Close

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 153

Wątek: D40 czy D40x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    Irek6311 problem polega na tym że jak na razie to sprzęt cie przerasta a najsłabszym ogniwem jest fotograf...
    Lepiej tak niż jabym Ograniczenia sprzętowe miał ,
    wiem że mam braki w Fotografi ale to szybko zmienie (lubie wyzwania i nigdy sie nie-poddaje) ,
    im cos gorzej mi wychodzi tym bardziej sie do pracy przykładam ... Fotografia to ostatnio moja Obsesja
    3 forum już zaliczam by dobić wiedzy do łebka ... bylem styków nie popalił

Domyślnie

To skup się na czytaniu i pytaniu zamiast na wydawaniu sądów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Dobre podsumowanie!!
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Ad. 1. Mam Sigmę 30/1.4, która nie jest na śrubokręt - nie będę pokazywał sampli z niej, ale ostrością dorównują bez problemu 60/2.8, który jest przeraźliwie ostry. A zaraz wygrzebię Ci sampla z taniego 18-70 Za karę
    Ad. 2. A od kiedy D200 cokolwiek przepala ? Mam zdecydowaną większość zdjęć naświetlonych poprawnie pryz pomiarze matrycowym (oczywiście wprowadzam odpowiednie ekspozycje, ale tylko w skrajnych warunkach). Nie rozpowszechniaj nieprawdziwych informacji.

Sigme akurat posiadam i nie uważam aby to było tanie szkło . Poza tym cena 60 jest identyczna - więc jakby nie patrzeć przykład chybiony - szkła należą do wyższej półki i biją 18-70... nie napisałem nic o świadomym przepalaniu D200... napisałem tylko że D200 ma mniejszy zakres tonalny w jpg niż D40X i tyle... podam przykład, chociaż i tak wiem że kto jak kto ale Ty na pewno czytałeś ich test

http://www.imaging-resource.com/PROD...40XIMATEST.HTM

Pozdrawiam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Sądow czy Osądów nie prowadze ... miewam Wizje
    ale skoro żle popisałem na "Szanownym Forum Nikona" to ok Zamilkne
    Pytań mam mase ... narazie Paa
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 09-12-2007 o 22:33

Boguszch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goorall Zobacz posta
    To jak juz wiesz że potrzebujesz matrycy 10 - bierz D80...
    D80 odpada ze względu na cenę.
    Poza tym, jako amator, nie widzę sensu inwestowania w taki sprzęt. Może z czasem...
    Wybrałem (a raczej dopiero chcę wybrać) D40 lub D40x ze względu na to, że przy rozsądnej dla mnie cenie, sprzęcik ten daje niezłą jakość fotek a przy tym ma fajne (zgrabne) gabaryty i daje na pewno większe możliwości "pobawienia" się fotografią niż kompakty.
    A że "bawię" się czasem w większe powiększenia to bardziej "ciągnie" mnie w stronę D40x...
    D40x daje chyba też większe możliwości rozwoju poprzez możliwość dokupienia w przyszłości lepszej optyki.
    Poza tym, tak sobie myślę, że to jednak nowszy model... i chyba warto dołożyć te 450zł ??
    Ostatnio edytowane przez Boguszch ; 09-12-2007 o 23:42

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Jeżeli już wcześniej pracowałeś z lustrami to ja zainwestowałbym w D70s, lub jeśli pozwalają ci na to fundusze to D80. Po prostu większe możliwości. I nie mówię tu o silniku AF bo jeśli bawiłeś się zenitami to manualne ostrzenie nie jest ci obce. Mówię tu o takich "bajerach" jak gniazda syncro itp. A wielkość matrycy w D40x IMHO jest zwykłym chłitem marketingowym. Bo żeby wykorzystać możliwości kadrowania z 10mpix to trzeba by mieć podpięte dobre szkiełko które ma małe aberracje, dystorsje itp. a z reguły jeśli już ktoś inwestuje w dobre szkła to ma trochę lepszą puszkę bo potrzebuje od aparatu rzeczy których nie ma D40/x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boguszch Zobacz posta
    D80 odpada ze względu na cenę.
    Poza tym, jako amator, nie widzę sensu inwestowania w taki sprzęt...

....A że "bawię" się czasem w większe powiększenia to bardziej "ciągnie" mnie w stronę D40x...
    D40x daje chyba też większe możliwości rozwoju poprzez możliwość dokupienia w przyszłości lepszej optyki.
    Poza tym, tak sobie myślę, że to jednak nowszy model... i chyba warto dołożyć te 450zł ??
    Takie małe sprzeczności... nie chcesz inwestować w d80, bo za duża kasa i amator... D40x chcesz, bo amator i niby większe możliwości - dokupisz lepszą optykę niż do d40... Zapomnij o tym - obydwa są jednakowo okrojone i z żadnym z nich nie zaszalejesz (dzisiaj). Te "lepsze szkła" kosztują odpowiednio. Przypuszczam, że zanim będziesz mógł je kupić to Twoje d40(x) już dawno będzie zezłomowane... chcesz d40x i na siłę szukasz argumentów na potwierdzenie swego "chcenia". Jak Cię na niego stać, to przestań kombinować i go kup. Uważasz, że koniecznie jest Ci potrzebna większa i nowsza matryca i kilka innych pierdołek i jeśli jest to dla Ciebie warte te 400-500zł, to nad czym się zastanawiasz? Kupuj, i tyle...
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

HappySeven
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    Jeżeli już wcześniej pracowałeś z lustrami to ja [COLOR="Red"]zainwestowałbym w D70s, lub jeśli pozwalają ci na to fundusze to D80. Po prostu większe możliwości. I nie mówię tu o silniku AF bo jeśli bawiłeś się zenitami to manualne ostrzenie nie jest ci obce. Mówię tu o takich "bajerach" jak gniazda syncro itp. A wielkość matrycy w D40x IMHO jest zwykłym chłitem marketingowym. Bo żeby wykorzystać możliwości kadrowania z 10mpix to trzeba by mieć podpięte dobre szkiełko które ma małe aberracje, dystorsje itp. a z reguły jeśli już ktoś inwestuje w dobre szkła to ma trochę lepszą puszkę bo potrzebuje od aparatu rzeczy których nie ma D40/x
    Zainwestowałbym w D70s..... no proszę Cię po co ma chłopak kupować zabytek ???

D40X jest zwykłym chitem marketingowym... kurde tylko dlaczego ten chit robi lepsze foty w JPG niż D80

Powiem tak... kup sobie D40X nie będziesz żałował to mogę Ci zagwarantować naprawdę fajny sprzęcik a jesli będziesz chciał sie potem przesiaść na coś lepszego to lepiej poczekać uzbierać i kupić sobie D200 lub D300 !!!! Moim zdaniem to D80 jest... bo znajduje sie pomiędzy D40X a D200 pierwszym aparatem który naprawdę coś potrafi
    D80 ma parę bajerów a według mnie nie zasługuje to na to aby sie nim zachwycać !!!!

Mam D40X i 18-200VR oraz SB800 i troszkę sie nim jeszcze pobawię i na wiosnę następnym aparatem który kupie będzie D300 + 24-70 f/2.8 oraz 70-200VR f/2.8 !!! Wogóle nie myślę o D80 bo według mnie " szału nie robi "

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez HappySeven ; 10-12-2007 o 12:04

Domyślnie

Faktycznie d40x robi szał Jak czytam, że d40x rozwala d80 bo robi lepsze JPG to dostaję ataku śmiechu. Faktycznie to ważki argument za, lub przeciwko zakupowi konkretnego lustra

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów