Close

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 147

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Posiadasz już czy na razie na podstawie neta?
    a czego nie potrafisz ocenic na podstawie dostepnych sampli?
    z netu mozna latwo sciagnac kilka RAW-ow z RF 45/1.2 w pelnej klatce i samemu obejrzec. na pelnej rozdzielczosci albo po zeskalowaniu do ekranu 4K. podobnie 50/1.8

chwilowo tego RF 45/1.2 nie kupie, ale to z tak prozaicznej przyczyny, ze mam juz RF 35/1.8 i duzo go uzywam (bo to dla mnie bardziej uniwersalna ogniskowa) a i mam RF 50/1.8. jako ze mam RF w cropie i powybierany tak zeby bylo w miar lekko i malogabarytowo, to ten 45/1.2 nie ma zanadto racji bytu.

ale jak sobie zrobie pelnoklatkowy RF i mnie najdzie chec/potrzeba jasnego standardu... to czy kupie ten RF 45/1.2? bez chwili wahania! mialem od dawna w planach zamienic sobie EF 50/1.4 na EF 50/1.2, bo obrazowanie tego szkla mi sie szalenie podoba (dokladnie to co pewnie ty bys nazwal "mniej ostry w centrum niz 50/1.8" ) ale w tej sytuacji to nie wiem czy sie bede bardzo zastanawiac. no moze jak EF 50/1.2 bardzo mocno potanieja (choc i tak juz sa tanie) ze wzgledu na kompatybilnosc z DSLR... ?

Domyślnie

Czerwoni robią takie tanie słoiki po to, żeby ludzie wchodzili w system. Ceny ostrzejszych słoików wywalone są w kosmos (co nie znaczy że w innych systemach jest wiele taniej)...

W nawiązaniu do tego o czym pisał @akustyk podpiszę się pod tym że pogoń za przesadną ostrością zmierza donikąd. Lepiej ganiać za kadrami, niż za sprzętem.

Jakby co, to za Odrą RF 45 1.2 chodzi po 499EUR. W Polandzie jest drożej, nie on jeden i nie od dziś. Taki trend panuje od paru dekad: wyższe ceny i "nieistniejące" prawa konsumenta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nawet Nikkor 58/1.4 ma wyniki odstajace od chocby Z 50/1.8. w realu, nie ma watpliwosci ktore zdjecia sie oglada i ktore sie bardziej podobaja. zadnej.
    Wypowiadanie się o subiektywnych metrykach, a do takich z pewnością zalicza się odbiór zdjęcia w pewnikach to raczej spory błąd i mając te dwa szkła, porównując wielokrotnie, różni ludzie, którym pokazywałem w ślepych testach wybierali różnie.

Domyślnie

a czego nie potrafisz ocenic na podstawie dostepnych sampli?
    z netu mozna latwo sciagnac kilka RAW-ow z RF 45/1.2 w pelnej klatce i samemu obejrzec. na pelnej rozdzielczosci albo po zeskalowaniu do ekranu 4K. podobnie 50/1.8

chwilowo tego RF 45/1.2 nie kupie, ale to z tak prozaicznej przyczyny, ze mam juz RF 35/1.8 i duzo go uzywam (bo to dla mnie bardziej uniwersalna ogniskowa) a i mam RF 50/1.8. jako ze mam RF w cropie i powybierany tak zeby bylo w miar lekko i malogabarytowo, to ten 45/1.2 nie ma zanadto racji bytu.

ale jak sobie zrobie pelnoklatkowy RF i mnie najdzie chec/potrzeba jasnego standardu... to czy kupie ten RF 45/1.2? bez chwili wahania! mialem od dawna w planach zamienic sobie EF 50/1.4 na EF 50/1.2, bo obrazowanie tego szkla mi sie szalenie podoba (dokladnie to co pewnie ty bys nazwal "mniej ostry w centrum niz 50/1.8" ) ale w tej sytuacji to nie wiem czy sie bede bardzo zastanawiac. no moze jak EF 50/1.2 bardzo mocno potanieja (choc i tak juz sa tanie) ze wzgledu na kompatybilnosc z DSLR... ?
    Konkretnie zapytałem.... sample widziałem i ten boke nie jest dla mnie faktycznie nudny,bo zbyt jest odciagający uwagę...więc kto co lubi. Ale gdybym pouzywał,to lepiej bym wyrobił sobie zdanie niz tylko oglądając foty z neta. Mając taki wybór w Canonie RF jaki jest, oczywiście bym kupił szkło za taką kase ale chyba lepiej miec ostrzjesze szkło i jak najdzie ochota posmarować smalcem,niż kombinować czemu mydli i jak to obejść...

Domyślnie

Ale gdybym pouzywał,to lepiej bym wyrobił sobie zdanie niz tylko oglądając foty z neta.
    a to jest bardzo sluszna slusznosc. sample jedno, i niby poogladanie duzej ilosci przykladow pozwala sobie wyrobic jakas opinie jak szklo zachowa sie w nieostrosciach przy roznych tlach. ale w praktyce nie zawsze wychodzi to samo...

Mając taki wybór w Canonie RF jaki jest, oczywiście bym kupił szkło za taką kase ale chyba lepiej miec ostrzjesze szkło i jak najdzie ochota posmarować smalcem,niż kombinować czemu mydli i jak to obejść...
    a ono mydli? bo ja ogladam te sample Bangiego i tam od pelnej dziury w srodku jest swietnie. nie wiem jakie numerki testowe to robi, wiem ze zdjecia wygladaja jak nalezy. a nieostrosci mi sie podobaja. ja lubie takie bardziej staroswieckie bokehy duzo bardziej niz to co np. Sigma czesto robi w Artach (nieostrosci "wygladzone" i zupelnie nie odciagajace wzroku), choc oczywiscie do pewnych granic (bo np. EF 50/1.4 te granice dla mnie przekracza, choc tez go lubie za/dzieki jego defektom optycznym)

a na temat wyboru w Canonie RF i dlaczego jest taki jak wybor czekolady w poznym PRL (dla niepamietajacych: Wedel albo Twardowska, z czego Twardowska chyba nawet bez kakao robili a Wedla to w Peweksie/Baltonie za odpowiednio wysoka cene)... nie kopmy lezacego

Domyślnie

"Mydlenie" to faktycznie zbyt mocne kopanie ale jeśli w centrum 50 1.8 jest ostrzejszy to troche lipa jak dla mnie. Ogólnie tez wolę własnie wygładzone boke ,niż z dodatkowymi efektami,bo róznie to pasuje w kadrach i może odciagać uwagę niepotrzebnie,choć pewnie znajdzie sie pomysł na takie skomponowanie, by rozwiać nude takim rozmyciem lubie zabijać nude Heliosem... więc rozumiem twoje podejście,choć uważam ,że budyń jest bezpiecznym wyborem

Domyślnie

... jest taki jak wybor czekolady w poznym PRL (dla niepamietajacych: Wedel albo Twardowska, z czego Twardowska chyba nawet bez kakao robili a Wedla to w Peweksie/Baltonie za odpowiednio wysoka cene)... ...
    Hola hola mocium Panie, a ZPC "Bałtyk"?
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

więc rozumiem twoje podejście,choć uważam ,że budyń jest bezpiecznym wyborem
    czyli, jak to mowil wodz Olaf: "let's just agree to disagree" (wymawiac z mocnym skandynawskim akcentem)
    dla nieznajacych goraco polecam: https://www.netflix.com/be-en/title/80180182

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    Hola hola mocium Panie, a ZPC "Bałtyk"?
    no to moze u was na Pomorzu takie cuda byly

Domyślnie

"Mydlenie" to faktycznie zbyt mocne kopanie ale jeśli w centrum 50 1.8 jest ostrzejszy to troche lipa jak dla mnie. Ogólnie tez wolę własnie wygładzone boke ,niż z dodatkowymi efektami,bo róznie to pasuje w kadrach i może odciagać uwagę niepotrzebnie,choć pewnie znajdzie sie pomysł na takie skomponowanie, by rozwiać nude takim rozmyciem lubie zabijać nude Heliosem... więc rozumiem twoje podejście,choć uważam ,że budyń jest bezpiecznym wyborem
    można sobie zrobić i fajny bokeh
    https://youtube.com/shorts/y-AKChCZH...JmtyxadcRsmwQN

Domyślnie

Rewelacja! Tylko się trafi więcej czasu i będę drutował.

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni