Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36
    Anonymous
    Gość

Domyślnie Obiektyw makro ?

Witam,
    temat nieco przewrotny: zastanawiałam się nad obiektywem makro do lustrzanki tradycyjnej i doszłam do wniosku, że może najlepszy będzie...[szczypta prowokacji]...Coolpix 4500?
    Chodzi o zalety takiego rozwiązania, dla mnie bezdyskusyjne: wspaniałą jakość i dużą głębię ostrości w trybie makro plus skala odwzorowania, a
    dodatkowo kompaktowy rozmiar, dwuczęściowy korpus (możliwość łatwiejszego fotografowania z innej perspektywy niż zazwyczaj), nieruchomy (niewysuwany) obiektyw.
    Rzecz jasna ma też wady: zniekształcenia, podobno przepala, nieciekawa współpraca z lampą (pomiar nie-TTL), brak ekraniku LCD. A w makro wiele można zdziałać w lustrzance np. z mieszkiem, pierścieniami pośrednimi. Ale ja nie chcę się tym zajmować w tak zaangażowany sposób, przynajmniej nie na tym etapie. Teraz liczy się dla mnie to, że 4500 spełniałby rolę zarówno obiektywu makro, jak i kompaktu, który mogłabym mieć zawsze przy sobie. A np. takiej kserokopiarki przecież bym ze sobą wziąść nie mogła - i dlatego wybór padł na Nikona
    Co o tym sądzicie? Koszt jest właściwie porównywalny z obiektywem makro.
    Czy może tak być w przyszłości (a może już tak jest - tylko z mizernym skutkiem, np. Canon Pro1 - L-ka, Sony 828 - Zeiss), że aparaty cyfrowe z
    niewymienną optyką staną się: "bardzo dobrą optyką z niewymiennym cyfrowym korpusem"? Będzie można skompletować kilka takich obiektywów z różnymi np. matrycami, wielkościami klatek i innymi parametrami do różnych potrzeb?
    Zobaczcie tu:
    http://www.dpreview.com/news/0406/04...rominartd1.asp

Preferencje są różne, doświadczenie każdego też. Ciekawa jestem, co o tym sądzą znawcy tematu fotografowania, użytkownicy Nikonów....

dziś: Prowokatorka

PS. Adminie, jesteś bardzo przystojnym fotografem...A gdyby tak każdy z was odsłonił swą powierzchowność - na pewno byłoby ciekawiej, niż ukrywać się za górą sprzętu...

Domyślnie No i zaczyna się ciekawie

O kulpiksie 4500 czy tam 5400 pisać nie będę bo się nie znam. Ale...

... chyba brakuje nam kobiet na tym forum bo pierwsze co stwierdziłaś to że wolałabyś zobaczyc naszą powierzchowność

... no cóż obawiam się, że przynajmniej część z nas wybrała właśnie tę stronę aparatu, czyli za obiektywem niż przed a jeśli już ma zroboine zdjęcie to ... no coż do paszportu lub dowodu, względnie prawa jazdy.

Ale, ale witaj na forum.

Tu nikt Cię nie zbeszta i zawsze jest miło a czasem nawet śmiesznie.

Ja tu jestem od 2 tygodni i staje się nałogowcem

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

He he Prowokatorko wygląd Admina juz omowilismy na tym forum żeby nie było ze jestem złośliwy to odeśle do archiwum

Witaj na naszym forum, pisuj czesto

Co do powierzchowności - cóz jeszcze nie widziałem zdjęcia na którym jestem i które bym uznał za udane

Wybór aparatu zalezy od Twoich preferencji - Ja sam jestem zdania że oprócz lustrzanki przydałby mi sie dobry kompakt - dlaczego? chociazby na narty wolałbym zabrać mniejszy aparat - zawsze to mniejsze ryzyko lub strata

Co do przewidywań to raczej chyba nie będzie sie opłacało wypuszczać dobrej optyki która może służyć lat naście z aparatem który zestarzeje sie po jednym lub 2 latach.
    pozdrawiam Sebastian

Kaleid
    Gość

Domyślnie

hehe, to moze zrobimy jakas galerie forumowiczow i forumowiczek

Domyślnie No cóż...

Mad Max jaki jest - każdy widzi
    http://www.madmax.riders.pl/index.php?g=3&p=0
    I will not use abbrev.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Fajna maszynka Mad-max

Mi sie po nocach sni Fatboy

http://www.hd4sale.com/pages/Detailed/1598.html

Domyślnie

Prowokatorko, witaj na forum i zapraszam do logowania. Dziekuje tez za mile slowa, ktore koledzy juz zdazyli zamienic w nicosc - (zazdrosnicy hmmmm)... Zdjecie to fragment mojej historii, teraz mam nieco krotsze wlosy

Co do macro z aparatow cyfrowych. Masz racje ze kompakt w tym wzgledzie zdaje sie byc bardzo dobrym rozwiazaniem. Zalety wymienilas wiec nie bede sie powtarzal. Plusem dodatkowym jest cena na przyzwoitym poziomie. Mistrzem swiata w tej konkurencji sa Coolpixy z serri 9xx, mozna to dzisiaj nabyc za kwote okolo 1200. Jakosc macro z nich jest na prawde doskonala. Niestety takie aparaty maja inne przypadlosci, ujawniajace sie w fotografii poza macro...

Jak zwykle wybor nalezy do Ciebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    teraz mam nieco krotsze wlosy
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

O przepraszam z młodej piersi sie wyrwało
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Ty sie smiej, pogadamy na plenerku

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów