywne
    Zawsze możesz podpiąć swoją Sigmę

Domyślnie

I lampkę !!

Domyślnie

Zbigniew, a z jakim kitem kupiłeś?

Maja

Ps. lampka (Sb 800) podczepiona powoduje "kiwanie" się korpusu od jej ciężaru
    Pozdrawiam
    Maja

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów