Szukaj
Chyba uratowałem sytuację.
Ale myślałem że uwaliło mi windowsy bo nagle instalator się wykrzaczył i po restarcie pokazywał się tylko "grub" i troche tekstu
U mnie działa.
Jak chcesz koniecznie go usunąć bez szkody dla Win, to lepiej zrób to w Windows. Pamiętaj, że Linux zmienia MBR i jak coś pójdzie źle, to nie odpalisz Windows. Najlepiej wstawić drugi dysk, żeby mieć Win i Linux osobno.
Coś nie tak, bo Tumbleweed z ciężkim Plasma KDE zajmuje w porywach ze 20 GB.
Nie ... no tyle mu przeznaczyłem - po prostu taka partycja
Z tym paragrafem bym się nie rozpędzał. Bo równie dobrze można wysunąć argument o zmuszaniu do kupna komputera (pomijam system operacyjny) w ogóle.
Generalnie to sprawa producenta (Asseco) na jaką platformę produkuje oprogramowanie. Dlaczego miałby ponosić koszty i produkować na niszowe platformy?
Dlaczego pracownicy w firmach mają być zmuszeni do nauki i użytkowania MacOS? Przecież programów płacowych/finansowych/księgowych i tak się raczej używa na Windows.
Takie są realia i tyle.
- - - - kolejny post - - - - - -
@fafniak
Jeszcze jedna drobna porada.
W celach biurowych warto zainstalować podstawowe fonty używane w MS Office.
Nie wiem na jakim systemie w końcu zostałeś: Mint czy OprnSUSE.
W przypadku OpenSuse należy uruchomić Yast, następnie Zarządzanie oprogramowaniem i wpisać w okienku: fetchmsttfons.
W przypadku Minta instalujesz ze sklepu oprogramowania albo z polecenia w terminalu:
https://community.linuxmint.com/tutorial/view/25
Jeśli masz obok zainstalowanego Windowsa, to jest możliwość instalacji wybranych czcionek z folderu fonts. Ale nie jestem pewien, czy licencja Windows/Office na to pozwala.
Ostatnio edytowane przez fafniak ; 08-02-2025 o 13:52
Bo znalazłem że jest skrót shift/prtsc i daje możliwosc zaznaczenia
Ale klikalnej opcji chyba nie ma ?
Tak, to. Chodzi o czcionki Arial, Times New Roman itp., które standardowo nie są instalowane.
Domyślnie klawisz PrbtScrn zrzuca cały ekran. Chyba są jakieś bardziej sprytne sposoby, ale pewnie trzeba doinstalować.
Ja nie używam.
- - - - kolejny post - - - - - -
Sprawdź program shutter dostępny z menadżera oprogramowania.
Zapisuje obszary zaznaczone myszką.
Skontaktuj się z nami