Close

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 153

Wątek: D40 czy D40x

Domyślnie

Dlatego polecam Ci kompakt za 2000 jeżeli tak twierdzisz. Ten Panasonic co masz jest w sam raz dla Ciebie. Ale mam dziwne wrażenie, że to kolejna osoba na forum lubiąca nas prowokować.

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=43288
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Jak na takie wymagania, to trochę nędzne body wybrałeś. Tak się składa, że z mojego d50 idą foty na platakty, ulotki, do katalogów i całej masy innych wydawnictw. Fotki są robione masą szkieł, od N18-55 i N17-80 na n85/1.4 skończywszy. To, o czym piszesz to czysty onanizm, nic więcej.

[edit]
    Marcin, znowu byłeś szybszy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Jak na takie wymagania, to trochę nędzne body wybrałeś. Tak się składa, że z mojego d50 idą foty na platakty, ulotki, do katalogów i całej masy innych wydawnictw. Fotki są robione masą szkieł, od N18-55 i N17-80 na n85/1.4 skończywszy. To, o czym piszesz to czysty onanizm, nic więcej.
    Body wybrałem takie na jakie mnie obecnie stać finansowo , odnośnie szkiełek to dopiero rozeznanie robie i zdania na ten temat wyrobionego nie mam ... może dla testu kupie 50mm stałoogniskowe szkiełko za 350zl .

Cool d 50

d50 minimun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Body wybrałem takie na jakie mnie obecnie stać finansowo ,
    Kolego, nie zrozumiałes chyba aluzji Xathloca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boguszch Zobacz posta
    Na początek witam wszystkich ciepło w tą ponurą niedzielę
    Śledzę uważnie ten wątek bo właśnie jestem przed zakupem któregoś z tych modeli.
    Będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa (do tej pory była Minolta Dynax 2xi)
    Powiem tak. Mój wybór skłania się raczej w stronę D40x. Co prawda nieźle "zamącił" mi w głowie kolega goorall, jednak HappySeven uspokoił i utwierdził w moim przekonaniu
    Różnica cenowa też już nie jest taka duża...(u mnie ok.400zł)
    Często robię duże powiększenia i chyba przyda się lepsza matryca...?
    To jak juz wiesz że potrzebujesz matrycy 10 - bierz D80...Ze szkłami na śrubę osiagniesz dużo lepsze rezultaty niż na "tanich" szkłach AF-S ( na 70 - 200 w pełni dopiero docenisz matryce ) ...Przy tym lepszy wizjer, obsługa itd Co prawda D40X ma jedną niezaprzeczalną zaletę ( wspomniałem juz o tym ) którą bije D80 i D200...Na jpg nie przepali tak zdjecia przy złej ekspozycji ...na rawie zakres tonalny jest prównywalny no ale jpg - czyli obstawiam 99% zdjeć "początkującego" - naprawde robi wrażenie...Na mnie zrobił w każdym razie chociaż i tak niewiele pomogło temu modelowi - wymieniony na lepszy model

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goorall Zobacz posta
    To jak juz wiesz że potrzebujesz matrycy 10 - bierz D80...Ze szkłami na śrubę osiagniesz dużo lepsze rezultaty niż na "tanich" szkłach AF-S ( na 70 - 200 w pełni dopiero docenisz matryce ) ...Przy tym lepszy wizjer, obsługa itd Co prawda D40X ma jedną niezaprzeczalną zaletę ( wspomniałem juz o tym ) którą bije D80 i D200...Na jpg nie przepali tak zdjecia przy złej ekspozycji ...na rawie zakres tonalny jest prównywalny no ale jpg - czyli obstawiam 99% zdjeć "początkującego" - naprawde robi wrażenie...Na mnie zrobił w każdym razie chociaż i tak niewiele pomogło temu modelowi - wymieniony na lepszy model
    Ad. 1. Mam Sigmę 30/1.4, która nie jest na śrubokręt - nie będę pokazywał sampli z niej, ale ostrością dorównują bez problemu 60/2.8, który jest przeraźliwie ostry. A zaraz wygrzebię Ci sampla z taniego 18-70 Za karę
    Ad. 2. A od kiedy D200 cokolwiek przepala ? Mam zdecydowaną większość zdjęć naświetlonych poprawnie pryz pomiarze matrycowym (oczywiście wprowadzam odpowiednie ekspozycje, ale tylko w skrajnych warunkach). Nie rozpowszechniaj nieprawdziwych informacji.

Domyślnie

Dwa przykłady - zdjęcia z ręki, bez jakichś fajerwerków.

18-70 resize (Nikon D80)

18-70 crop

60/2.8 resize

60/2.8 crop (mydlący, szumiący Nikon D200)

Domyślnie

To i ja dorzuce jeszcze dwa cropy z 18-70 (jpg prosto z puszki):

Domyślnie

60/2.8 az po oczach kuje

Irek6311 problem polega na tym że jak na razie to sprzęt cie przerasta a najsłabszym ogniwem jest fotograf...

Pozdroo
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów