gorzej, że naszła mnie ślinka na papierową głębię ostrości oraz także na ostrość na ... no może nie na oczy)
Szukaj
gorzej, że naszła mnie ślinka na papierową głębię ostrości oraz także na ostrość na ... no może nie na oczy)
nawet na pewno nie zawsze mam rację
jeśli ktoś robi portret sporadycznie - to mu nie musi zależec na papierowej GO, choc by pewnie taką możliwością nie pogardził. Natomiast jak ktos lubi portret jako dziedzinę foto - to musi mieć te opcję pracy na 2,0 czy na 2.8. I nie piszę tu o żadnym zawodowym "skrzywieniu", bo to nie jest coś zarezerwowanego dla zawodowców. Nie róznicuję zawodowiec - amator, tylko pasjonujący się portretem lub nie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
AF. Ale nie jestem wzorem do naśladowania w kwestii portretu. Na tym nie oszczędzam, a tu mowa o budżetowych rozwiązanich. Ja specjalnie dla lepszej kontroli GO kupiłem 1,4 a nie 1,8, choć to tylko pół przysłony (i ponad 2 tys) róznicy. I to tylko po to, a nie po to, by pracowac na f=1,4 ! Bo już na 2,0 jest często za mała GO. 2.8 to często najlepsza przysłona (a ona jest już w zoomach). Ale nie każdy musi być tak zboczony jak jai mając to szkło zastanawiać się jednocześnie nad kupnem dodatkowo 105/2.0 DC. I tak samo - dla bokehu rozważam kupno D3 (wiem, że to nie cecha body, ale szkieł, jednak na większej matrycy inna jest GO). Bo inna rzecz - ilość MPx na której mi zalezy jest nieznacząco większa niż w D200 i nawet minimalnie mniejsza niż w D300. Wszystkie inne bajery z d3 mnie tylko jako tako podniecają, nie dla nich to body być może będę kiedyś brał.
najlepsza portretówka (w miarę tania) to Nikkor 85/1.8 i idzie tym tyle dobrego zrobić, że od lepszych zestawień odróżnią ja tylko fachowcy (i to absolutnie nie zawsze).
Manualnie w portrecie da się pracowac, ale najlepiej na body które mają duże, jasne wizjery. Czyli w lepszych analogach.
ostrość ustawiam ręcznie na mamiyi 6x7 - także w portrecie, ale tam to muszę, a nie chcę.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-10-2007 o 18:55
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Bije mi tu lekką utopią. D40 ma bardzo dobry wizjer, znacznie lepszy niż D50, co najmniej taki sam jak D80. Lepiej w MF pracować na D40, niż na D50 uwież mi, sprawdzałem.
Pozdrawiam
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
Tu przyznaję rację, ostrzenie ręczne na d50 jest dość męczące, d40 ma przewagę.
Zalezy dla kogo - dla mnie bez matowki z klinem i wizjera jasnego i duzego co najmniej jak w Practice czy Zenicie, ostrzenie reczne mija sie z celem - zwlaszcza przy sporcie czy ptakach...Gapienie sie w zielona kropke potwierdzenia ostrosci tez nie jest komfortowe.
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
mnie tam szczerze mówiąć dalsza dyskusja w tym temacie ani ziębie ani ... lecz jednak zdecydowanie to nie to samo choć oczywiście koledzy mylili się przyrównując maluchy do D80
I tak d50:
Optical fixed eye-level
• Penta-dach-mirror type
• Built-in diopter adjustment (-1.6 to +0.5 m-1)
• Eyepoint: 18 mm (at -1.0 m-1)
• Frame coverage 95% (approx.)
• Viewfinder eyecup DK-20 *
• Viewfinder magnification approx. 0.75x with 50mm lens at infinity; -1.0 m-1
• Focusing screen: Type B BriteView clear matte screen Mark V * with superimposed focus brackets
maluchy
Optical fixed eye-level
• Penta-mirror type
• Built-in diopter adjustment (-1.7 to +0.5 m-1)
• Eyepoint: 18 mm (at -1.0 m-1)
• Viewfinder magnification approx. 0.8x with 50mm lens at infinity; -1.0 m-1
• Focusing screen: Type B BriteView clear matte screen Mark V with superimposed focus brackets
duży 80
Fixed eye-level pentaprism
• Built-in diopter adjustment (-2.0 to +1.0 m-1)
• Eyepoint: 19.5 mm (at -1.0 m-1)
• Viewfinder magnification approx. 0.94x with 50mm lens at infinity; -1.0 m-1
• Focusing screen: Type B BriteView clear matte screen Mark II with superimposed focus brackets and On-Demand grid lines
Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 31-10-2007 o 22:06
Skontaktuj się z nami