mar 22 kup sobie Telekonwerter x2 przyciemni Ci o x2 ale zwiekszy ogniskowa i po klopocie - wydatek wiekszy toche od pierscieni ale warto bo przenosi cala elektronike![]()
Szukaj
mar 22 kup sobie Telekonwerter x2 przyciemni Ci o x2 ale zwiekszy ogniskowa i po klopocie - wydatek wiekszy toche od pierscieni ale warto bo przenosi cala elektronike![]()
D70s + Grip + Nikkor 80-200/2,8 + Tamron 17-50/2,8 + Vivitar 100/3,5 Macro + Nikkor 50/1,8 + SB-800
- Całośc skradziona 30/08/2008 w okolicach Płońska
Kiedys widzialem taki specjalny pierscien, ktorym mozna przestawiac przyslone. Byl zaopatrzony w odpowiednia dzwigienke. Bajer byl chyba przeznaczony do uzywania z mieszkiem. Trzeba by sie rozejrzec raczej za pierscieniami kenko, ktore przenosza cala automatyke i AF na srubokrecie. Koszt jednak wiekszy.
A propos twoich kombinacji. Ten obiektyw pozwala robic zdjecia makro bez pierscieni. Odwzorowanie 1:1 to jest juz makro. A moze potrzebujesz wiecej? Mam jednak wrazenie, ze nie do konca wiesz, o co pytasz. Poczytaj o makrofotografii i zobacz, co to jest odwzorowanie 1:1.
W sumie to masz rację. Focę od ładnych kilku lat ale nigdy ale to nigdy nie miałem do czynienia z makroMEA CULPA
Teraz mnie coś tak wzięło na to makroNa sieci nie bardzo znalazłem przykłady wykorzystania właśnie poszczególnych obiektywów i opisu parametrów z jakimi zostały zrobione
Są tylko same foty.
Boję się niepotrzebnie wydać kasę bo groszem nie śmierdzę, dlatego pytam fachowców, a widzę że takich tu nie brakuje
Ze stałkami miałem do czynienia tylko z zenitem ale wtedy fotografia nie była moim konikiem
no ale pogoogluję jeszcze, może coś znajdę
a Wy używacie tej sigmy?, może linki do jakichś konkretnych fotek? no i oczywiście czy były robione z dodatkowym osprzętem czy też nie.
dzięki za wskazówki
pzdr.
Nikon D70, SIGMA 105 F2.8 EX DG MACRO, SIGMA 24-70mm F2.8 EX DG MACRO, SB-800
właśnie poczytałem kilka wątków o obiektywach makro i stwierdzam że niezłe propozycje tam padają
nikkor 70-180, tamron 180 f 3.5 itd, przecież ich ceny zabijają
mój budżet pozwala wydać max 1500-1600 zł na obiektywdlatego wybrałem tą sigmę 105 bo wg testów
na optyczne.pl wypadła chyba lepiej od tamrona 90
a poza tym również widzę że pierścienie zmniejszają jasność obiektywu, soczewki z kolei zwiększają
możliwość winietowania, ale w dalszym ciągu nie wiem jak radzicie sobie z ustawianiem przysłony
przy wykorzystaniu właśnie pierścieni pozbawionych elektroniki? jest to możliwe? czy są konieczne
jednak pierścienie z elektroniką? co radzicie?
And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.
Zle czytales. Ta sigma najlepsza nie jest nawet wsrod sigm. 70mm jest lepsza. Jasnosc tez nieco spada przy dedykowanych szklach makro, bo one sie mocno wydluzaja.
Soczewki grzesza najbardziej wprowadzajac aberracje.
Szczerze radze poczytac o makrofotografii zanim zaczniesz robic zakupy. Szkoda byloby wtopic kase.
Dzięki Jacek_Z, wreszcie jakaś sensowna odpowiedź, spodziewałem się tego ale chciałem potwierdzenia,
z tego względu iż ludzka pomysłowość nie zna granic i może jakoś udało się obejść ten problem
czyli albo pierścienie z elektroniką albo soczewki
chyba jednak soczewki biorą górę
pzdr.
Oj nie! Zabijanie zabójczej ostrości dobrego szkła makro soczewkami to błąd! Pierścienie z wyjątkiem zmniejszania otworu nie mają żadnego negatywnego wpływu na obraz.
Ostrość i jasność szkieł makro to podstawa.
Może moje ostatnie wypociny Ci coś pomogą:
http://forum.nikon.org.pl/showthread...811#post450811
Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 20-10-2007 o 17:55
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami