Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 78

Wątek: D400 a FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikomisiaki Zobacz posta
    Absolutnie nie zgadzam się, ogniskowa to nie tylko cyferka. Ogniskowa to prze wszystkim perspektywa. 35mm po cropie na matrycy DX to taki kąt jak 50mm na FF. Czy obraz jest taki sam? Porównaj te zdjęcia - na 35mm zniekształcenia są już znaczne (twarze zniekształcone) a na 50mm są zachowane naturalne proporcje. spróbuj wystawić zdjęcie twarzy modelki na 35mm - chyba, że harakterystyczne (wydłużony nos etc.)
    spróbowałeś zrobic to o czym piszesz? Bo wyjdzie ci to samo!
    Perspektywa to odległość od fotografowanego motywu. Kąt.
    perspektywa w opisanym przez ciebie przypadku i zniekształcenia są takie same. Poczytaj sobie wywody JK na temat perspektywy http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393

by objąć to samo 35 mm na DX będziesz w tej samej odległości co z 50 mm na FX.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-12-2007 o 01:29
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vitter Zobacz posta
    panowie
    D200-D300-D400 DX
    D2-D3-D4 pełna klatka
    dla kościółka, studia itp. pełna klatka
    na ptaszki, większe zbliżenia, sport DX (za mniejszą kaske)
    nawet przy zasobach finansowych niektórzy wolą DX dzięki zumikowi x1,5

ja bym chyba zabil nikona jakby calkiem zlikwidowali forman dx!!!
    normalnie ryja bym im obił

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    spróbowałeś zrobic to o czym piszesz? Bo wyjdzie ci to samo!
    Perspektywa to odległość od fotografowanego motywu. Kąt.
    perspektywa w opisanym przez ciebie przypadku i zniekształcenia są takie same. Poczytaj sobie wywody JK na temat perspektywy http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393

by objąć to samo 35 mm na DX będziesz w tej samej odległości co z 50 mm na FX.
    Niestety nie Masz racji. Crop DX to nic innego jak przycięcie obrazka (przy tej samej ogniskowej obiektywu) z matrycy FF. Aby kąt widzenia w obydwu przypadkach był ten sam, na DX Musisz założyć 1,5 razy szersze szkło. I tu pojawia sie problem - taka różnica ogniskowej zawsze pociąga za sobą róznicę perspektywy.
    Można to łatwo sprawdzić.
    1. Zrób zdjęcie twarzy z minimalnej odległości obiektywem 50mm na FF.
    2. Zrób zdjecie obiektywem 35mm na FF z tej samej odległości i "przytnij" je do pola widzenia 50mm na FF aby uzyskac ten sam kąt widzenia.
    3. Porównaj oba zdjęcia - na szerszym szkle twarze będą zniekształcone. Dlatego właśnie kupiłem 24-70. Mimo, że 17-35 po cropie to niby standard, gęby wychodzą pijackie. "OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ"
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Domyślnie

Niestety nie Masz racji.
    niestety mam
    Crop DX to nic innego jak przycięcie obrazka (przy tej samej ogniskowej obiektywu) z matrycy FF. Aby kąt widzenia w obydwu przypadkach był ten sam, na DX Musisz założyć 1,5 razy szersze szkło.
    tak
    I tu pojawia sie problem - taka różnica ogniskowej zawsze pociąga za sobą róznicę perspektywy.
    nie

Można to łatwo sprawdzić.
    1. Zrób zdjęcie twarzy z minimalnej odległości obiektywem 50mm na FF.
    2. Zrób zdjecie obiektywem 35mm na FF z tej samej odległości i "przytnij" je do pola widzenia 50mm na FF aby uzyskac ten sam kąt widzenia.
    tak

3. Porównaj oba zdjęcia - na szerszym szkle twarze będą zniekształcone. "OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ"
    Nie. Zdjęcie jest identyczne. Te z DX będziesz musiał bardziej powiększyć (będzie miało mniej pikseli) i to cała różnica.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

niestety mam

tak
    nie

tak

Nie. Zdjęcie jest identyczne. Te z DX będziesz musiał bardziej powiększyć (będzie miało mniej pikseli) i to cała różnica.
    Nie mam pełnej klatki (D3) więc test musimy odwrócić. Tylko na DX D200
    1. Z odległości 1m na 50mm robimy zdjęcie twarzy.
    2. Następnie na 35mm zbliżamy się do twarzy aby uzyskać ten sam kąt widzenia i znowu zdjęcie.
    3. Porównujemy fotki.
    4. Jutro wieczorem wymieniamy opinię i werdykt. A w zasadzie to już dziś.
    Ostatnio edytowane przez nikomisiaki ; 14-12-2007 o 02:24 Powód: data
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Domyślnie

nikomisiak w swoim poscie robi tylko na FF, tfu, fx
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Nie mam pełnej klatki (D3) więc test musimy odwrócić. Tylko na DX D200
    1. Z odległości 1m na 50mm robimy zdjęcie twarzy.
    2. Następnie na 35mm zbliżamy się do twarzy aby uzyskać ten sam kąt widzenia i znowu zdjęcie.
    3. Porównujemy fotki.
    4. Jutro wieczorem wymieniamy opinię i werdykt. A w zasadzie to już dziś.
    Ja mam dostep do D3.
    zmieniłes warunki eksperymentu w sposób niedopuszczalny.
    w pkt 2 - po co się zbliżać? Odległość ma byc ta sama! masz wyciąć środek zdjęcia z tego obiektywu 35 mm. W ten sposób zrobimy namiastkę dwóch formatów matryc.
    gdybys zrobił tak jak teraz piszesz w pkt 2 to by nie był ten sam kąt! i by była deformacja.

Domyślnie

Ale chyba chodzi o to zeby miec taki sam kadr dla obu szkiel i zmiana odleglosci jest konieczna. I wtedy wychodzi ze kat widzenia to nie wszystko. Chcemy miec takie samy kadry bo przeciez te 50 mm ma byc portretowka na DX czyli chce zrobic taki kadr jak dajmy na to 85 na pelne klatce.
    Cyferki na obiektywie i kat widzenia to dla mnie nie wszystko. Sa jeszcze inne parametry szkla i 35 mm bedac obiektywem szerokokatnym nie staje sie nagle standardem po podpieciu pod mniejsza matryce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Ale chyba chodzi o to zeby miec taki sam kadr dla obu szkiel i zmiana odleglosci jest konieczna.
    nie, zmiana odległości nie jest konieczna. I dlatego nie ma zmiany perspektywy.
    zmusiliście takiego lenia jak ja by zrobił przykładowe zdjęcia. loki - tobie na spotkaniu moge pokazać, że to to samo. Ale innym tutaj podlinkuję, tzn chyba najlepiej w wątku JK o presprektywie - ale dam i tu linka.
    Dziś nie będę miał D3 ale wykorzystam fakt, że matryca DX ma taka sama szerokośc jak mały obrazek wysokość. Czyli przekręcając kadr z pionu w poziom nalezy objąć ten sam odcinek na tych 24 mm, tylko zmienić ogniskową, bez zmiany odległości. Perspektywa wyjdzie ta sama.

Domyślnie

Ja radze Koledze Autorowi Watku kupic sobie 5D z 24-105, a za reszte jakies miesko i sosik do ryzu.
    Nikon F-501, Canon 30D

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów