Dlaczego na DX do prtretu nie używa nikt 50-siątki, przecież po cropie to kąt widzenia 85-tki? Dlaczedo? Proszę o jasną odpowiedź.
Piotr
Szukaj
Dlaczego na DX do prtretu nie używa nikt 50-siątki, przecież po cropie to kąt widzenia 85-tki? Dlaczedo? Proszę o jasną odpowiedź.
Piotr
D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS
zrobiłem zdjęcia. Umieszczę je w wątku JK, a jak to juz zrobie to tu dam link też.
Oczywiście nie ma róznic.
mam nadzieję, że raz na zawsze skończy się ten temat, bo co 2 miesiące jest taka dyskusja z kims następnym.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
"Dyrdymały" to bardzo dobre określenie. Nie dziwiłbym się gdyby to pisał ktoś, kto poza małpką nie miał nic w reku .
Zbyszek (nie czytałem jeszcze wątku JK) wytłumaczył to jak krowie na rowie, bo jak kąt jest ten sam i odległość ta sama to i efekt jest taki sam (nie mówię o jakości).
Przecież z 35mm na DX wyjdzie to samo co 82,5mm na FX , odległość od obiektu na bank taka sama...... chyba że chcecie prawa matematyki obalić....życzę miłych pób.
pozdrawiam
PS. Przepraszam , miało być 55 na DX, albo jak kto woli 50na DX = 75 na FX
Ostatnio edytowane przez eko-mar ; 16-12-2007 o 13:45
"...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."
thor88, nikomisiaki, loki_p, madob - zapraszam tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...2&postcount=37 to wreszcie praktyka, zrobiłem zdjęcia.
Inni też mogą poczytać, szczególnie utajeni nieprzekonani
jak macie siły na większą dawkę to cały wątek JK: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS
Nie ma co sprawdzać. Musi się potwierdzić.![]()
Jacek
i tak autor watku uzyskal rade co do swoich watpliwosci ;P
Skontaktuj się z nami