Close

Strona 12 z 35 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 347

Wątek: D300 vs 5D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    A ja glupi zawsze myslalem ze to wlasciciel moze byc albo zawodowcem albo amatorem a to czego uzywa to juz jego sprawa - w koncu licza sie efekty a nie fakt posiadania korpusu i szkiel z odpowiedniej polki cenowej...
    oczywiście

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Niedlugo pewnie sie okaze ze FF to tez tylko dla amatorow bo profesjonalisci powinni uzywac sredniego i duzego formatu...
    a z tym się nie zgodzę. Uzywany format a zawodowstwo nie ma nic wspólnego. Niektórzy zawodowcy lubią cropa i zapewne wielu zawodowców będzie miało D300.

Co do duzego formatu - za analoga dostęp do Pentacona i Kieva był dość łatwy. Początkujący chętnie ich używali (kółka fotograficzne itp). Ogromny wizjer, pod powiększalnikiem łatwo zrobic wystawowy format - było sporo zalet. Fakt, to były inne czasy. Średni format nie wydawał sie az tak wymagający jak dziś. Bo na dziś to brak w nich było pomiaru matrycowego, automatyk, programów tematycznych, nie widac od razu podglądu, odpada poprawianie w PS (gdy ktoś robi odbitki) itd, itd. Z punktu widzenia dzisiejszego posiadacza cyfrowego kompaktu (i niektórych posiadaczy dslr) - katastrofa, a nie aparat.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak sobie czytam i myślę, że gdybym trafił np na ten wątek kiedy jeszcze "nie znałem" tego forum i innych podobnych miejsc w sieci, to to bym z radości "oci...iał".
    Na szczęście nawet na nszym kochanym żółtym forum można spotkać normalnych ludzi, którzy wiedzą do czego aparat został "stworzony" i potrafią robić zdjęc, a nie zliczać szumy i się napier....
    Proszę nie by nikt z dyskutantów nie brał mojej skromnej wypowiedzi do siebie.
    P.S.
    w tamach terapii proponuję lekturę:
    http://nikon.org.pl/showthread.php?t=38353 i odwiedziny w galerii nygusa
    NIKON forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz byłoby dobrze żebyś wzmocnił merytoryczną stronę swoich wypowiedzi, bo to nie jest debata polityczna w której wystarcza pokrzyczeć sobie hasłami.
    ...toż to właśnie u Ciebie brakuje tej merytoryki. Zbijasz argumenty stwierdzeniem, że coś jest podejrzane i Ci smierdzi... Wybijasz z butów Swoją merytoryką...

Domyślnie

jjj - nie lubię moderowac w watku w którym biorę udział, bo to może wyglądac stronniczo, ale wolałbym byś odnosił sie do argumentów, a nie do osób. To tak na razie tytułem delikatnego zwrócenia uwagi.

a w odpowiedzi - dlaczego przyczepiłem sie do szeregowania wg ceny jako kryterium? Bo zestawienie 5D i d200 do którego nawiązujesz było własnie takim zestawieniem porównawczym puszek wg kryterium podobnych cen. 5D był nawet znacznie droższy (11 tys), ale mogli go zestawic tylko z tańszym o 4 tysiące D200 albo droższym o 7 tys D2X. Oba nikony z cropem w dodatku. Dlatego uwazam, że było to zestawianie trochę na siłę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jjj - nie lubię moderowac w watku w którym biorę udział, bo to może wyglądac stronniczo, ale wolałbym byś odnosił sie do argumentów, a nie do osób. To tak na razie tytułem delikatnego zwrócenia uwagi.

a w odpowiedzi - dlaczego przyczepiłem sie do szeregowania wg ceny jako kryterium? Bo zestawienie 5D i d200 do którego nawiązujesz było własnie takim zestawieniem porównawczym puszek wg kryterium podobnych cen. 5D był nawet znacznie droższy (11 tys), ale mogli go zestawic tylko z tańszym o 4 tysiące D200 albo droższym o 7 tys D2X. Oba nikony z cropem w dodatku. Dlatego uwazam, że było to zestawianie trochę na siłę.
    ...właśnie wykazujesz się 100% stronniczością dlatego, ze mam odmienne zdanie. Jakbyś nie zauważył albo niedoczytał to nie ja zaatakowałem z zarzutem o niemerytoryczność. Ja jedynie odpowiedziałem, że stwierdzenie że komuś śmierdzi marketingiem na argument, że w prasie coś było porównywane jest właśnie nie merytoryczne. Dlaczego nie możesz odjść od schematycznego myślenia i uznać, że można jednak porównywać dx do ff choćby z tego powodu, że w efekcie ostatecznym czyli wydruku zdjęcia np. w formacie do 20x30cm (czyli w większości) nawyt nie zauważysz czy to był dx czy ff (poza przypadkami szczególnymi).
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 11-10-2007 o 11:34

Domyślnie

Powiem szczerze, że ostatnich iluś wypowiedzi już mi się nie chciało czytać. Szkoda oczu.
    Ubawił mnie użyty ileś tam wstecz argument o porównaniach w prasie (i o tym jaka ta prasa jest autorytetem). Foto-Kurier swego czasu zrobił bardzo poważne porównanie D2Xa i s3Pro - ciekawe do jakich wniosków by Cię to jjj doprowadziło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Powiem szczerze, że ostatnich iluś wypowiedzi już mi się nie chciało czytać. Szkoda oczu.
    Ubawił mnie użyty ileś tam wstecz argument o porównaniach w prasie (i o tym jaka ta prasa jest autorytetem). Foto-Kurier swego czasu zrobił bardzo poważne porównanie D2Xa i s3Pro - ciekawe do jakich wniosków by Cię to jjj doprowadziło
    ...szkoda, że nie czytałeś bo już to wyjaśniałem. Nie pisałem o polskiej prasie... Poczytaj bo nie chce mi się powtarzać...
    ps. Pewnie znalazłbyś na tym forum kilku "wyznawców" s3Pro, którzy by się ucieszyli
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 11-10-2007 o 11:39

Domyślnie

Panowie, jak na mój gust to jak by nie wyglądały ceny tych puszek to porównywanie FF do Cropa nie ma za bardzo sensu, przewaga 5D jest w obrazie a plusy D300 to funkcjonalność, ilości k/s, wygoda obsługi, zreszta puszki zupełnie do innych zadań.
    Myślę że jeśli D300 będzie miał szumy na poziomie C40D to należy się cieszyć- bo o reszte w Nikonie to ja bym sie zbytnio nie obawiał, natomiast 5D (a lepiej jego następcę) lepiej jednak porównywać z D3.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Panowie, jak na mój gust to jak by nie wyglądały ceny tych puszek to porównywanie FF do Cropa nie ma za bardzo sensu, przewaga 5D jest w obrazie a plusy D300 to funkcjonalność, ilości k/s, wygoda obsługi, zreszta puszki zupełnie do innych zadań.
    Myślę że jeśli D300 będzie miał szumy na poziomie C40D to należy się cieszyć- bo o reszte w Nikonie to ja bym sie zbytnio nie obawiał, natomiast 5D (a lepiej jego następcę) lepiej jednak porównywać z D3.

Pozdrawiam
    ...I ja właśnie o tym mówię, że poza matrycą o efekcie zdjąciowym decydują jeszcze inne czynniki. Nie piszę o porównywaniu matryc a aparatów. Matryce to tylko część takiego szerszego porównania aparatów fotograficznych.
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 11-10-2007 o 11:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    ...szkoda, że nie czytałeś bo już to wyjaśniałem. Nie pisałem o polskiej prasie... Poczytaj bo nie chce mi się powtarzać...
    ps. Pewnie znalazłbyś na tym forum kilku "wyznawców" s3Pro, którzy by się ucieszyli
    No cóż, ja tam nie odczuwam żadnej satysfakcji z powodu porównywania s3 do D2x.

A Twoje wyjaśnienia absolutnie mnie nie przekonują. Generalnie takie porównania różnych puszek służą tylko narastającemu szumowi, kłótniom, marketingowi i cholera wie czemu jeszcze. Jakby trudno było sobie samemu odpowiedzieć jakie zdjęcia i w jaki sposób się chce robić. Zdecydować się na dany aparat i z głowy. Można oddać się swojemy hobby czy też zawodowi.

Strona 12 z 35 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów