Close

Strona 20 z 35 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter Zobacz posta
    I dlatego myślę, że naszemu koledze szybko minie zapał nowicjusza i się zniechęci do pingwina. Ale cóż, pożyjemy, zobaczymy.
    Zobaczymy. Ten laptop jest bardziej mojej żony, ale jest lżejszy i tak kombinowałem że nawet jak jej wersja z linuxem nie podejdzie, to ja czasem na jakis wyjazd wezmę lżejszego lapka a nie kloca LEGION-a.
    Trochę mnie ostudził dark table
    RAW theraphy też nei bardzo...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter Zobacz posta
    Z tym paragrafem bym się nie rozpędzał. Bo równie dobrze można wysunąć argument o zmuszaniu do kupna komputera (pomijam system operacyjny) w ogóle.
    Generalnie to sprawa producenta (Asseco) na jaką platformę produkuje oprogramowanie. Dlaczego miałby ponosić koszty i produkować na niszowe platformy?
    Dlaczego pracownicy w firmach mają być zmuszeni do nauki i użytkowania MacOS? Przecież programów płacowych/finansowych/księgowych i tak się raczej używa na Windows.
    Takie są realia i tyle.
    Chyba u Ciebie na wsi takie są realia Ja też jestem z Poznania (oryginalne) żeby nie było, i jeżeli MacOS to jest niszowy system to ja przepraszam.
    Moim zdaniem @Ligo dobrze napisał i ma zwyczajnie rację.
    A wszelkie programy płacowe / księgowe i finansowe od 10+ lat są już dostępne w chmurze i system operacyjny nie ma tu żadnego znaczenia bo działają z poziomu przeglądarki.
    Chyba że Polski ZUS jest tu niechlubnym zacofanym wyjątkiem, ale jakoś mnie to nie dziwi
    W każdym razie właśnie rozliczyłem siebie i swoją firmę za rok 2024 na niszowym systemie MacOS, i robię tak od lat.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Chyba u Ciebie na wsi takie są realia Ja też jestem z Poznania (oryginalne) żeby nie było
    Oj tam, oj tam... Choć nie dziwię się koledze i jego specyficznemu osądowi. Ja też mieszkałem kilka lat w NYC, a po takim doświadczeniu każde inne miasto, jak Warszawa, czy inne Paryże, czy Berliny będą wydawać się wioskami.
    O Poznaniu nawet nie wspominam, gdzie też spędziłem prawie dwa lata życia na terenie jednostki pancernej. Tak więc porównania kto, gdzie, skąd, po co, dlaczego, z kim, w jakiej pozycji i dlaczego akurat w Poznaniu, to zostawiłbym na boku.
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 09-02-2025 o 00:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Oj tam, oj tam... Choć nie dziwię się koledze Marcinowi i jego specyficznemu osądowi. Ja też mieszkałem kilka lat w NYC, a po takim doświadczeniu każde inne miasto, jak Warszawa, czy inne Paryże, czy Berliny będą wydawać się wioskami.
    O Poznaniu nawet nie wspominam, gdzie też spędziłem prawie dwa lata życia na terenie jednostki pancernej. Tak więc porównania kto, gdzie, skąd, po co, dlaczego, z kim i w jakiej pozycji i dlaczego akurat w Poznaniu, to zostawiłbym na boku.
    Ale chyba nie zostałem dobrze zrozumiany - to przecież było w formie "autożartu", jak pisałem, sam jestem z Poznania, i MacOS to nie jest niszowy system w Poznaniu. Zupełnie mi nie o to chodziło że teraz mieszkam gdzie indziej, Poznań do świetne miasto dla mnie lepsze niż NYC - a na pewno czyściejsze
    Wracając do meritum i o to o co mi chodziło - znam dwie dość duże firmy z Poznania, obydwie z IT, chyba z 300 pracowników, i wszyscy jadą na Apple. Każdy pracownik na "dzień dobry" dostaje Macbooka Pro. Że użytkownikach prywatnych nie wspomnę.
    Tak więc uważam że MacOS to nie jest niszowy system, a już na pewno nie w stolicy Wielkopolski.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Ale chyba nie zostałem dobrze zrozumiany - to przecież było w formie "autożartu", jak pisałem, sam jestem z Poznania, i MacOS to nie jest niszowy system w Poznaniu.
    Spoko, to dla hecy, nie bierz na poważnie.

wszyscy jadą na Apple. Każdy pracownik na "dzień dobry" dostaje Macbooka Pro. Że użytkownikach prywatnych nie wspomnę. Tak więc uważam że MacOS to nie jest niszowy system, a już na pewno nie w stolicy Wielkopolski
    A to zapewne tak...

Domyślnie

Czy ktoś używa któregoś z tych programów?
    Chodzi mi o proste zaprojektowanie/wizualizację zwymiarowanej szafki. Zobaczenia proporcji.
    A to oznacza że program nie może być 'przypięty' do wymiarów wirtualnej kartki itp.
    Corel Draw (dawno nie używałem, ostatni raz około 98roku) miał takie mozliwości

Domyślnie

Chyba u Ciebie na wsi takie są realia Ja też jestem z Poznania (oryginalne) żeby nie było, i jeżeli MacOS to jest niszowy system to ja przepraszam.
    Moim zdaniem @Ligo dobrze napisał i ma zwyczajnie rację.
    A wszelkie programy płacowe / księgowe i finansowe od 10+ lat są już dostępne w chmurze i system operacyjny nie ma tu żadnego znaczenia bo działają z poziomu przeglądarki.
    Chyba że Polski ZUS jest tu niechlubnym zacofanym wyjątkiem, ale jakoś mnie to nie dziwi
    W każdym razie właśnie rozliczyłem siebie i swoją firmę za rok 2024 na niszowym systemie MacOS, i robię tak od lat.
    Być może są jakieś małe firmy, które używają Maca do prowadzenia księgowości itd., ale regułą jest jednak PC z Windą i nie ma co zaklinać rzeczywistości.
    Co więcej, już standardem jest czasem nawet Windows Server. Poważne systemy ERP to jednak od lat domena windowsowa i nie ma się czemu dziwić.
    Znaczącą kwestią jest cena, zarówno sprzęt jak i oprogramowanie oraz wdrożenie jest tańsze na PC.
    Przykład:
    https://www.apple.com/pl/shop/produc...le-do-maca-pro
    Już nie będę wspominał o bankach, dużych firmach energetycznych, ale nawet biura rachunkowe korzystają przecież z PC i softu pod Windę.
    Zresztą niedawno byłem na prezentacji/szkoleniu dot. Red Hata i wirtualizacji, konteneryzacji. Nikt tam nawet nie wspomniał o Macu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    @fafniak

Libre Office Draw jest nawet całkiem fajny, ja proponuję przyjrzeć się temu:

https://inkscape.org/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czemu nie przejdziesz na LibeOffice?
    https://pl.libreoffice.org/poznaj/draw/

Jest lepszy niż OpenOffice.

Strona 20 z 35 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni