Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 93

Wątek: D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomason Zobacz posta
    Może i miał, ale nie można opowiadać takich rzeczy. Owszem mogę sie zgodzić z tym, że do ISO 400 jest podobnie. Ale wyżej 5D słabnie i to wyraźnie. I to widać gołym okiem. Najlepiej na 3200. Oczywiście nie muszę nadmieniać, że Chętnie zobaczę Twoje wyniki.

a ja twoje. pokaż coś proszę. miałeś 5d i d3 bezpośrednio w ręce i fotografowałeś nim te same sceny w tym samym czasie i świetle? jeśli nie, to nie mamy o czym rozmawiać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    1.rób na 200, nie będzie różnicy, zwróć uwagę, czy C200= N200, bo ja mam wątpliwości (1/3 - 1/2 EV ?)
    2. 85/1.8 i f4 + 85/1.4 i f4 i wyzej nie bedzie różnicy z tego typu matrycami. 85/1.8 C to taki troszkę dla mnie dziwny obiektyw. Bardzo podbija saturację
    3. Zainstaluj DPP lub C1 do rawów canona

W c5d ISO100 to tak naprawdę ISO125
    200 to 250
    400 to 500

itd - aż do końca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    3. wywoływanie RAW z C i N - chyba zostaje PS CS3, a tego nie mam .
    Obawiam się Jacku, że wywaływanie RAW'ów z Nikona w ACR z CS3 może dać znacząco gorsze wyniki w stosunku do Capture NX. Nie wiem jak jest konkretnie w przypadku D3 i D300, ale dla D200 różnica w uzyskanych obrazach jest bardzo duża. Jest ona tym większa, im większe jest ISO przy robieniu zdjęcia(m.in. przez zupełnie dwa różne algorytmy redukcji szumów). Dodatkowo oba te programy przechwytują kolory w odmienny sposób, nie wspominając już o ignorancji ACR'a w stosunku do ustawionych w puszcze parametrów obrazu. Jakbyś miał pod ręką nowego NX'a to rozważ jego użycie, gdyż IHMO Twój test byłby wtedy bardziej obiektywny.

Nie wiem natomiast jakiego softu użyć do wyłuskania najlepszej fotki z puszek Canona - podejrzewam, że koledzy Wini lub Adam mieli by coś rozsądnego do powiedzenia w tej kwesti.

Pozdrawiam
    AK
    => całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=

Domyślnie

Do C5D polecam C1 bo bardzo ładnie sobie radzi z tą puszką, do nikona NX
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Mysle, ze w miare obiektywnie by bylo uzyc softow firmowych. DPP ma dosc dobra opinie uzytkownikow, Capture NX rowniez, dlatego uzycie tych programow imho ma sens.

Domyślnie

Soprano - zmieniłeś już puszki?

p.s. nie masz przypadkiem 50 L do pchnięcia?

Domyślnie

Niestety ciagle jeszcze czekam. Mam nadzieje, ze w srode dostane telefon z dobrymi wiadomosciami .
    50 nie mam w ogole, nie zdazylem sie dorobic .

Domyślnie

...zdublowany post...
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 16-12-2007 o 15:35

Domyślnie

Pozwolę sobie na taką refleksję... dziwię się kolegom posiadającym 5D i kolekcję super jasnych obiektywów stałoogniskowych, których zazdroszczą od dawna systemowi Canona posiadacze innych systemów, że rozważają zmianę systemu. D3 jest kapitalną puszką, ale jestem dziwnie przekonany, że 5D MkII jakością obrazu odstawi D3 studząc poczynania gorąco krwistych. Jak Canon wrzuci do następcy 5D lepszy system AF, dorzuci 2mpx więcej i da wizjer kryjący 100%, a wszystko za jakieś 8-9k to ruch się znowu zacznie w drugą stronę Myślę, że od kiedy Nikon pokazał D3 zmiana systemu Nikona na Canona oraz na odwrót nie ma już najmniejszego sensu. Pewnie Nikon wydali niebawem jakieś jasne stałki oraz zoomy z f/4,0, a Canon optycznie poprawione wersje jasnych zoomów w tym 24-70/2,8 L. Obie firmy mimo, że unikają bezpośredniej konkurencji swoich puszek to widać, że równają do siebie.

Kiedyś dawno pisałem, że brakuje mi w systemie Nikona odpowiednika EF ze stałym f/4,0. I jakiś czas temu doczytałem się informacji, że niebawem Nikon ma pokazać AF-S 24-120/4.0G ED VR.

Posiadacze obu systemów powinni się cieszyć, że Nikon się dźwignął. To wymusza na Canonie zagęszczone ruchy

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    D3 jest kapitalną puszką, ale jestem dziwnie przekonany, że 5D MkII jakością obrazu odstawi D3 studząc poczynania gorąco krwistych.
    5D II raczej zadnym wymiataczem byc nie moze, ze wzgledu na zachowanie konkurencyjnosci DsIII i DIII. Pewnie i cos tam poprawia, ale rozsadek mowi ze nie nalezy sie spodziewac rewolucji. Najnowszy DsIII jakos D3 nie odstawia (rozdzielosc ma wieksza, i to wszystko), tazke watpie by zrobił to 5D II. Canon juz odpowiednio ta puszke wypozycjonuje, by jedynkom specjalnie nie zagrazala.
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 16-12-2007 o 15:44

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów