Close

Strona 53 z 55 PierwszyPierwszy ... 3435152535455 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 548

Domyślnie

Abstrahując już od tego ile komu tego DR potrzebne i czy Z9 ma go wystarczająco dużo to może jednak z czysto marketingowego punktu widzenia błędem było wyrzucenie mechanicznej migawki? Bez niej jest taniej, ale też można się nad Nikonem pastwić, że to jakiś regres w DR. Niezależnie od tego czy to istotna różnica czy nie i czy to w ogóle ma większe znaczenie.
    Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    ...R5 mk2 ma niższy DR niż pierwszy, ja mam pierwszego, też tego nie rozumiem dlaczego wypuszczają matryce o niższym DR w drugiej wersji i nie jestem jedyny wśród Canonierow którzy tak myślą...
    Wypuszczają taką, bo życie to sztuka kompromisu. Kara w kwestii DRu przy zastosowaniu matrycy typu stack wielka nie była, za to aparat jest dużo bardziej wszechstronny i przede wszystkim, o co także na Canona wylano wiadro pomyj, podgonił i to bardzo mocno w video. No i skoro przeniesiono nacisk na migawkę elektroniczną to ta już nie jest traktowana po macoszemu jak w pierwszym R5 i dostaje pełne 14 bitów w miejsce 12. Tutaj DR względem pierwszego R5 chyba nie spada a właśnie rośnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Co wy z tym DR w nowoczesnych aparatach.
    To jest jaka masakra, jak komuś nawet i skromne 8EV rozpiętości tonalnej bedzie za mało
    Co to za kompozycja lub oświetlenie że potrzeba więcej niż powiedzmy 10EV?
    Juz Ci wyjasniam. Rozpietosc tonalna matrycy to bardzo ostotna czesc technicznych parametrow aparatu.
    I dziwne troche jest jak producenci aparatow wypuszczaja nowsze body i ma gorsze osiagi pod tym aspektem.

Ofc wszystko jest kwestia indywidualnych preferencji, jakie foto sie robi.
    Np foto produktowa (wiem bo robilem, ofc sa wyjatki ale zasadniczo foto produktowa to fotografia ze swiatlem jakei sobie stworzymy, a mozemy to zrobic dobrze) tu nie trzeba duzej rozpietosci, tam ma sie wszystko pod kontrola, oswietlenie, kontre, tlo. Tak mozna ustawic ze kazdy aparat da rade.
    A gdzei potrzeba jak najwiecej rozpietosci?
    W krajobrazie, szczegolnie przy zdjeciach ze sloncem w kadrze lub pod slonce. I ofc nie chodzi mi o to zeby nie wypalic slonca bo to niemozliwe, ale jego okolice zeby mialy jak najwiecej informacji, zeby to nie byla rozlana przeplaona plama.
    Jako ze najbardziej lubie fotografowac wlasnei taki krajobraz to moglbym ci podac dziesiatki przykladow kiedy 8EV nie starcza lub ledwo starcza.

Np pod slonce jak sie skrza promienei na tafli wody lub lodu, ostre slone zima w gorach i snieg, zeby tam byla informacja jakas na tym sniegu a nie tylko papka.
    Wszelkie zachody, wschody, informacje na chmurach w okolicach slonca. Po deszczu np bardzo wiele powierzchni odbija swiatlo dodatkowo. To naprawde mozna by mnozyc
    Kazde dodatkowe 0,5EV rozpietosci oszczedza pozneij zmudnej obrobki, odzyskiwania z cienia, gaszenia swiatel czy kombinacji z duzym niedoswietleniem sceny a pozniej wyciaganiem.

Ja np organoleptycznei nienawidze suwaka "rozjasnij cienie", bo strasznei splaszcza scene. Wszystko zalatwiam lokalnymi korektami EV. 9Aha, tylko funkcji D-lightning bardziej nienawidze )
    I to ma znaczenei ile trzeba czasem dlubac. Fajnei jest meic lepszy materiakl wyjsciowy gdzie jest lepsza tonalnosc juz na wejsciu do obrobki.

Ja moglbym odpusci wiele rzeczy w aparacie, a niech sobie Af bedzie wolniejszy. Ale rozpietosc tonalna EV to moj numer 1.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Abstrahując już od tego ile komu tego DR potrzebne i czy Z9 ma go wystarczająco dużo to może jednak z czysto marketingowego punktu widzenia błędem było wyrzucenie mechanicznej migawki? Bez niej jest taniej, ale też można się nad Nikonem pastwić, że to jakiś regres w DR. Niezależnie od tego czy to istotna różnica czy nie i czy to w ogóle ma większe znaczenie.
    Chyba nie. Dla mnie brak migawki mechanicznej to zaleta i preferuję takie aparaty. Dopłaciłbym za jej brak. Wkurzam się że w Sony A1 ciągle jest migawka mechaniczna, ani razu jej nie użyłem. Nie twierdzę że mam rację, chcę tylko pokazać że pewna część rynku może podzielać mój punkt widzenia i to niweluje tych dla których brak migawki mechanicznej w Z9 jest minusem.
    Jak na moje odczucia to z marketingowego punktu widzenia taka nowinka jak brak migawki mechanicznej raczej jest plusem niż minusem a w najgorszym razie wychodzi na zero.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 21-05-2026 o 00:32
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

1. Nikon w ML zapomniał o DR??? Z7 (i Z7 II) ma praktycznie matrycę z D850 czyli przez lata nie do pobicia.
    2. Jeżeli aparat ma mniej Mpx (A7 III) to nic dziwnego że ma lepsze DR od sprzętu mającego 45 Mpx i w dodatku z szybkim odczytem. To nie kwestia firm tylko określonych parametrów, które mają swoje konsekwencje. Także w DR.
    3. Canon z legendarną optyką. Nikon też ma legendarną, Leica, Zeiss też i można tak dalej wymieniać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    A pod AfL mam przełączanie AF na ciągły. Tzn ciągły mam nonstop więc czasem tylko przełączam na afs.
    Można w Nikonach przypisać przyciskowi funkcję, żeby "wymusić" w aparacie, aby przechodził od razu do trybu np. AF-S bez względu na to w jakim trybie autofocus aparat aktualnie pracuje?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Juz Ci wyjasniam. Rozpietosc tonalna matrycy to bardzo ostotna czesc technicznych parametrow aparatu.
    I dziwne troche jest jak producenci aparatow wypuszczaja nowsze body i ma gorsze osiagi pod tym aspektem.

Ofc wszystko jest kwestia indywidualnych preferencji, jakie foto sie robi.
    Np foto produktowa (wiem bo robilem, ofc sa wyjatki ale zasadniczo foto produktowa to fotografia ze swiatlem jakei sobie stworzymy, a mozemy to zrobic dobrze) tu nie trzeba duzej rozpietosci, tam ma sie wszystko pod kontrola, oswietlenie, kontre, tlo. Tak mozna ustawic ze kazdy aparat da rade.
    A gdzei potrzeba jak najwiecej rozpietosci?
    W krajobrazie, szczegolnie przy zdjeciach ze sloncem w kadrze lub pod slonce. I ofc nie chodzi mi o to zeby nie wypalic slonca bo to niemozliwe, ale jego okolice zeby mialy jak najwiecej informacji, zeby to nie byla rozlana przeplaona plama.
    Jako ze najbardziej lubie fotografowac wlasnei taki krajobraz to moglbym ci podac dziesiatki przykladow kiedy 8EV nie starcza lub ledwo starcza.

Np pod slonce jak sie skrza promienei na tafli wody lub lodu, ostre slone zima w gorach i snieg, zeby tam byla informacja jakas na tym sniegu a nie tylko papka.
    Wszelkie zachody, wschody, informacje na chmurach w okolicach slonca. Po deszczu np bardzo wiele powierzchni odbija swiatlo dodatkowo. To naprawde mozna by mnozyc
    Kazde dodatkowe 0,5EV rozpietosci oszczedza pozneij zmudnej obrobki, odzyskiwania z cienia, gaszenia swiatel czy kombinacji z duzym niedoswietleniem sceny a pozniej wyciaganiem.

Ja np organoleptycznei nienawidze suwaka "rozjasnij cienie", bo strasznei splaszcza scene. Wszystko zalatwiam lokalnymi korektami EV. 9Aha, tylko funkcji D-lightning bardziej nienawidze )
    I to ma znaczenei ile trzeba czasem dlubac. Fajnei jest meic lepszy materiakl wyjsciowy gdzie jest lepsza tonalnosc juz na wejsciu do obrobki.

Ja moglbym odpusci wiele rzeczy w aparacie, a niech sobie Af bedzie wolniejszy. Ale rozpietosc tonalna EV to moj numer 1.
    No dobrze, przekonałeś mnie tą argumentacją
    Faktycznie w tego typu fotografii duża rozpiętość tonalna może być istotnym parametrem.
    Ja po prostu w zasadzie nigdy nie zajmowałem się foto krajobrazowym na poważnie.
    Mam dopiero zamiar zacząć uskuteczniać tego typu zdjęcia i oczywiście mam kilka pytań sprzętowych dotyczących tego zagadnienia (ale to już założę za jakiś czas osobny wątek w tej sprawie i zapytam bardziej doświadczonych co i jak)
    3/4 mojej fotografii to foto ludzi, gdzie przepalenia są albo nieistotne, albo wręcz dodają uroku (w mojej ocenie oczywiście)
    https://www.flickr.com/photos/maciej...posted-public/
    Raczej inspirują mnie nazwijmy to "filmowe" kadry i sposoby oświetlania sceny, gdzie przepalenia i całkowite czernie są częścią zamysłu kompozycji.
    Mój ulubiony styl filmowy to "noir"

Stąd moje rozumowanie jest (a w zasadzie to już było) takie, a nie inne
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Te dwa pierwsze zdjęcia to typowy przykład ze starych canonów gdzie brakowało DR aby poprawnie naswietlic całą scenę, przepaly nieba.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Tak, to prawda ale w tych dwóch pierwszych zdjęciach dodanie czegokolwiek w tle (chmury, niebo itp) jest w mojej ocenie zbędne. To by po prostu pozbawiło fotki tej "autentyczności", zrobiło z nich HDR, plastik aka filmy Marvela gdzie nie ma kompletnie żadnych przepaleń oraz niedoświetleń. Idealna sceneria, jak z gry komputerowej, pachnąca sztucznozą na kilometr

To jak z tym zaprogramowaniem przyciski w Nikonach?
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Tak, to prawda ale w tych dwóch pierwszych zdjęciach dodanie czegokolwiek w tle (chmury, niebo itp) jest w mojej ocenie zbędne. To by po prostu pozbawiło fotki tej "autentyczności", zrobiło z nich HDR, plastik aka filmy Marvela gdzie nie ma kompletnie żadnych przepaleń oraz niedoświetleń. Idealna sceneria, jak z gry komputerowej, pachnąca sztucznozą na kilometr

To jak z tym zaprogramowaniem przyciski w Nikonach?
    Na Nikonie nie podpowiem.
    Wiadomo że młodym parom trudniej byłoby sprzedać świetlaną przyszłość z mrocznym niebem
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 21-05-2026 o 07:46
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Pewnie nie zapobiegnę kolejnemu technicznemu tasiemcowi "DR w krajobrazie" ale mimo wszystko spróbuję... liczy się scena i światło, obróbka ma uatrakcyjnić zdjęcie, wykresy zdjęcia nie zrobią. Lepiej o fotografii krajobrazowej rozmawiać na przykładzie zdjec niż wykresów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Pewnie nie zapobiegnę kolejnemu technicznemu tasiemcowi "DR w krajobrazie" ale mimo wszystko spróbuję... liczy się scena i światło, obróbka ma uatrakcyjnić zdjęcie, wykresy zdjęcia nie zrobią. Lepiej o fotografii krajobrazowej rozmawiać na przykładzie zdjec niż wykresów.
    To masz rację. Sprzęt to dopiero początek problemów.
    Potem, niestety, wszystko zależy od nas
    I to jest w tym nie w porządku, bo płacę wymagam, no i gdzie te wybitne foty, sprzęt sam nie robi? F*ck
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 21-05-2026 o 07:59

Strona 53 z 55 PierwszyPierwszy ... 3435152535455 OstatniOstatni