Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: D400 a FF

Domyślnie

Chetnie sie o tym naocznie przekonam Być może jest jak mowisz. Z moich portretowych doswiadczen wynika ze uzywajac 50 mm mozna niezle zdeformowac glowe robiac waski kadr czyli podchodzac troche do przodu. Zachowujac ta sama odleglosc to owszem dostaniemy prawdopodobnie to samo ale chcac miec taki sam kadr to juz tak wesolo nie jest.

Domyślnie

ale my mówimy o róznicy ogniskowej na dwóch formatach na małym obrazku i na DX. A ty masz do dyspozycji tylko DX i jasne jest, że zmiana ogniskowej i odległości powoduje u ciebie zmiane perspektywy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartEK4 Zobacz posta
    przepraszam za wyrazenie jesli Cie urazilo. Jak napisalem na poczatku nie potrzebuje gripu, iles tam klatek na sekunde,itp. Nazwalem to badziewiami bo akurat tego nie potrzebuje w swojej pracy. Jak wczesniej wspomnialem przepraszam Cie ze sie tak wyrazilem.
    Edytuj !!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ale my mówimy o róznicy ogniskowej na dwóch formatach na małym obrazku i na DX. A ty masz do dyspozycji tylko DX i jasne jest, że zmiana ogniskowej i odległości powoduje u ciebie zmiane perspektywy.
    Jacku_Z - racja święta po stronie Twej stoi.

Grzegorz
    Ostatnio edytowane przez gmoszkow ; 14-12-2007 o 22:48
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow Zobacz posta
    Jacku i nikonmisiaki: obaj macie rację tylko piszecie o czymś innym

Obiektyw 35 mm rysuje inaczej niż obiektyw 50 mm. Perspektywa użycia 35 mm na DX i 50 na FX będzie identyczna, ale rysowanie zgoła inne.

Dlatego też na według mnie na DX nadal obiektywem portretowym jest 85 a nie jak niektórzy myślą 50 bo po cropie to 75 więc już prawie 85. Według mnie 50 do portretu (oczywiście poza katastrofalnie brzydkim bokehem) się nie nadaje gdyż dość często zdarza się mieć przerysowany nos w proporcji do całej twarzy.

Więc

Jeśli ustawimy 2 aparaty (DX z 35mm i FX z 50 mm) w tej samej odległości od obiekty fotografowanego to perspektywa będzie prawie identyczna, natomiast zdjęcia mogą być różne.

Identyczne będą jeśli fotografowany obiekt będzie płaski i ustawiony prostopadle do osi obiekt aparat, ale w większości przypadków obiekty mają również swoją "głębokość" czyli niektóre elementy obiektu są bliżej inne dalej - wtedy też będzie widać różnicę w rysunku tych szkieł i ekeft przerysowania przez 35mm np. nosa będzie widoczny.

Dlatego też używa się 85 do portretu bo oprócz płytszej głębi ostrości dodatkowo rysunek twarzy jest lekko spłaszczony i bardziej naturalny w odbiorze.

Robiłem taki test porównując DX z jakąś małpą. I nie chodzi mi o ostrość ilość pikseli, szumu, kolorystyki tylko o sam rysunek.

Tak więc Jacku_Z - perspektywa będzie identyczna
    Nikonmisiaki - zdjęcia będą różne

Pozdrawiam

Grzegorz
    I tutaj jestem skłonny się zgodzić, choć ta perspektywa mnie męczy. Wiadomo przecież, że jeżeli zrobimy zdjęcie dwóch obiektów (jeden ustawiony w widocznej odległości za drugim), to na zdjęciu wykonanym szkłem szerokim, obiekt na pierwszym planie będzie sprawiał wrażenie wyolbrzymionego a ten z tyłu mniejszego i bardziej oddalonego niż w rzeczywistości (efekt wielgarnego/nieproporcjalnego nosa i ust). Jeżeli zrobimy to zdjęcie z obiektywu wąskiego, to perspektywa zaczyna się spłaszczać, obiekty pozornie zbliżają się do siebie i różnica wielkości pozornie maleje (proporcje twarzy zostają zachowane). Tak to na pewno widać na zdjęciu. Im bardziej tele tym bardziej spłyca się perspektywa -chyba, że nie właściwie używam tego określenia.
    I o to właśnie mi chodzi. Zastosownie 50mm na FF da zgoła inny wynik niż 35mm na DX z tej samej odległości. Zakres kadru ten sam ale z 35mm na DX mordka nieco wykrzywiona. Gdyby tak nie było, to na DX portrety robiło by się 50mm (75 po cropie) a nie koniecznie 85mm.
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Ja radze Koledze Autorowi Watku kupic sobie 5D z 24-105, a za reszte jakies miesko i sosik do ryzu.
    no juz bylem w sumie zdecydowany dopuki nie zapialem 14-24 do D3 i zobaczylem jaki ten obiektyw robi cuda.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Góra/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow Zobacz posta
    Według mnie 50 do portretu (oczywiście poza katastrofalnie brzydkim bokehem) się nie nadaje gdyż dość często zdarza się mieć przerysowany nos w proporcji do całej twarzy.
    Wynika z tego że katastrofalnie brzydki bokeh się nadaje do portretu?
    +RIP+ Nikkor stopiątka tu spoczywa... wypadł z torby... tak bywa +RIP+

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laku Zobacz posta
    Wynika z tego że katastrofalnie brzydki bokeh się nadaje do portretu?
    ANo rzeczywiście nienajlepsze konstrukcja zdania mi wyszła

Chciałem powiedzieć, że po pierwsze się nie nadaje ze względu na złą ogniskową a bokeh to już w ogóle katastrofa.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------

Domyślnie

Panowie. Czytaliście wątek, który zalinkował Jacek_Z (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393)? Może jednak warto to zrobić. Jak już przeczytacie i przemyślicie, to mniej dyrdymałów będziecie wypisywali.
    Jacek

Domyślnie

JK: zatem odwołuję wszystko to co napisałem w tym wątku...

Grzegorz
    ---------------------

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów