Juz Ci wyjasniam

. Rozpietosc tonalna matrycy to bardzo ostotna czesc technicznych parametrow aparatu.
I dziwne troche jest jak producenci aparatow wypuszczaja nowsze body i ma gorsze osiagi pod tym aspektem.
Ofc wszystko jest kwestia indywidualnych preferencji, jakie foto sie robi.
Np foto produktowa (wiem bo robilem, ofc sa wyjatki ale zasadniczo foto produktowa to fotografia ze swiatlem jakei sobie stworzymy, a mozemy to zrobic dobrze

) tu nie trzeba duzej rozpietosci, tam ma sie wszystko pod kontrola, oswietlenie, kontre, tlo. Tak mozna ustawic ze kazdy aparat da rade.
A gdzei potrzeba jak najwiecej rozpietosci?
W krajobrazie, szczegolnie przy zdjeciach ze sloncem w kadrze lub pod slonce. I ofc nie chodzi mi o to zeby nie wypalic slonca bo to niemozliwe, ale jego okolice zeby mialy jak najwiecej informacji, zeby to nie byla rozlana przeplaona plama.
Jako ze najbardziej lubie fotografowac wlasnei taki krajobraz to moglbym ci podac dziesiatki przykladow kiedy 8EV nie starcza lub ledwo starcza.
Np pod slonce jak sie skrza promienei na tafli wody lub lodu, ostre slone zima w gorach i snieg, zeby tam byla informacja jakas na tym sniegu a nie tylko papka.
Wszelkie zachody, wschody, informacje na chmurach w okolicach slonca. Po deszczu np bardzo wiele powierzchni odbija swiatlo dodatkowo. To naprawde mozna by mnozyc

Kazde dodatkowe 0,5EV rozpietosci oszczedza pozneij zmudnej obrobki, odzyskiwania z cienia, gaszenia swiatel czy kombinacji z duzym niedoswietleniem sceny a pozniej wyciaganiem.
Ja np organoleptycznei nienawidze suwaka "rozjasnij cienie", bo strasznei splaszcza scene. Wszystko zalatwiam lokalnymi korektami EV. 9Aha, tylko funkcji D-lightning bardziej nienawidze

)
I to ma znaczenei ile trzeba czasem dlubac. Fajnei jest meic lepszy materiakl wyjsciowy gdzie jest lepsza tonalnosc juz na wejsciu do obrobki.
Ja moglbym odpusci wiele rzeczy w aparacie, a niech sobie Af bedzie wolniejszy. Ale rozpietosc tonalna EV to moj numer 1.
Skontaktuj się z nami