Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: obiektyw do D40

Exclamation obiektyw do D40

witajcie, jestem nowy na forum ale to dlatego że dopiero je znalazlem a że mam NIKONa to pewnie się spotkamy.
    szukam właśnie obiektywu do mojego już wspomnianego d40
    moje typy to

Nikon AF-S DX VR 55-200mm F/4-5.6G IF-ED lub
    Sigma APO 50-150 mm F2.8 II EX DC HSM albo
    Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OS HSM

tylko nie wiem co wybrać i już mi głowa pęka od czytania, możecie inne typy podawać ale nie przeszdzac z ceną (do 2000)
    będę wdzięczny za pomoc

Domyślnie

Wiesz, do d40 pasuje jeszcze kilkadziesiąt innych szkieł. Jakbyś napisał co chcesz focić będzie łatwiej coś zasugerować.

Domyślnie

jak sam widzisz wymieniłem tylko teleobiektywy ze zmienną ogniskową, i takie mnie ineteresuja, a co się pstryknie to czas pokaże

Domyślnie

Ale podałeś 3 szkła z zupełnie różnych bajek:
    1) To ciemny, niewielki gabarytowo teleobiektyw ze stabilizacją, dobre uzupełnienie np. dla 18-55
    2) To jasny, trochę większy teleobiektyw o mniejszym zakresie ogniskowych
    3) To ultrazoom - ciemny, ze stabilizacją

Szkła różnią się oprócz tego praktycznie wszystkim, a głównie jakością generowanego obrazka. Można z pewną dozą prawdopodobieństwa założyć, że np. do portretów będzie najlepszy z Sigmy 50-150 z uwagi na jej dużą jasność.

Generalnie, aby można poradzić Ci, to musiałbyś napisać do jakich zastosowań szkła szukasz.

Domyślnie

Kolego Pawlusz, skoro sam nie wiesz co chcesz "pstrykać" to może chociaż wiesz ile pieniędzy chcesz, czy po prostu możesz wydać? Obiektywy które wymieniłeś to zupełnie inny przedział cenowy:

Nikon AF-S DX VR 55-200mm F/4-5.6G IF-ED - ok. 800zł
    Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OS HSM - ok. 1800zł
    Sigma APO 50-150 mm F2.8 II EX DC HSM - ok. 2200zł

może ustal sobie jakiś próg cenowy i wyszukaj jak najlepsze szkło w danym "przedziale" ??
    może wówczas będzie prościej

pozrawiam,
    tomek,

Domyślnie

próg cenowy wyznacza jasna sigma, czyli okolice 2000
    a co pstrykam jest tu tylko prosze nie wypowiadać się o moich fotkach bo wiem że nie robie nic szczególnego, poprostu robie bo lubie
    fakt że taki obiektyw poszeżyl by pole manewru, mimo wszystko amatorem bylem jestem i pozostane, tyle że będę robil zdjęcia lepszym szklem

a, i dodam jeszcze ten AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED
    to wszystko co mi przyszło do głowy, a różnice takie ponieważ nie wiem czy lepiej wydać 800 na nikora czy mierzyc wyżej (i dalej)...
    koniecznie z wlasnym silnikiem żeby był AF
    Ostatnio edytowane przez pawlusz ; 11-12-2007 o 09:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomas85 Zobacz posta

może ustal sobie jakiś próg cenowy i wyszukaj jak najlepsze szkło w danym "przedziale" ??
    może wówczas będzie prościej
    mniej więcej to robie, najlepsze szkło do 2000, tylko tyle, bez specjalizacji

Domyślnie

Z tego co widze pstrykasz różne zdjecia, w tym krajobrazy...
    A wiec powinienies posiadac takze cos szerokiego.
    Pierwsze dwie pozycje, ktore wypisales to raczej teleobiektywy. A wiec oprocz takiego szkla musisz miec tez cos co pokryje Ci zakres od powiedzmy 18mm do 50(70)...
    Trzecie szklo to takie wash ang go, czyli dwa w jednym....
    Od Ciebie zalezy czy potrzebujesz jasniejszego spacer+zooma, cze jednak bardziej przyda Ci sie jasne tele... I nikt za Ciebie na to pytanie nie odpowie.
    A moze w ogole nie potrzebujesz teleobiektywu i starczy Ci tylko cos w stylu np. tamrona 17=50 f2.8 ?

Domyślnie

mam juz KITowy 18-55, a tamronów z silnikiem nie ma

Domyślnie

Ale jest fana sigma 18-50/2.8 i nieco mniej fajna 17-70/2.8-4.5. Ta druga pozwala tez robic fotki tzw pseudomakro (odwzorowanie 1:2.3).

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów