Close

Strona 20 z 371 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tobiks Zobacz posta
    1. aktywne narozniki: wystarczy ruch myszki w konkretnie przypisany naroznik i... albo pojawiają mi sie wszystkie otwarte okna albo pokazuje mi sie pulpit,[...]
    jak mam czasem nieprzyjemnosc pracy na windzie, to strasznie mi tego brakuje[...]
    Bo sie do tego przyzwyczailes -- dlatego Ci tego brakuje. Ja jakos nie mam takiej potrzeby. Chce sie przelaczyc z Shopa do Id -- Alt Tab i jestem.

2. chociazby oznaczanie kolorami - byc moze Stig pracuje zawsze nad jednym projektem i dopiero po zakonczeniu zabiera sie za inny ale zycie wiekszosci nie jest takie kolorowe
    Wspominalem juz wczesniej, ze pracuje czasami nad 3, czy 4 projektami jednoczesnie. Znaczy -- tego samego dnia skladam miesiecznik, plakat i np. kalendarz. Mam katalog projekty, w ktorym siedza podkatalogi o nazwach firm (klientow). Nie potrzebuje sobie tego kolorowac, bo czytac potrafie. Zamkniecie jednego projektu i zabranie sie za drugi, to nie jest taka blyskawica, zeby az trzeba bylo sobie kolorowac katalogi, zeby szybko w nie trafic.
    Poza tym, w Windowsie tez mozesz zmienic sobie ikonke folderu, a co za tym idzie -- rowniez i kolor.

3. jest jeszcze coś... powiązania miedzy programami ktore są tez ogromnym ulatwieniem:
    mam address book w ktorym powpisywalem sobie adresy telefony itp. i teraz:
    -chce wyslac maila - działa autouzupelnianie, nie tylko wpisując adres e-mail, oczywiscie mozna wpisac imie itp.
    No cos podobnego? Dziala autouzupelnianie? No jak to moze byc, ze u Ciebie dziala, a u mnie... tez dziala..?

-chce wyslac sms-a przez widgeta ktory mam w "drugiej warstwie" czyli dashboard, nie szukam wtedy nimeru tylko wybieram sobie osobe z listy a program wie ktore to numery komorek a ktore nie bo są odpowiednie pola w address booku do wpisywania
    Oj ja Cie krece... Wyobraz sobie, ze w mojej Mirandzie tez to tak wlasnie dziala...

4. spotlight! - nie wiem jak mozna z niego nie korzystac, jest blyskawiczny i przydatny fotografom tez... przeszukuje on metadaty fotek rowniez, więc o ile opisujesz fotki (a jako profesjonalista, lub doswiadczony fotograf raczej mysle ze opisujesz-ja opisuję
    Opisuje. Wyszukanie np. portretu Clinta Eastwooda w archiwum ponad 80 plyt DVD zajmuje mi... jakies 3 sekundy. A to akurat plik nie opisany, bo zdjecie nie moje.

w dodtaku przesuzkiwanie w mailach, pdf-ach itp. raczej nie wydaje mi sie zeby bylo pomocniejsze narzędzie... chyba ze znasz wszystkie maile i pdf-y na pamięć i do tego stukture wszystkich katalogow na kompie wraz z zawartoscią... no to przepraszam.
    Dobrze, ze przeprosiles... Strukture katalogow to znam jak wlasna kieszen. Nawet teraz siedzac w firmie przy innym PC, moge Ci podac strukture katalogowa dwoch dyskow peceta domowego. Porzadek i logika, to podstawa w kazdej pracy. Podfoldery w programie pocztowym tez przeciez do czegos sluza. Filtry i makra -- takze.

Wypisujecie te ochy i achy, jakbyscie dopiero pierwszy raz sie z tym spotkali... Ja takich czy podobnych rzeczy uzywam (lub moge uzywac) od lat. Wystarczy sie po prostu zainteresowac tym, co sie ma do dyspozycji -- zycie bedzie latwiejsze.

Reasumujac. Kolejne (a raczej znowu te same) wodotryski, ktore sa takze w Windows, lub w Windows takze mozna ich uzywac. I znowu *******y, kolorwe ikonki, autouzupelnianie, narozniki . Kryste! MI O PRACE CHODZI, A NIE O KOLOROWANIE IKONEK CZY WYSYLANIE SMSow!
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ostatni raz coś napiszę w tym wątku. Widzę pewną manierę użytkowników Mac'a. Przedstawiają oni ten komputer jako prosty w obsłudze, bez konieczności znajomości czegokolwiek, posiadający eleganckie wodotryski. I jednocześnie "pro" (?). Wcześniej uwidoczniłem pewne mity i nie będę powtarzał. Obecnie to samo co na Apple można zrobić na PC. Czasem dużo więcej. Bo jest dużo więcej programów, także freeware. Wyszukiwanie zdjęć wg danych (EXEIF, IPCT, Comment) - np. w darmowym IrfanView. Total Commander - rozbudowany menadżer plików pozwalający na szerokie spektrum operacji. Fakt, że goły Windows nie ma takich udogodnień. Można też mieć zastrzeżenia np. do rejestru, częste instalacje różnego oprogramowania zamulają rejestr co ma pewien wpływ na wydajność systemu. Trzeba też defragmentować twarde dyski. Winda ma wiele wad. Ma też jednak zaletę, że można sobie dowolnie skonfigurować maszynę (dobrać procesor, płytę, pamięci, dyski, napędy wynienne itp.) i zawsze są sterowniki plus dodatkowe oprogramowanie. Obecnie minęły czasy, kiedy w Windzie często pojawiał się "Blue Screen Of Death". A jeśli ktoś nie lubi M$ to może skorzystać z Linuxa. Przy odpowiednim doświadczeniu i wiedzy i organizacji można tak używać PC, że wspaniałe dodatki, dostępne w MacOS bedą zbędne. Kiedyś fanatycy wykazywali wyższość sprzętową "jabłuszek", teraz pozostał im system operacyjny.
    Ważne jak się wykorzystuje komputer, co się uzyska. Licytowanie o wyższości nie ma sensu - to jest narzędzie.
    A dobry fachman zrobi coś również na PC. Laikowi nawet Mac Pro i najlepszy MacOS nie pomoże.

Domyślnie

Unix i shell - to daje przepotezne mozliwosci jesli umie sie to wykorzystac. Korzystam z open sourcowych aplikacji, ktorych brakuje na Windows. Takie aplikacje oferuja mozliwosci za ktore na platformie Windowsowej trzeba placic czesto niemale pieniadze.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez userpablito Zobacz posta
    Unix i shell - to daje przepotezne mozliwosci jesli umie sie to wykorzystac. Korzystam z open sourcowych aplikacji, ktorych brakuje na Windows.
    Wskaż te aplikacje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Wskaż te aplikacje.
    http://www.freebsd.org/ports/categories-grouped.html

A w zasadzie to:
    http://sourceforge.net/
    Ostatnio edytowane przez userpablito ; 19-11-2007 o 12:38

Domyślnie

dyskusja między Stigiem a Tobiksem przypomina mi boje w temacie, który kiedyś był mi bliższy - a mianowicie spory na grupie pl.rec.gps.
    Osoby zorientowane w temacie wiedzą, że szczytem szczytów w nawigacji samochodowej są układy dedykowane i wbudowane w pojazd (działają bez instalacji od razu po zajęciu miejsca w fotelu kierowcy, często powiązane są z poza-gps-wymi układami pomiarowymi - prędkościomierz, licznik kilometrów, estetycznie dopasowane do wnętrza i dzięki ukierunkowaniu na jedną funkcję, zamkniętej konstrukcji sprzętowo-programowo-mapowej można z nich korzystać jak z innych układów pojazdu - po prostu działają bez gnębienia kierowcy swoimi problemami). Niżej stoją samodzielne urządzenia dedykowane tylko do nawigacji. Najwyższy poziom zaaferowania wprowadza natomiast trzecia grupa - urządzenia PDA, które ktoś wyposażył w odbiornik GPS i oprogramowanie mapowe (kłopotliwe przy wsiadaniu i wysiadaniu, z racji przeznaczenia też do innych funkcji odległe od wygody i ergonomii rozwiązań dedykowanych, niższa stabilność ze względu na oparcie o system operacyjny służący też innym celom).
    Różne względy w Polsce (cena rozwiązań dedykowanych vs. dostępność rozwiązań PDA, braki map dla nawigacji wbudowanej vs. lepsza oferta programów mapowych dla PDA, włączając w to aspekt pirackiego pochodzenia sporej części map dla PDA) sprawiły, że rozwiązanie ostatnie zyskało zdecydowaną przewagę popularności.

Do czego zmierzam...?
    Zawsze bawiły mnie dyskusje zapaleńców różnych palmtopów, którzy mimo podnoszenia wspomnianych ( i niekwestionowanych! nawet przez nich!) przewag rozwiązań dedykowanych na końcu i tak potrafili dodać: "ale na moim PDA mogę obejrzeć film, zagrać w grę i poszperać w internecie..."
    Stwierdzenia same w sobie prawdziwe, ale w temacie samej nawigacji niewiele wnoszące.

W tym wątku dość wcześnie rozprawiono się z mitem sprzętowej przewagi Apple. W takim razie została wersja przewagi programowej. Tylko, jak zauważył Stig, na forum bądź co bądź fotograficznym nikt jakoś nie podniósł atutów Maca w tej dziedzinie. Nikt nawet nie zmiażdżył peceta jakimś argumentem z zakresu DTP, grafiki, składu, które to dziedziny powinny stanowić (chociażby historycznie) niezdobyte okopy Mac OS. Dziś na tych samych maszynach (sprzętowo) działają te same programy (cały pakiet CS) z całkiem podobnym rezultatem. Przywoływanie jako argumentów różnych dodatków systemowych, widżetów, aktywnych narożników i systemowych książek adresowych jest pewnie i słuszne - szczególnie jeśli ktoś się do nich przyzwyczaił. Tyle tylko, że to jest przyzwyczajenie a nie atut. Na PC też można korzystać z takich narzędzi i się do nich przyzwyczaić...

Inna sprawa, że nawet te ułatwienia mnie specjalnie nie przekonują... Jak to ktoś kiedyś napisał: "ChiWriter był bardzo dobrym edytorem tekstu i żadne psy w nim dupami nie szczekały".

Domyślnie

jak offtop to offtop

dużo racji pomijając że renomowany pocket VGA wycina te wszystkie kiepściuchne nawet najdroższe dedykowane nawigatory na odległość z pracą stabilną niczym głaz sprzed wieków, z wypasionym aktywnym uchwytem i węgierskio-izraelskim przebojem oprogramowania
    wbudowane szmatławce wycina bo jeszcze nikt nie wkłada do car-build navigation tak wypasionej grafiki, dopiero teraz zaczynają . Z racji, że są to systemy zamknięte nawet pozycji kamer nie można wgrać, na drzewo ))
    no i na pda można na nim inne rzeczy robić )))))

zawsze bawią mnie konkluzje niezorientowanych w temacie cichych czytelników pl.rec.gps

ps. wbudowane nawigacje zaczną być rozsądne gdy zaoferują wspólne ujednolicone środowisko z możliwością ingerencji (pomimo względów bezpieczeństwa)
    I TO JEST RÓŻNICA POMIĘDZY SYSTEMEM ZAMKNIĘTYM i OTWARTYM
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 19-11-2007 o 13:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    I TO JEST RÓŻNICA POMIĘDZY SYSTEMEM ZAMKNIĘTYM i OTWARTYM
    a prpopos: moze topic by sie przydalo zamknac? wlasciwie to podsumowując najwazniejsze jest to ze mamy czasy gdzie polki w sklepach są pełne a nie puste i można przebierać i wybierać do woli, dla każdego coś dobrego!
    D300s, D800, N80-200 f/2.8, N50 f/1.8; T17-55 f/2.8, SB900, Samyang 24 T1.5, Samyang 85 T1.5
    | tobiks flickR

Domyślnie

Tak na szybko nawet na PC nie kazdy chce winde, wiec pozostaje np. Linux lecz do obrobki fotek to takie niespecjalne rozwiazanie w zastosowaniach pro (wiem wiem nawet filmy na tym robia w studiach filmowych - cinepaint) brak wywolywaczy rawow PS itp. brak jakiegos wygodnego programu do wypalaniu p[oazu slajdow na DVD itp. (moze sie cos zmienilo w tej kwestii). Na macu mamy Unixopodobny system + duza baze programow graficznych czyli. conwertery rawow PS itp. oraz zalety Unixowosci.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

Zaintrygowany Waszymi dywagacjami w tym wątku, podreptałem sobie wczoraj do iSpota pooglądać te cuda, jako że posiadam tylko starszawego PC ( Dell co prawda, ale tylko p4 ).
    Pierwsze wrażenie - fajne toto! Bardzo zgrabne, przyjemny design, mało miejsca zajmuje, obsługa faktycznie
    intuicyjna. Czy lepsza - nie wydaje mi się, bardzo podobna, ale niewątpliwie przejrzysta. Sympatycznie byłoby mieć taki na biurku. Wkurza tylko błyszczący ekran, i w ogóle wydaje się on dość przeciętny w sensie jakości obrazu, ale może to kwestia aktualnych nastawów.
    Teraz rzut oka na ceny, a tam - SZOK. Najtańszy iMac ( Core 2 Duo 2GHz, 1GB RAM, HDD 250GB, ekran 20", nie widzę nigdzie nagrywarki ) 5299zł!
    zamiana pamięci na 4GB - 3399zł! zamiana dysku na 500GB - 649zł!

Tymczasem naprzeciwko w Vobisie - Core 2 Quad 2,4GHz, 2GB RAM, HDD 400GB, grafika 256MB, DVD itd, preinstalowany Vista HP PL - 3499! bez monitora, fakt, ale za różnicę w cenie podstawowej konfiguracji spokojnie kupię coś typu EIZO 1931 lub NEC 1990SXi

nie wiem co takiego jest w Mac'u, ale musiałoby być bardzo wiele, żeby usprawiedliwić taką różnicę. Szkoda, bo pudełko naprawdę mi się podoba.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 20 z 371 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów