Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: D400 a FF

Domyślnie

Dlaczego na DX do prtretu nie używa nikt 50-siątki, przecież po cropie to kąt widzenia 85-tki? Dlaczedo? Proszę o jasną odpowiedź.
    Piotr
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Domyślnie

zrobiłem zdjęcia. Umieszczę je w wątku JK, a jak to juz zrobie to tu dam link też.
    Oczywiście nie ma róznic.
    mam nadzieję, że raz na zawsze skończy się ten temat, bo co 2 miesiące jest taka dyskusja z kims następnym.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

"Dyrdymały" to bardzo dobre określenie. Nie dziwiłbym się gdyby to pisał ktoś, kto poza małpką nie miał nic w reku .
    Zbyszek (nie czytałem jeszcze wątku JK) wytłumaczył to jak krowie na rowie, bo jak kąt jest ten sam i odległość ta sama to i efekt jest taki sam (nie mówię o jakości).
    Przecież z 35mm na DX wyjdzie to samo co 82,5mm na FX , odległość od obiektu na bank taka sama...... chyba że chcecie prawa matematyki obalić....życzę miłych pób.

pozdrawiam

PS. Przepraszam , miało być 55 na DX, albo jak kto woli 50na DX = 75 na FX
    Ostatnio edytowane przez eko-mar ; 16-12-2007 o 13:45
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikomisiaki Zobacz posta
    Dlaczego na DX do prtretu nie używa nikt 50-siątki
    Ja uzywam i bardzo sibie chwale. Swietne szklo do portretu tylko przy bardzo ciasnych kadrach trzeba uwazac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eko-mar Zobacz posta
    Przecież z 35mm na DX wyjdzie to samo co 82,5mm na FX , odległość od obiektu na bank taka sama...... chyba że chcecie prawa matematyki obalić....życzę miłych pób.
    Z tą różnicą że GO przy krótszej ogniskowej większa (przy tej samej przysłonie oczywiście)
    pozdrawiam - Maciek

Domyślnie

thor88, nikomisiaki, loki_p, madob - zapraszam tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...2&postcount=37 to wreszcie praktyka, zrobiłem zdjęcia.
    Inni też mogą poczytać , szczególnie utajeni nieprzekonani
    jak macie siły na większą dawkę to cały wątek JK: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madob Zobacz posta
    Z tą różnicą że GO przy krótszej ogniskowej większa (przy tej samej przysłonie oczywiście)
    Przepraszam, w mojej wypowiedzi wkradł się błąd, sprostowałem to nieco póżniej na PS.
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    thor88, nikomisiaki, loki_p, madob - zapraszam tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...2&postcount=37 to wreszcie praktyka, zrobiłem zdjęcia.
    Inni też mogą poczytać , szczególnie utajeni nieprzekonani
    jak macie siły na większą dawkę to cały wątek JK: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393
    Przyjmuję fakty jakie przedstawiono. Pomiędzy 70 a 105 mm nie widać różnicy (poza GO). Nie ma przerysowań. Zrobię sobie sam jeszcze test z 35mm na DX i 50mm FF z tej samej odległości - i mam nadzieję, że potwierdzi powyższe fakty.
    Pozdrawiam Piotr.
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Domyślnie

Nie ma co sprawdzać. Musi się potwierdzić.
    Jacek

Domyślnie

i tak autor watku uzyskal rade co do swoich watpliwosci ;P

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów