Szukaj
Obawiam się Jacku, że wywaływanie RAW'ów z Nikona w ACR z CS3 może dać znacząco gorsze wyniki w stosunku do Capture NX. Nie wiem jak jest konkretnie w przypadku D3 i D300, ale dla D200 różnica w uzyskanych obrazach jest bardzo duża. Jest ona tym większa, im większe jest ISO przy robieniu zdjęcia(m.in. przez zupełnie dwa różne algorytmy redukcji szumów). Dodatkowo oba te programy przechwytują kolory w odmienny sposób, nie wspominając już o ignorancji ACR'a w stosunku do ustawionych w puszcze parametrów obrazu. Jakbyś miał pod ręką nowego NX'a to rozważ jego użycie, gdyż IHMO Twój test byłby wtedy bardziej obiektywny.
Nie wiem natomiast jakiego softu użyć do wyłuskania najlepszej fotki z puszek Canona - podejrzewam, że koledzy Wini lub Adam mieli by coś rozsądnego do powiedzenia w tej kwesti.
Pozdrawiam
AK
=> całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=
Do C5D polecam C1 bo bardzo ładnie sobie radzi z tą puszką, do nikona NX
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
Mysle, ze w miare obiektywnie by bylo uzyc softow firmowych. DPP ma dosc dobra opinie uzytkownikow, Capture NX rowniez, dlatego uzycie tych programow imho ma sens.
Soprano - zmieniłeś już puszki?
p.s. nie masz przypadkiem 50 L do pchnięcia?![]()
Niestety ciagle jeszcze czekam. Mam nadzieje, ze w srode dostane telefon z dobrymi wiadomosciami.
50 nie mam w ogole, nie zdazylem sie dorobic.
...zdublowany post...
Ostatnio edytowane przez th3big ; 16-12-2007 o 15:35
Pozwolę sobie na taką refleksję... dziwię się kolegom posiadającym 5D i kolekcję super jasnych obiektywów stałoogniskowych, których zazdroszczą od dawna systemowi Canona posiadacze innych systemów, że rozważają zmianę systemu. D3 jest kapitalną puszką, ale jestem dziwnie przekonany, że 5D MkII jakością obrazu odstawi D3 studząc poczynania gorąco krwistych. Jak Canon wrzuci do następcy 5D lepszy system AF, dorzuci 2mpx więcej i da wizjer kryjący 100%, a wszystko za jakieś 8-9k to ruch się znowu zacznie w drugą stronęMyślę, że od kiedy Nikon pokazał D3 zmiana systemu Nikona na Canona oraz na odwrót nie ma już najmniejszego sensu. Pewnie Nikon wydali niebawem jakieś jasne stałki oraz zoomy z f/4,0, a Canon optycznie poprawione wersje jasnych zoomów w tym 24-70/2,8 L. Obie firmy mimo, że unikają bezpośredniej konkurencji swoich puszek to widać, że równają do siebie.
Kiedyś dawno pisałem, że brakuje mi w systemie Nikona odpowiednika EF ze stałym f/4,0. I jakiś czas temu doczytałem się informacji, że niebawem Nikon ma pokazać AF-S 24-120/4.0G ED VR.
Posiadacze obu systemów powinni się cieszyć, że Nikon się dźwignął. To wymusza na Canonie zagęszczone ruchy![]()
5D II raczej zadnym wymiataczem byc nie moze, ze wzgledu na zachowanie konkurencyjnosci DsIII i DIII. Pewnie i cos tam poprawia, ale rozsadek mowi ze nie nalezy sie spodziewac rewolucji. Najnowszy DsIII jakos D3 nie odstawia (rozdzielosc ma wieksza, i to wszystko), tazke watpie by zrobił to 5D II. Canon juz odpowiednio ta puszke wypozycjonuje, by jedynkom specjalnie nie zagrazala.
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 16-12-2007 o 15:44
Skontaktuj się z nami