Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 93

Wątek: D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    5d zarobił na siebie, nawet na d3, nie ma płaczu
    Jeszcze troszkę pozarabia i będzie 1dsMIII...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Jeszcze troszkę pozarabia i będzie 1dsMIII...

a może jednak d3 no nic. zima, adwent, nie ma pożaru. post to post

Domyślnie Bdury

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    ale obrazkiem ciągle podobne klasy
    Chyba kolego nie miałeś jeszcze tego aparatu w reku, bo to jedna z głupszych rzeczy jakie tu przeczytałem. 5D to klasa niżej biorąc chociażby właśnie jakość obrazka. Odebrałem dzisiaj ten aparat i jestem na świeżo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomason Zobacz posta
    Chyba kolego nie miałeś jeszcze tego aparatu w reku, bo to jedna z głupszych rzeczy jakie tu przeczytałem. 5D to klasa niżej biorąc chociażby właśnie jakość obrazka. Odebrałem dzisiaj ten aparat i jestem na świeżo.

owszem kolego - miałem obydwa, wystraczająco długo zeby stwierdzic to, co napisałem. wiecej - twierdze, ze do iso 400 5d daje obrazek bardziej detaliczny.

Domyślnie

1. Adam miał w ręku ten aparat.
    2. róznice w obrazie na niskich iso są aptekarskie, na wyższych - już zauważalne. Aż mi się nie chce robię testu. Ale już się umówiłem z właścielami różnego sprzętu - poniedziałek o 18.00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    2. róznice w obrazie na niskich iso są aptekarskie, na wyższych - już zauważalne. Aż mi się nie chce robię testu. Ale już się umówiłem z właścielami różnego sprzętu - poniedziałek o 18.00

choć mam już wyrobione zdanie, czekam na twoje wrażenia jacku

Domyślnie

ja będę testował w studio, pod siebie. Poradź mi jak wybrnąć z problemów:
    1. mam kłopot z czułościami. Bo w nikonach z CMOS D3 i D300 mozna pracowac od ISO 200 - tam mają najwyższa jakość. A C5D ? Zrobic na 200? jak użyje 100 (albo 50) to wyjda nam inne przysłony o 1 lub 2 EV, a co za tym idzie inna GO i plastyka. Nie mogę czułości rekompensowac czasami, bo to jest na błysku. Czy canon na ISO 200 jest zauważalnie rózny od tego co się dostaje na 100 ?
    2. Do C5D mam do dyspozycji świetny 135/2.0L, ale to znacząco różna ogniskowa od nikkorów 85/1.4, więc wprawne oko zauważy różnicę (a chciałbym podłączyć niepodpisane zdjęcia). Mam tez do dyspzycji canonowski 85 ale w wersji 1.8 i na CB będa mi psali, że test niesprawiedliwy, bo gorsze szkło niż u nikona. Zakładając pracę na f=2,8 lub 4,0 mogę użyc tej canonowskiej 85/1.8 ?
    3. wywoływanie RAW z C i N - chyba zostaje PS CS3, a tego nie mam .

czyli inaczej - robić rózne zdjęcia C5D - na iso 100 i z użyciem 135 mm, a nikonami na iso 200 i z 85 mm? wtedy zestawienie zdjęć będzie zdradzało co jest co, ale będzie to to najwyższa do osiągnięcia jakość z tych body.
    Czy też robić identyczne zdjęcia - na ISO 200 i na 85 mm, można je anonimowo zestawić, ale canonierzy mi zarzucą, że nie wyciskałem wszystkiego z 5D, a z D3 tak.

co pstryknąć dla ciebie? mogę wyjść na ulicę na chwilę i zrobić coś z wysokim iso. "Zabawy" będzie i tak już za dużo, bo 4 własciceli body (D200, D3, D300 i 5D) stylistka i modelka. Wolałbym nie przestrzeliwac wszystkich czułości, body, odszumiań, d-lightingów itp (tak rzetelnie - to powinienem). Jakąś jedną, dwie czułości mogę zrobić. 1600 i 6400?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

1.rób na 200, nie będzie różnicy, zwróć uwagę, czy C200= N200, bo ja mam wątpliwości (1/3 - 1/2 EV ?)
    2. 85/1.8 i f4 + 85/1.4 i f4 i wyzej nie bedzie różnicy z tego typu matrycami. 85/1.8 C to taki troszkę dla mnie dziwny obiektyw. Bardzo podbija saturację
    3. Zainstaluj DPP lub C1 do rawów canona
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Jacku - jak radzi Wini, rób na 200. natomiast co do 135 - jeszcze raz to piszę - to cudownie plastyczne szkło z przepięknym - imo - rozmyciem, ale to nie jest wzór ostrości. wzór ostrości to jest 100 macro, albo nawet 85/1.8

albo też właśnie - teraz doczytałem: spróbuj też po prostu wycisnąc z tych puszkek maks możliwości - iso 100 C i iso 200 N

edit: nie mnie tobie tłumaczyc co z czymw studio
    Ostatnio edytowane przez Adam Trzcionka ; 15-12-2007 o 21:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Może i miał, ale nie można opowiadać takich rzeczy. Owszem mogę sie zgodzić z tym, że do ISO 400 jest podobnie. Ale wyżej 5D słabnie i to wyraźnie. I to widać gołym okiem. Najlepiej na 3200. Oczywiście nie muszę nadmieniać, że Chętnie zobaczę Twoje wyniki.

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów