Close

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 129

Wątek: 18-70 vs 18-200

Domyślnie

Dzięki, doszedłem do wniosku, że skoro mało strzelam na długich ogniskowych to odłoże zakup 18-200 do czasu kiedy nadejdzie czas na długiego zooma. Różnica w cenie między np 70-300 a 18-200 jest mała, wtedy go kupię, na razie kupię lampę, stałkę 24 lub Sigmę 10-20. Zależy co dorwę w jakiejś fajnej cenie
    D80 + N18-70 + 55-200 + N50/1.8 + T12-24/4 + Sb600 + dylematy

Domyślnie

To ja tez cos dodam od siebie. Ja zaczynalem od 18-70 i tak sie bujalem przez prawie dwa lata. Po czym przyszedl czas na "rozwijanie sie" wiec zaczalem szukac stalek. 35mm zagoscila jako pierwsza (miod malina obiektyw), potem 85mm, ktora tez jest fajna, ale nie az tak uniwersalna jak 35mm. Teraz mysle, zeby jeszcze w srodek 50mm wrzucic a po przeczytaniu tego i innych watkow zaczalem sie zastanawiac nad 18-200, jako wlasnie taki uniwersalny spacerniak. Czesto chodze z aparatem od tak i na razie nosze tylko 35mm, czasem do tego jeszcze 85mm, ale mysle, ze jakbym mial 18-200 to na takie noszenie aparatu na codzien bralbym wlasnie to szklo.

Domyślnie

Jeśli lubisz stałki (kup 50mm mam 1.8 i powiem Ci że plastyka tego szkła mnie zachwyca) to 18-200 jest dla nich świetnym uzupełnieniem.
    D80 + N18-70 + 55-200 + N50/1.8 + T12-24/4 + Sb600 + dylematy

Domyślnie

@Piter, jeśli dzieciaki na awatarze są Twoje, to za moment ze stałką nie uradzisz U mnie to był główny powód zakupu 18-200. To naprawdę uniwersalny spacerniak. Nie polecę tego szkła do zdjęć reklamowych ale w codziennym foceniu przydaje się bardzo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    @Piter, jeśli dzieciaki na awatarze są Twoje, to za moment ze stałką nie uradzisz U mnie to był główny powód zakupu 18-200. To naprawdę uniwersalny spacerniak. Nie polecę tego szkła do zdjęć reklamowych ale w codziennym foceniu przydaje się bardzo.
    Hehe... czyli moje przemyslenia sie potwierdzaja Na razie poki sa male to trzaskam im fotki 35mm i 85mm, bo dopiero co zaczynaja raczkowac, a w mieszkaniu jasne szklo to skarb. A przyszlosciowo myslac zastanawiam sie nad 18-200 i jak wyjdziemy na spacer to przy takim zakresie nawet z lawki nie bede musial sie ruszac, zeby je zlapac, a poki go nie nabede to bede je lapal kitem

Domyślnie

@Piter, jeśli dzieciaki na awatarze są Twoje, to za moment ze stałką nie uradzisz .
    No nie do końca tak musi być. Mając lepsze światło, np F2.8 możesz używać krótszych czasów, wpuszczając tyle samo światła, krótsze czasy to lepsze zamrożenie ruchu dzieci. Mam dwójkę brykających chłopaków i 35/2, 50/1.8 sprawdzają się idealnie tam gdzie jest mało światła. Lampa błyskowa nie załatwi czasem pewnych sytuacji.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    przy takim zakresie nawet z lawki nie bede musial sie ruszac, zeby je zlapac
    zastanów się nad tym co piszesz nie odbieram tego dosłownie ale Piotr ma wiele racji pisząc o skróceniu ekspozycji dzięki "większej dziurze". Dzieciaki są ruchliwe więc VR Ci nie tyle pomoże ile mozliwość zastoswania krótszego czasu a jeśli się przełamiesz i jednak trochę popracujesz na nogach uzyskasz ciekwasze kadry.
    18-200 z pewnością przyda Ci się na rodzinnej wycieczce gdy nie będzie warunków na zmianę szkieł, mając już jednak 18-70 zrezygnowałbym z zamiany na spacerzooma.Tą różnicę lepiej dołóż do nowej puszki lub jasnej stałki

Domyślnie

Opierając na własnych doświadczeniach kompletnie się z Wami nie zgodzę. Fociłęm rodzinkę różnymi szkłami i nie o jasność mi chodzi. Dla mnie liczy się ZAKRES ogniskowych. Stałka jest fajna, rysuje pięknie, ale ma jedną wadę. Jak idę na spacer z dziećmi to nastawiam się na fotki sytuacyjne. Nie mam czasu na podbieganie czy odbieganie, bo to są ujęcia niepowtarzalne. Dlatego uważam, że KIT niewiele pomoże. Używałem również 24-120VR i też doszedłem do wniosku, że jest mało spacerowy.
    Jeżeli natomiast idę podczas urlopu na plażę z konkretnym zamiarem zrobienia zdjęć do albumu pt. "dzieci na plaży podczas urlopu xxxx.xx", to zdecydowanie chętniej wezmę stałkę.

Domyślnie

Opierając na własnych doświadczeniach kompletnie się z Wami nie zgodzę. ...
    Chyba się do końca nie rozumiemy. Aby zamrozić ruch dziecka, potrzeba czasów minimum 1/125, czasami krócej. Nie ma problemów z osiąganiem takich czasów na zewnątrz na zoomach. "Schody" zaczynają się we wnętrzach, tam głównie warto mieć lepsze światło do fotografowania dzieci. Co do fotografii sytuacyjnych, to wszystko zależy od sytuacji. Generalnie, osobiście wolę robić stałką, ze względu na kontrast i kolor, ale swoboda dużego zooma, jest niepodważalna, zwłaszcza kiedy jest on również dobrej jakości.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

No to faktycznie mówimy o czyś zupełnie innym
    Mnie chodzi o wygodę i możliwości zooma, VR ma dla mnie w tym przypadku zupełnie inne znaczenie. Pozwala mi bezstresowo zrobić zdjęcie przy 200mm z czasem 1/80 (nie zgodzę się, że 1/125 to minimum, to zależy od sytuacji). Cały czas również mówię o zdjęciach na zewnątrz.
    Wewnątrz używam T17-50/2.8 , nie mam stałki na 30, 35mm i chwilowo mam inne priorytety zakupowe, a 50mm najzwyczajniej mi nie pasuje. Z kolei 85mm to do fotografowania dzieci zdecydowanie za wąsko.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów