Close

Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 152324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 262

Domyślnie

z ciekawości patrząc dalej
    duży semi-PRO w fazie schodzącej (bo nie schyłkowej)
    Optical-type fixed eye-level pentaprism
    • Built-in diopter adjustment (-2 to +1m-1)
    • Eyepoint: 19.5 mm (at -1.0m-1)
    • Frame coverage 95%
    • Viewfinder magnification approx 0.94x with 50 mm f/1.4 lens
    nowy przedmiot pożądania
    • Optical-type fixed eye-level pentaprism
    • Built-in diopter adjustment (-2 to +1m-1)
    • Eyepoint: 19.5 mm (at -1.0m-1)
    • Frame coverage 100%
    • Viewfinder magnification approx 0.94x with 50 mm f/1.4 lens
    nowy PRO duża klata
    Optical-type fixed eye-level pentaprism
    • Built-in diopter adjustment (-3 to +1m-1)
    • Eyepoint: 18 mm (at -1.0m-1)
    • Focusing screen: Type B BriteView Clear Matte VI screen
    • Frame coverage 100%
    • Viewfinder magnification approx 0.7x with 50 mm f/1.4 lens
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 31-10-2007 o 22:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    duży z kiepskim meterem
    hmmm z tego co wiem to d40x ma ten sam algorytm pomiaru matrycowego co w d80
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Bije mi tu lekką utopią. D40 ma bardzo dobry wizjer, znacznie lepszy niż D50, co najmniej taki sam jak D80. Lepiej w MF pracować na D40, niż na D50 uwież mi, sprawdzałem.
    Jaką utopią? Na D50 nie trzeba pracować na MF. Można pracować na AF z Nikkorem 85/1.8 i wtedy nawet słabszy wizjer to nie taka wada, nadaje się własnie do łapania kadru (zresztą do tego się nadaje w obu z tych body, podobnie jak w większosci cyfraków z cropem).

Co do utopii - bo nie wiem czy dobrze złapałem. Wydaje mi się, że daje rady domyslając się, że wybór powinien paść na coś z podobnej półki cenowej. Dlatego polecałem D50 zamiast D40 i wymieniałem szkła które są w zasięgu cenowym większości amatorów po jakims czasie oszczędzania. Utopia to by było polecanie do portretu zamiast D40 - body D3 z 85/1.4. A ja polecam D50 i mozlwośc dokupienia kiedyś 85/1.8.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    duży semi-PRO lekko mydlany (...)
    Żarty żartami, ale już wystarczy ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Co do utopii - bo nie wiem czy dobrze złapałem. Wydaje mi się, że daje rady domyslając się, że wybór powinien paść na coś z podobnej półki cenowej. Dlatego polecałem D50 zamiast D40 i wymieniałem szkła które są w zasięgu cenowym większości amatorów po jakims czasie oszczędzania. Utopia to by było polecanie do portretu zamiast D40 - body D3 z 85/1.4. A ja polecam D50 i mozlwośc dokupienia kiedyś 85/1.8.
    Jacek - a może problem w tym, że wiele osób, które wypowiada się w tym wątku, nie chce 85/1.8 do portretu ... Może 55-200 lub kit ma robić również za szkło portretowe. Rozumiem to, jeżeli chodzi o względy finansowe, ale zupełnie nie rozumiem, jeżeli chodzi o ostateczny produkt, którym jest zdjęcie - jasne obiektywy dają nie tylko przewagę w krótkich czasach, małej GO, ale też pozwalają na generowanie (zwykle) pięknych obrazków o dobrej kolorystyce, kontraście, jakości, z możliwością łatwiejszego rejestrowania świetła zastanym, itd. Wg mnie to powinno być właśnie kryterium przy robieniu dalekosiężnych planów zakupowo-rozwojowych - chcę mieć dobrą jakość - nie tylko taką, co daje mi przejście na większa matrycę niż w hybrydzie, ale taką, jaką dają mi dobre obiektywy. Uważam, że skok jakościowy jest tutaj porównywalny do tego przy zakupie samej lustrzanki przez posiadacza aparatu kompaktowego.

A dlaczego tak piszę, choć sam robię często zdjęcia dzieciom, rodzinie, podczas wyjść do restauracji i na spacer ? Choć tematyka jest niby amatorska, podchodzę do tego poważniej - chcę, aby te zdjęcia były jak najlepsze i dlatego oprócz oglądania prac innych, rozwijania się, itd., inwestuję również w sprzęt, bo niestety gównianym zoomem nie zrobię tego, co kilkoma stałkami. Jak robię zdjęcia kilkumiesięcznym dzieciakom, to chcę zrobić im w świetle zastanym tak, aby wszyscy podczas oglądania rozpływali się w achach i ochach patrzą na dzieciaka na pięknie rozdziabanym tle, nie wiedząc nawet, że to "kremowy bokeh" Po to mam lustrzankę - nie zamierzam robić świata dwuwymiarowym....

Jeszcze raz powtórzę - nikt nie musi od razu kupować worka szkieł - ważne, aby mieć świadomość, że pełnię możliwości lustrzanki wykorzystać można mając dobre obiektywy i obrać sobie taki kierunek rozwoju , aby w przyszłości ograniczała nas tylko wyobraźnia, nie sprzęt.

Zabrzmiało patetycznie ... przepraszam ...

A na koniec przykład, pierwszy z brzegu, bo dzieciom robię zdjęcia nałogowo.... Acha - Sigma 30/1.4 ... - bangla też z D40

Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 31-10-2007 o 22:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    hmmm z tego co wiem to d40x ma ten sam algorytm pomiaru matrycowego co w d80
    chyba coś tam zmienili - nie wiem czy te przepały w d80 dotyczą wszystkich czy też ewentulanie tylko jakichś tam może źle nie wiem skalibrowanych egzemplarzach
    ja za radą Kena obawiałem się przepałów ale jak dotychczas praktycznie prawie wszystkie fotki, gdzie aplikowałem korektę -0.3EV (a już -0.7 w ogóle) to potem je powtórnie podciągałem w NX - co prawda Ken pisze o przepałach w d40 a x-owi może zoptymalizowali ten meter
    ale też coś ostatnio poczytałem tylko już nie pamiętam ale to było jakieś dobre źródło, że matrixowy meter d40x szafa gra i ja jestem też bardzo zadowolony. Nie tak łatwo go ogłupić - choć takiego zdjęcia jakie ktoś ostatnio pokazywał tego białego ptaka (łąbądka ?) na wodzie, gdzie go matrix trochę przypalił bo woda ciemna jak ten smok to jeszcze nie pstryknąłem
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 31-10-2007 o 22:30

Domyślnie

...algorytm...
    Czy to jest jeszcze fotografia ludzi, czy cyborgów? Z ogromnym smutkiem czytam podobne wątki, ale czytam, ze względów poznawczych. Pomiar centralny i punktowy powinien każdemu z minimalną nawet wiedzą wystarczyć.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Zbigniew jak pokazujesz takie zdjęcia to naprawdę chce się stałkę nabyć

a nie istnieją zoomy, które dadzą choć zbliżony rezultat jeśli chodzi o bokech i rejestrację światła ?

Domyślnie

No bokeh będziesz miał fajny przy dużych ogniskowych i to tanim kosztem, ale nie wykorzystasz tego w pomieszczeniach - ja ostatnio robię dużo takich zjęć i ogniskowe 30-50-60 są tutaj idealne. Ale, szczerze powiedziawszy, szkłem typu Tamron 17-50/2.8 też wiele zdziałasz - sam nie miałem okazji, ale widziałem różne zdjęcia i też się da, a różnice mogą być w wielu przypadkach marginalne.

PS.: Jak wreszcie wyrzeźbię swoją stronę, to pokażę - tam jest baaardzo dużo zdjęć własnie z tandemu 30-60
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 31-10-2007 o 22:35

Domyślnie

ke?

wizjer w d40 i d50 to to samo, w d80 już nie - różnica spora - układ luster (D40,D50) a pryzmat (D80,D200)
    Proponuję zajrzeć do wizjerów i potem pisać.

Co do utopii - bo nie wiem czy dobrze złapałem.
    Utopia to:
    Manualnie w portrecie da się pracowac, ale najlepiej na body które mają duże, jasne wizjery. Czyli w lepszych analogach. Ostrość ustawiam ręcznie na mamiyi 6x7 - także w portrecie, ale tam to muszę, a nie chcę..
    w stosunku do tego, co oferuje cyfra.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 152324252627 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów